Biszkoptowy tort szpinakowy z kremem pomarańczowym
czas przygotowania: 100 minut + czas rozmrażania szpinaku i czas chłodzenia tortu
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Biszkopt:
- szpinak rozdrobniony Hortex
- 150 g
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
- skórka z cytryny
- z 1 sztuki
- olej
- 130 ml
- jajko „zerówka”
- 5 sztuk
- sól
- szczypta
- drobny cukier
- 130 g
- mąka pszenna
- 250 g
- mąka ziemniaczana
- 20 g
- proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki
- Krem:
- pomarańcza
- 2 sztuki
- cukier
- 50 g
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- żółtko jajka „zerówki”
- 1 sztuka
- masło
- 80 g
- kwasek cytrynowy
- ⅓ łyżeczki
- biała czekolada
- 100 g
- śmietana 36%
- 600 ml
- mascarpone
- 400 g
- Poncz:
- woda
- 100 ml
- cukier
- 30 g
- cytryna
- 1 sztuka
- pomarańcza
- 1 sztuka
- likier Cointreau
- 100 ml
- Dodatkowo:
- konfitura pomarańczowa
- 200 g
- truskawki
- do podania