Znacie to dojmujące uczucie głodu, przez które trudno się skupić na pracy? Jeśli na dodatek do przerwy obiadowej została nam godzina, to myśl o szybkiej przekąsce coraz intensywniej zaprząta nam głowę. W takich chwilach często sięgamy po niezdrowe słodycze albo inne niezbyt pożywne gotowe pasty czy wytrawne drożdżówki. Z kolei ci, którzy postanowią poczekać na posiłek do pory lunchu, w konsekwencji wygłodniali, zjedzą zbyt dużą porcję jedzenia za jednym razem. Taki tryb spożywania posiłków może prowadzić do pogorszenia pracy jelit i układu pokarmowego, a w efekcie – zdrowia i samopoczucia. Dlatego najlepiej jest zmienić nawyki i postawić na niewielkie, domowe przekąski, które uratują nas w momentach kryzysowych, a do tego dostarczą nam energii potrzebnej do szybkiego wykonywania kolejnych zadań.
5 przekąsek na zdrowie
Dobra przekąska to taka, która jest lekka, ma dużo wartości odżywczych i dostarcza nam mnóstwa energii. A jeśli dodatkowo można ją przygotować w mgnieniu oka, staje się ideałem. Oto pięć sprawdzonych sposobów na doskonałą przekąskę, śniadanie, a nawet deser.
Tekst: Maja Wójcik
Przygotowanie przepisów: Edyta Przekop
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
Dzięki wartościowym przekąskom odkryjemy także nowe sposoby przygotowywania śniadań i lekkich kolacji czy, jeśli dodamy owoce lub miód
Dzięki wartościowym przekąskom odkryjemy także nowe sposoby przygotowywania śniadań i lekkich kolacji czy, jeśli dodamy owoce lub miód, rozsmakujemy się w zdrowszych opcjach deserowych. Przy przygotowywaniu domowych przekąsek warto postawić na produkty bogate w błonnik, pełne witamin warzywa i owoce, a całość doprawić aromatycznymi ziołami. W ten sposób otrzymamy pełnowartościowy posiłek, za który z pewnością organizm nam podziękuje.
Dobrze wie o tym Agnieszka Radwańska, utytułowana polska tenisistka i zwyciężczyni 20 turniejów WTA, której zdrowa i zbilansowana dieta pomogła w osiąganiu sukcesów na kortach całego świata. Znana sportsmenka ma swoje ulubione przepisy na wartościowe przekąski, których podstawą jest bogate w błonnik, pełnoziarniste chrupkie pieczywo Wasa – doskonałe dla osób aktywnych, ale też dla tych, które cenią wygodę i chcą oszczędzić czas.
„Wiem, jak ważne jest zdrowe, regularne odżywianie się. Jestem osobą aktywną, a do tego mamą, dlatego stawiam na pożywne, smaczne i szybkie śniadanie lub przekąskę. Zwracam uwagę na skład i jakość produktów” – tak Agnieszka Radwańska uzasadnia wybór pieczywa Wasa, które uzupełnia wybranymi dodatkami. Polecamy ulubione przepisy Agnieszki!
Czas przygotowania: 40 minutKanapka z pastą z pieczonej dyni
Składniki:
- dynia 200 g
- oliwa 2 łyżki
- sól do smaku
- pieczywo Wasa Żytnie Delikatess 2 kromki
- listki tymianku do dekoracji
- czarnuszka szczypta
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i wkładamy do miski. Mieszamy z oliwą i solą. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Odkładamy do wystygnięcia.
krok 2
Wystudzoną dynię rozgniatamy na pastę. Smarujemy nią pieczywo Wasa. Dekorujemy listkami tymianku i posypujemy czarnuszką.
Czas przygotowania: 5 minutKanapka z serkiem i truskawkami
Składniki:
- pieczywo Wasa Żytnie Delikatess 2 kromki
- serek śmietankowy 50 g
- truskawki 2 sztuki
- miód 2 łyżeczki
- świeża mięta do dekoracji
krok 1
Pieczywo smarujemy serkiem śmietankowym. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na kanapce. Polewamy ulubionym miodem i dekorujemy kilkoma listkami mięty.
Przekąskowe propozycje Agnieszki zainspirowały redakcję do stworzenia własnych kolorowych kanapek. Oto trzy krótkie przepisy na drugie śniadanie lub lekki podwieczorek, które dodadzą energii nawet w najbardziej ponury dzień.
Czas przygotowania: 30 minutKanapka z pesto i pieczonymi pomidorkami
Składniki:
- pomidorki koktajlowe kilka sztuk
- sól do smaku
- oliwa 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- pieczywo Wasa Żytnie Delikatess 2 kromki
- serek śmietankowy 50 g
- pesto 30 g
- bazylia kilka listków
krok 1
Pomidorki kroimy na pół i solimy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej pomidorki. Polewamy je oliwą i dodajemy obrany i przekrojony na pół czosnekPieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
krok 2
Pieczywo smarujemy serkiem śmietankowym, nakładamy pesto i upieczone pomidorki. Dekorujemy listkami bazylii.
Czas przygotowania: 15 minutKanapka z guacamole i rzodkiewką
Składniki:
- awokado 1 sztuka
- sok z limonki ½ sztuki
- sól do smaku
- czosnek 1 ząbek
- pomidor 1 sztuka
- czerwona cebula ½ sztuki
- świeża kolendra kilka listków
- pieczywo Wasa Żytnie Delikatess 2 kromki
- kiełki rzodkiewki garść
- rzodkiewka 2 sztuki
- mielony czarny pieprz do smaku
krok 1
Awokado obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy je do miseczki. Dodajemy sok z limonki, sól i ucieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Tak przygotowane warzywa dodajemy do awokado. Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane listki kolendry.
krok 2
Pieczywo Wasa smarujemy guacamole, posypujemy kiełkami i dekorujemy plasterkami rzodkiewki. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czas przygotowania: 5 minutKanapka z kozim serem i brzoskwinią
Składniki:
- brzoskwinia ½ sztuki
- masło 1 łyżka
- syrop klonowy 1 łyżka + do polania
- pieczywo Wasa Żytnie Delikatess 2 kromki
- kozi twarożek 50 g
- tymianek do dekoracji
krok 1
Brzoskwinię kroimy w paski i smażymy na maśle z dodatkiem 1 łyżki syropu klonowego.
krok 2
Pieczywo smarujemy kozim twarożkiem i układamy na nim usmażoną brzoskwinię. Polewamy syropem klonowym i dekorujemy tymiankiem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?