Kukbuk
Kukbuk

Bezy truskawkowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
bezy:
białko
6 sztuk
sól
szczypta
cukier
400 g
skrobia kukurydziana
2 łyżeczki
woda
40 ml
ocet z białego wina
20 ml
różowy barwnik spożywczy
mascarpone waniliowe:
mascarpone
100 g
śmietanka 36%
100 g
nasionka z laski wanilii
macerat do truskawek:
truskawki
300 g
cukier
1 łyżka
ocet balsamiczny
1 łyżeczka
whisky
1 łyżeczka
czarny pieprz
szczypta

Przepis i wykonanie dania: Michał "Magiel" Myszkiewicz


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

Krok 1

Piec nagrzewamy do 120 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli – na początku powoli, a gdy się rozluźnią, coraz szybciej. Gdy podwoją swoją objętość, dodajemy po łyżce cukier wymieszany ze skrobią kukurydzianą. Każdą kolejną łyżeczkę dodajemy, kiedy poprzednia się wchłonęła. Gdy wmieszamy cały cukier, ciągle ubijając, dolewamy strumyczkiem wodę zagotowaną z octem. Ubijamy jeszcze 5 minut.

Krok 2

Bezę w misce polewamy kilkoma kroplami barwnika spożywczego i łyżką formujemy nieregularne marmurkowane bezy. Wykładamy je na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy około 50 minut (w środku powinny pozostać miękkie).

Krok 3

Lekko ubijamy mascarpone ze śmietanką i nasionkami z laski wanilii. Truskawki kroimy na kawałki i macerujemy przez 5 minut w marynacie z łyżki cukru, octu balsamicznego, whisky i pieprzu.

Krok 4

Gotowe bezy dekorujemy mascarpone i truskawkami, podajemy.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk