Kukbuk
Kukbuk
Bazyliowy pęczak z pomidorem i nektarynką

Bazyliowy pęczak z pomidorem i nektarynką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
pęczak
½ szklanki
woda
⅔ szklanki
sól
szczypta
nerkowce
20 g
pomidor
½ sztuki
nektarynka
½ sztuki
bazylia
kilka listków
oliwa (opcjonalnie: bazyliowa)
do smaku

Przepis i wykonanie: Barbara Golatowska


Stylizacja i zdjęcia: Aleksandra Stachowicz

krok 1

Do garnka wsypujemy kaszę i wlewamy wodę, dodajemy sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i – bez podnoszenia przykrywki – gotujemy 10 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.

brozskwinie, pomidory, bazylia, nerkowce

krok 2

W czasie gotowania kaszy przygotowujemy pozostałe składniki. Przekrojone na pół nerkowce prażymy na suchej patelni. Pomidora i nektarynkę myjemy i kroimy. Bazylię myjemy i osuszamy – tniemy liście nożyczkami na małe kawałki.

krok 3

Gotową kaszę mieszamy z oliwą, nerkowcami i bazylią. Przekładamy do miski, dodajemy cząstki pomidora i nektarynki.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk