Kukbuk
Kukbuk
Bagietka z pesto buraczanym (fot. )

Bagietka z pesto buraczanym i wędzonym halibutem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
pesto buraczkowe:
burak
2 sztuki
orzechy piniowe
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
parmezan
3 łyżki
czosnek
1 ząbek
pieprz
do smaku
bagietka
1 sztuka
wędzony halibut
50 g
roszponka
do podania

krok 1

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Orzeszki piniowe prażymy na patelni, aż się zarumienią.

krok 2

Gdy buraki są miękkie, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i obieramy. Blendujemy razem z oliwą, prażonymi orzeszkami, parmezanem, czosnkiem i pieprzem – powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

krok 3

Bagietkę kroimy na kawałki, każdy smarujemy grubo pesto buraczanym. Układamy na nim kawałki wędzonego halibuta oraz po kilka liści roszponki.

Więcej przepisów na kanapki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk