Kukbuk
Kukbuk
Chrupiąca bruschetta czosnkowa podana z rilletes z łososia, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Bruschetta z rilletes z łososia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
RILLETTES
szalotka
1 sztuka
białe wytrawne wino
100 ml
łosoś świeży
200 g
łosoś wędzony
100 g
cebula dymka
4 sztuki
kapary
4 łyżki
kwaśna śmietana
2 łyżki
chrzan
1 łyżka
sok z limonki
1 łyżka
posiekany koperek
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
GRZANKI
bagietka
1/2 sztuki
czosnek
1 ząbek
oliwa
2 łyżki
DO PODANIA
plaster limonki
1 sztuka
owoce kaparowca
2-3 sztuki

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek / Studiokuchnia.pl

krok 1

Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Przekładamy do rondla, zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy świeżego łososia i gotujemy przez 2-3 minuty lub aż wino wyparuje. Wędzonego łososia kroimy na drobne kawałki, dymki oczyszczamy i drobno siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki na rillettes, doprawiamy solą i pieprzem.

krok 2

Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Pieczywo kroimy na kromki i skrapiamy oliwą z czosnkiem. Zapiekamy w piekarniku pod grillem około 5 minut, aż grzanki się zrumienią. Podajemy obok miseczki z rillettes, które możemy udekorować owocami kaparowca i plastrem limonki.

Przepis pochodzi z materiału "Niech wrócą kolory" z wydania KUKBUK Palma nr 20/2016.  Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk