Jak namalować smak? Jak przenieść na płótno to, co zostało na języku? Jak zatrzymać na dłużej ulotny aromat sezonowych składników i wyjątkowy mariaż smaków? Bombay Sapphire, którego niebieskie butelki zdobią półki w koktajl barach na całym świecie, znalazł na to sposób. Zaprosił do współpracy duet twórców, którzy przenieśli do świata sztuki to, co wyczuwalne na języku. Miksolog Paweł Hyba i artystka Ola Szatkowska wspólnie stworzyli serię niezwykłych kolaży inspirowanych nieoczywistymi połączeniami smaków. Kształty, kolory i faktury przybierają tu różne postacie, odkrywając kolejne oblicza kultowego ginu. Czego tu nie ma jesienią! Świeże, wyraziste nuty rozmarynu łączą się z aromatyczną śliwką, a mandarynka znakomicie odnajduje się w towarzystwie niejednoznacznego kuminu. Bombay Sapphire zachęca do szukania inspiracji w otaczającym świecie i przekraczania granic zwyczajności. Przed wami najbardziej kreatywne wariacje na temat gin & tonic i inne jesienne przepisy z ginem w roli głównej, które zaskoczą was i smakiem, i wyjątkową prezentacją.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Wyjdź poza ramy: jesienne koktajle z ginem
Z ginu można wyczarować niezwykle oryginalne koktajle. Zwłaszcza jeśli ulubione sezonowe dodatki połączymy z kultowym London Dry Gin w szafirowej butelce. A później… zwizualizujemy te smaki!
Tekst: Maja Wójcik
Ilustracje: Ola Szatkowska
Zdjęcia: Rafał Meszka
Ginger Bombay
Są takie składniki, które niemal od razu kojarzą się z jesienią. Mariaż kwaśnej cytryny z lepkim, słodkim miodem i wyrazistym imbirem doskonale sprawdza się w połączeniu z ginem pełnym ziołowych i cytrusowych aromatów. W Ginger Bombay kojące barwy jesieni harmonijnie mieszają się z żywymi odcieniami pomarańczu i szafiru.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- lód kilka kostek
- Bombay Sapphire 40 ml
- miód 1 łyżeczka
- tonik około 100 ml
- miód 1 łyżeczka
- skórka z cytryny do podania
- imbir do podania
krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.
krok 2. Dodajemy łyżeczkę ulubionego miodu, przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem. Dekorujemy koktajl skórką z cytryny i plasterkiem imbiru i delikatnie mieszamy.
Śliwka Plum
W pochmurne jesienne dni wyjrzyjcie przez spływające deszczem okno i zobaczcie, jak wygląda świat w fioletowych barwach. Pomogą wam w tym suszone śliwki, które w połączeniu z wyrazistym ginem, gorzkawym tonikiem i ze świeżym rozmarynem stworzą łagodnie purpurową kompozycję, idealną na jesień.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- lód kilka kostek
- Bombay Sapphire 40 ml
- tonik około 100 ml
- suszone śliwki 2 sztuki
- świeży rozmaryn 1 gałązka
krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.
krok 2. Przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem. Dodajemy przekrojone na pół śliwki i delikatnie mieszamy.
krok 3. Dodajemy gałązkę rozmarynu – jeśli chcemy wzmocnić aromat, delikatnie ją podpalamy.
Oriental Express
To koktajl, który zabierze was w podróż na Daleki Wschód! Połączenie ziołowego ginu, musującego toniku, egzotycznej mandarynki i orientalnego kuminu sprawi, że za oknem – zamiast polskiej jesieni – zobaczycie rozległe krajobrazy Indii. Ta kompozycja przywołuje też na myśl bogactwo wzorów, kolorów i faktur – od szafirów, przez różowo-złote liście, po barokowe zdobienia.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- lód kilka kostek
- Bombay Sapphire 40 ml
- tonik około 100 ml
- mandarynka 3 cząstki
- kumin kilka ziaren
- cynamon 1 laska
krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.
krok 2. Przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem. Dodajemy cząstki mandarynki, ziarna kuminu, laskę cynamonu – którą możemy lekko podpalić – i delikatnie mieszamy.
Golden Hour
Ten koktajl najlepiej sprawdza się u schyłku dnia, tuż przed zachodem słońca – kiedy wszystko wokół przybiera złoty odcień. Na języku także poczujemy złoto, a to dzięki jesiennym odmianom polskich jabłek. To przecież środek sezonu na pyszne antonówki i soczyste szampiony, które złagodzą wyrazistą naturę ginu.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- lód kilka kostek
- Bombay Sapphire 40 ml
- tonik około 100 ml
- jabłko 3 plasterki
- świeży tymianek 1 gałązka
krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.
krok 2. Przechylamy kieliszek, delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem i mieszamy. Dodajemy plasterki jabłka i tymianek.
Gryka Sour
Gin w klasycznej wersji sour sprawdza się znakomicie, ale daje też wielkie pole do kreatywnych działań. Jednym z najbardziej nieoczywistych dodatków do tego koktajlu jest z pewnością kasza gryczana – zarówno w postaci syropu, jak i chrupiącego w zębach garnishu. To propozycja dla wszystkich, którzy w jesienne wieczory lubią zadziwić przyjaciół czymś dobrze znanym, a jednak zupełnie nowym.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
Syrop z kaszy gryczanej:
- woda 250 ml
- kasza gryczana 100 g
- cukier 150 g
- kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
Koktajl:
- Bombay Sapphire 40 ml
- syrop z kaszy gryczanej 30 ml
- sok z cytryny 20 ml
- białko z 1 jajka
- woda gazowana do uzupełnienia
- uprażona kasza gryczana do dekoracji
- lód kilka kostek
krok 1. Zaczynamy od przygotowania syropu z kaszy gryczanej. Do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Na patelnię wrzucamy kaszę gryczaną i lekko ją prażymy na średnim ogniu – około 5 minut. Wrzucamy kaszę do gotującej się wody i zostawiamy na 5 minut na małym ogniu. Wywar odcedzamy, dodajemy do niego cukier i mieszamy, by się rozpuścił. Po ostygnięciu dodajemy kwasek cytrynowy.
krok 2. Wszystkie składniki koktajlu, poza wodą gazowaną, uprażoną kaszą i lodem, wlewamy do shakera. Energicznie mieszamy.
krok 3. Dodajemy lód, ponownie mieszamy. Koktajl przelewamy do szklanki wypełnionej lodem, uzupełniamy wodą gazowaną i dekorujemy uprażoną kaszą
TIP. Syrop można przechowywać w lodówce.
Autumn Sapphire
Nic nie rozgrzewa w jesienne wieczory tak, jak korzenne przyprawy. Aromatyczne goździki, pikantny anyż, cytrynowo-imbirowy kardamon, delikatny cynamon i słodka wanilia stworzą idealną kompozycję z pomarańczą i ginem. Będzie bogato, jesiennie i z nutką zaskoczenia.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
Syrop korzenny:
- wytrawne czerwone wino 500 ml
- goździki 40 sztuk
- anyż 2 gwiazdki
- kardamon 5 ziaren
- cynamon 2 laski
- wanilia 1 laska
- cukier 500 g
Koktajl:
- lód kilka kostek
- Bombay Sapphire 40 ml
- tonik około 100 ml
- syrop korzenny 5 ml
- pomarańcza 1 cząstka
krok 1. Zaczynamy od przygotowania syropu korzennego. Wino zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz cukru, i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Zostawiamy na 10 minut na małym ogniu, by syrop zgęstniał. Odcedzamy przyprawy i przelewamy syrop do butelki.
krok 2. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.
krok 3. Przechylamy kieliszek, delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem i syropem korzennym. Delikatnie mieszamy i dekorujemy cząstką pomarańczy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?