Kukbuk
Kukbuk
Piętrowa kanapka na świeżym pieczywie z ogórkiem, pastrami i sosem cebulowym (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z pastrami i sosem cebulowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
sos cebulowy:
szalotka
3 sztuki
masło
1 łyżka
śmietana 36%
70 ml
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
kanapka:
chleb pszenny na zakwasie
2 kromki
masło
do smarowania + opcjonalnie do smażenia
sos cebulowy
100 g
rukola
30 g
ogórek kiszony
2 sztuki
pastrami
20 plasterków

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy sos cebulowy. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim cebulę. Dodajemy musztardę i mieszamy. Wlewamy śmietankę i redukujemy sos. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

krok 2

Chleb smarujemy masłem i grubą warstwą sosu cebulowego. Na jednej kromce układamy rukolę, pokrojonego w plasterki ogórka i pastrami. Dokładamy garść rukoli i przykrywamy drugą kromką pieczywa. Podajemy na zimno od razu po przygotowaniu lub podsmażamy na patelni z odrobiną masła.

Reklama

Więcej przepisów na kanapki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk