Bakłażan z czosnkiem, cytryną i granatem
- bakłażan
- 1 sztuka
- czosnek
- 1/2 ząbka
- skórka z cytryny
- 1/4 sztuki
- sok z cytryny
- 1/2 łyżki
- oliwa
- 15 ml
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- natka pietruszki
- 4 g
- mięta
- kilka listków
- pestki granatu
- 20 g
Przepis i przygotowanie: Tomasz Zaręba / JOEL
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Bakłażana pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. Dajemy mu lekko przestygnąć, oddzielamy skórkę od miąższu i odsączamy wodę.
krok 2
Do miąższu bakłażana dodajemy czosnek, skórkę i sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Mieszamy i marynujemy przez minimum 30 minut w temperaturze pokojowej.
krok 3
Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki i miętę. Dekorujemy odrobiną ziół i pestek granatu.
TIP 1
Owoc granatu najlepiej przekroić na pół, przykryć ściereczką i klepać drewnianą łyżką. Pestki powinny same wypaść.
TIP 2
Podczas pieczenia nie dotykajcie bakłażana. Pozwólcie mu się skarmelizować w środku pod wpływem temperatury.
Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni >>
Więcej podobnych przepisów:
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Joel Sharing Concept
Otworzyła się w lutym, mimo pandemii, i od razu przyciągnęła uwagę amatorów kuchni Bliskiego Wschodu. Joel Sharing Concept to smak i klimat Izraela, które prosto z Tel Awiwu przywieźli właściciele restauracji Piotr Klimczak i Kuba Ciołkowski.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Peaches Gastro Girls
Gotowanie dań wegańskich wymaga szczególnej kreatywności. Monice i Klaudii jej nie brakuje, czego dowodzi menu Peaches Gastro Girls. Poznajcie flagowe dania tej restauracji i dowiedzcie się, jak zrobić je we własnej kuchni!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Bibenda
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Joel Sharing Concept
Otworzyła się w lutym, mimo pandemii, i od razu przyciągnęła uwagę amatorów kuchni Bliskiego Wschodu. Joel Sharing Concept to smak i klimat Izraela, które prosto z Tel Awiwu przywieźli właściciele restauracji Piotr Klimczak i Kuba Ciołkowski.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Peaches Gastro Girls
Gotowanie dań wegańskich wymaga szczególnej kreatywności. Monice i Klaudii jej nie brakuje, czego dowodzi menu Peaches Gastro Girls. Poznajcie flagowe dania tej restauracji i dowiedzcie się, jak zrobić je we własnej kuchni!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Bibenda
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!