Kukbuk
Kukbuk
Babka z kremem sezonowym - tahini

Babka czekoladowo-sezamowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + 70 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
jajko "zerówka"
6 sztuk
cukier
1 i 1/2 szklanki
mąka pszenna
3 szklanki
proszek do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki
masło
1 kostka
śmietanka
100 ml
kakao
3 łyżki
tahini
4 łyżki
sezam
do dekoracji
orzeszki ziemne
1 szklanka
olej roślinny
1 łyżka
cukier
1 łyżeczka

krok 1

Jajka ucieramy z cukrem przez kilka minut do uzyskania białej puszystej masy.

krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone masło ze śmietaną kremówką. Do utartych jajek dodajemy w trzech porcjach na przemian składniki sypkie i płynne, nieustannie ucierając.

krok 3

Gotowe ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, do drugiej pastę tahini. Mieszamy dokładnie.

krok 4

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Raz wlewamy trochę ciasta sezamowego, raz czekoladowego. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 70 minut. Żeby sprawdzić, czy jest już dostatecznie wypieczone, wbijamy w ciasto patyczek. Jeśli będzie suchy – babka jest gotowa. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy.

krok 5

Orzechy umieszczamy w blenderze. Dodajemy łyżeczkę cukru i olej. Miksujemy do uzyskania gęstej półpłynnej masy. Wstawiamy ją na chwilę do lodówki, a przed samym podaniem smarujemy nią babę.

krok 6

Gotowe ciasto posypujemy czarnym i białym sezamem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk