WCZEŚNIEJ
Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyszoruj dynię (nie ma potrzeby jej obierać). Ostrożnie przekrój ją wzdłuż na pół i pozbaw pestek, następnie pokrój w kostkę o boku 2 cm. Umieść dynię na blasze, wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Piecz jakąś godzinę, aż zmięknie i zacznie się karmelizować.
Gdy dynia będzie się piekła, obierz cebulę i grubo ją pokrój. Obierz czosnek i imbir, wsyp razem z cebulą, ziarnami kolendry i kozieradki na nieprzywierającą patelnię i praż na dosyć dużym ogniu, mieszając, aż wszystko mocno się przypiecze. Dodaj pomidorki i plastry ananasa (zachowując zalewę) i praż 10 minut, regularnie mieszając, aż składniki zmiękną i mocno się przypieką. Przełóż zawartość patelni do blendera, dolej mleko kokosowe i zmiksuj wszystko na bardzo gładki płyn. Wlej go z powrotem na patelnię i dodaj cieciorkę razem z zalewą. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dorzuć upieczoną dynię. Rozrzedź curry wedle uznania zachowanym sokiem ananasowym i dopraw do smaku. Ostudź, przykryj i wstaw na noc do lodówki.
PRZED PODANIEM
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wstaw przykrytą patelnię z curry do piekarnika, żeby się podgrzało – zajmie to jakąś godzinę. Pysznym i pięknym dodatkiem będą listki kolendry.