Kukbuk
Kukbuk
Małe pączki w cukrze

Beignets soufflés

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
masło
80 g
sól
szczypta
mąka pszenna
4 łyżki
jajko „zerówka”
4 sztuki
olej roślinny
do smażenia
cukier puder
do posypania

Przepis: Marie-Claude Bisson

krok 1

Do rondelka wlewamy 250 ml wody, dodajemy masło i szczyptę soli. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą pałką lub łyżką. Ponownie podgrzewamy, mieszając masę, aż zacznie odchodzić od brzegów rondla.

krok 2

Zdejmujemy z ognia i wbijamy jaja, po jednym na raz. Dokładnie mieszamy, aby masa była gładka i jednolita. Za pomocą dwóch łyżek nakładamy nieduże porcje pączków i smażymy na gorącym oleju około 5 minut. Przewracamy, aby pączki nabrały równomiernego, ciemnozłotego koloru z każdej strony. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, następnie posypujemy cukrem pudrem lub obtaczamy w drobnym cukrze.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk