Kukbuk
Kukbuk

Brioche z chrupiącym kurczakiem w maślance i coleslaw z maślanką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
chrupiący kurczak
udka kurczaka bez kości
400 g
sól
1 łyżeczka
Maślanka Mrągowska naturalna
300 ml
mąka pszenna
250 g
sól
½ łyżeczki
suszony tymianek
1 łyżeczka
suszona cebula
1 łyżeczka
suszony czosnek
1 łyżeczka
papryka w proszku
1 łyżeczka
przyprawa 5 smaków
1 łyżeczka
olej do smażenia
coleslaw
biała kapusta
½ główki
marchew
1 duża sztuka
sól
½ łyżeczki
majonez
1 łyżka
musztarda
1 łyżeczka
miód
1 łyżeczka
Maślanka Mrągowska naturalna
½ szklanki
dodatkowo
brioche
2 kromki na porcję
sos sriracha według uznania
marynowane jalapeño według uznania

krok 1

Udka kurczaka myjemy, oczyszczamy i wkładamy do dużej miski. Solimy i zalewamy maślanką. Owijamy miskę folią i wkładamy do lodówki na 10-24 godziny. Mąkę i przyprawy mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki maślanki z marynaty i mieszamy, aby powstała kruszonka. Zamarynowane udka kurczaka obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na rozgrzanym do 180 stopni oleju do zrumienienia.

krok 2

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do dużej miski, solimy i zostawiamy na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie dodajemy majonez, miód, musztardę i maślankę. Mieszamy i doprawiamy.

krok 3

Brioche grillujemy. Na jedną kromkę nakładamy coleslaw, usmażonego kurczaka, marynowane jalapeño i sos srirachę. Kanapkę zamykamy drugim kawałkiem grillowanej brioche.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk