Kukbuk
Kukbuk
Drożdżowe bułeczki z miętą i kardamonem podane z jajkiem przepiórczym gotowanym na twardo, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Bułeczki z miętą i jajkami przepiórczymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
CIASTO
mąka pszenna
700 g
suszone drożdże
7 g
cukier
szczypta
ciepłe mleko
220 ml
olej roślinny
100 ml
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
1 łyżka
kardamon
1 łyżeczka
prażone nasiona kopru włoskiego
1 łyżeczka
liście świeżej mięty
2 garści
DODATKOWO
jajka przepiórcze
14 sztuk
żółtko jajka "zerówki"
1 sztuka
woda
1 łyżeczka

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek / Studiokuchnia.pl

krok 1

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Robimy wgłębienie, wsypujemy drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem oraz dodajemy olej, jajka i sól. Mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 minut. Dorzucamy kardamon, nasiona kopru włoskiego i posiekaną miętę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Formujemy kulę i wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

krok 2

Jajka gotujemy na twardo. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, po czym dzielimy na 14 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który skręcamy w ślimaczek. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku każdej bułeczki umieszczamy ugotowane jajko (możemy je wcześniej obrać, lub zostawić w skorupce dla dekoracji). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

krok 3

Po upływie tego czasu roztrzepujemy żółtko z łyżeczką wody i smarujemy nim bułeczki z wierzchu. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Przepis pochodzi z materiału "Herosi jedzenia" z wydania KUKBUK Palma nr 20/2016.
Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk