Kukbuk
Kukbuk

Bavette z pieczonymi grzybami w czerwonym pesto z sałatką z ogórka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
boczniaki
200 g
shimeji
200 g
pieczarki
200 g
oliwa
4 łyżki
tymianek suszony
2 łyżki
sól
do smaku
ogórek
1 sztuka
ocet ryżowy
1 łyżka
miód
2 łyżeczki
chili mielone
½ łyżeczki
makaron bavette
400 g
Barilla Pesto Pomodori Secchi
1 słoiczek

Przepis i wykonanie: Diana Kosiorek


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Grzyby oczyszczamy, rwiemy i kroimy na kawałki. Mieszamy je z oliwą, tymiankiem i solą. Wykładamy na blachę i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

krok 2

Ogórek kroimy na duże kawałki. Łączymy z octem, miodem, solą i chili. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 20 minut.

krok 3

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy – zostawiamy 100 mililitrów wody z gotowania. Do bavette dodajemy pesto, upieczone grzyby i wodę z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy. Podajemy z sałatką z ogórka.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk