Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić pieczone bataty z ciecieżycą w harrisie (fot. Maciek Niemojewski)

Bakłażan z ciecierzycą w harissie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Marynata:
oliwa
5 łyżek
harissa
1 łyżka
sok z cytryny
1/2 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Do pieczenia:
bakłażan
1 sztuka
gotowana ciecierzyca
1 puszka
Do podania:
rukola
garść
świeża bazylia
garść
granat
1/2 sztuki
oliwa
do smaku

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Bakłażan nacinamy wzdłuż i kroimy na ćwiartki. Układamy je na blasze do pieczenia i smarujemy ze wszystkich stron częścią przygotowanej wcześniej marynaty. 

krok 2

Odsączoną ciecierzycę z puszki mieszamy z pozostałą marynatą i dorzucamy do bakłażana. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu danie posypujemy rukolą, listkami bazylii oraz pestkami granatu. Przed podaniem doprawiamy oliwą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka