Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Kolaż przedstawiający koktajl Ginger Bombay. Przepisy na drinki z ginem. Stir Creativity (il. Ola Szatkkowska)

Wyjdź poza ramy: jesienne koktajle z ginem

Z ginu można wyczarować niezwykle oryginalne koktajle. Zwłaszcza jeśli ulubione sezonowe dodatki połączymy z kultowym London Dry Gin w szafirowej butelce. A później… zwizualizujemy te smaki!

Tekst: Maja Wójcik

Ilustracje: Ola Szatkowska


Zdjęcia: Rafał Meszka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Jak namalować smak? Jak przenieść na płótno to, co zostało na języku? Jak zatrzymać na dłużej ulotny aromat sezonowych składników i wyjątkowy mariaż smaków? Bombay Sapphire, którego niebieskie butelki zdobią półki w koktajl barach na całym świecie, znalazł na to sposób. Zaprosił do współpracy duet twórców, którzy przenieśli do świata sztuki to, co wyczuwalne na języku. Miksolog Paweł Hybaartystka Ola Szatkowska wspólnie stworzyli serię niezwykłych kolaży inspirowanych nieoczywistymi połączeniami smaków. Kształty, kolory i faktury przybierają tu różne postacie, odkrywając kolejne oblicza kultowego ginu. Czego tu nie ma jesienią! Świeże, wyraziste nuty rozmarynu łączą się z aromatyczną śliwką, a mandarynka znakomicie odnajduje się w towarzystwie niejednoznacznego kuminu. Bombay Sapphire zachęca do szukania inspiracji w otaczającym świecie i przekraczania granic zwyczajności. Przed wami najbardziej kreatywne wariacje na temat gin & tonic i inne jesienne przepisy z ginem w roli głównej, które zaskoczą was i smakiem, i wyjątkową prezentacją.

Kolaż przedstawiający koktajl Ginger Bombay. Przepisy na drinki z ginem. Stir Creativity (il. Ola Szatkowska)

Ginger Bombay

Są takie składniki, które niemal od razu kojarzą się z jesienią. Mariaż kwaśnej cytryny z lepkim, słodkim miodem i wyrazistym imbirem doskonale sprawdza się w połączeniu z ginem pełnym ziołowych i cytrusowych aromatów. W Ginger Bombay kojące barwy jesieni harmonijnie mieszają się z żywymi odcieniami pomarańczu i szafiru.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • lód kilka kostek
  • Bombay Sapphire 40 ml
  • miód 1 łyżeczka
  • tonik około 100 ml
  • miód 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny do podania
  • imbir do podania

krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2. Dodajemy łyżeczkę ulubionego miodu, przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem. Dekorujemy koktajl skórką z cytryny i plasterkiem imbiru i delikatnie mieszamy.

Kolaż przedstawiający koktajl Śliwka Plum. Przepisy na drinki z ginem. Stir Creativity (il. Ola Szatkkowska)

Śliwka Plum

W pochmurne jesienne dni wyjrzyjcie przez spływające deszczem okno i zobaczcie, jak wygląda świat w fioletowych barwach. Pomogą wam w tym suszone śliwki, które w połączeniu z wyrazistym ginem, gorzkawym tonikiem i ze świeżym rozmarynem stworzą łagodnie purpurową kompozycję, idealną na jesień.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • lód kilka kostek
  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tonik około 100 ml
  • suszone śliwki 2 sztuki
  • świeży rozmaryn 1 gałązka

krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2. Przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem. Dodajemy przekrojone na pół śliwki i delikatnie mieszamy.

krok 3. Dodajemy gałązkę rozmarynu – jeśli chcemy wzmocnić aromat, delikatnie ją podpalamy.

Kolaż przedstawiający koktajl Oriental Express. Przepisy na drinki z ginem. Stir Creativity (il. Ola Szatkkowska)

Oriental Express

To koktajl, który zabierze was w podróż na Daleki Wschód! Połączenie ziołowego ginu, musującego toniku, egzotycznej mandarynki i orientalnego kuminu sprawi, że za oknem – zamiast polskiej jesieni – zobaczycie rozległe krajobrazy Indii. Ta kompozycja przywołuje też na myśl bogactwo wzorów, kolorów i faktur – od szafirów, przez różowo-złote liście, po barokowe zdobienia.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • lód kilka kostek
  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tonik około 100 ml
  • mandarynka 3 cząstki
  • kumin kilka ziaren
  • cynamon 1 laska

krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2. Przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem. Dodajemy cząstki mandarynki, ziarna kuminu, laskę cynamonu – którą możemy lekko podpalić – i delikatnie mieszamy.

Kolaż przedstawiający koktajl Golden Hour. Przepisy na drinki z ginem. Stir Creativity (il. Ola Szatkkowska)

Golden Hour

Ten koktajl najlepiej sprawdza się u schyłku dnia, tuż przed zachodem słońca – kiedy wszystko wokół przybiera złoty odcień. Na języku także poczujemy złoto, a to dzięki jesiennym odmianom polskich jabłek. To przecież środek sezonu na pyszne antonówki i soczyste szampiony, które złagodzą wyrazistą naturę ginu.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • lód kilka kostek
  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tonik około 100 ml
  • jabłko 3 plasterki
  • świeży tymianek 1 gałązka

krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2. Przechylamy kieliszek, delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem i mieszamy. Dodajemy plasterki jabłka i tymianek. 

Kolaż przedstawiający koktajl Gryka Sour. Przepisy na drinki z ginem. Stir Creativity (il. Ola Szatkkowska)

Gryka Sour

Gin w klasycznej wersji sour sprawdza się znakomicie, ale daje też wielkie pole do kreatywnych działań. Jednym z najbardziej nieoczywistych dodatków do tego koktajlu jest z pewnością kasza gryczana – zarówno w postaci syropu, jak i chrupiącego w zębach garnishu. To propozycja dla wszystkich, którzy w jesienne wieczory lubią zadziwić przyjaciół czymś dobrze znanym, a jednak zupełnie nowym.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

Syrop z kaszy gryczanej:

  • woda 250 ml
  • kasza gryczana 100 g
  • cukier 150 g
  • kwasek cytrynowy 1 łyżeczka

Koktajl:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • syrop z kaszy gryczanej 30 ml
  • sok z cytryny 20 ml
  • białko z 1 jajka
  • woda gazowana do uzupełnienia
  • uprażona kasza gryczana do dekoracji
  • lód kilka kostek

krok 1. Zaczynamy od przygotowania syropu z kaszy gryczanej. Do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Na patelnię wrzucamy kaszę gryczaną i lekko ją prażymy na średnim ogniu – około 5 minut. Wrzucamy kaszę do gotującej się wody i zostawiamy na 5 minut na małym ogniu. Wywar odcedzamy, dodajemy do niego cukier i mieszamy, by się rozpuścił. Po ostygnięciu dodajemy kwasek cytrynowy.

krok 2. Wszystkie składniki koktajlu, poza wodą gazowaną, uprażoną kaszą i lodem, wlewamy do shakera. Energicznie mieszamy.

krok 3. Dodajemy lód, ponownie mieszamy. Koktajl przelewamy do szklanki wypełnionej lodem, uzupełniamy wodą gazowaną i dekorujemy uprażoną kaszą

TIP. Syrop można przechowywać w lodówce.

Kolaż przedstawiający koktajl Attumn Sapphire. Przepisy na drinki z ginem. Stir Creativity (il. Ola Szatkowska)

Autumn Sapphire

Nic nie rozgrzewa w jesienne wieczory tak, jak korzenne przyprawy. Aromatyczne goździki, pikantny anyż, cytrynowo-imbirowy kardamon, delikatny cynamon i słodka wanilia stworzą idealną kompozycję z pomarańczą i ginem. Będzie bogato, jesiennie i z nutką zaskoczenia.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

Syrop korzenny:

  • wytrawne czerwone wino 500 ml
  • goździki 40 sztuk
  • anyż 2 gwiazdki
  • kardamon 5 ziaren
  • cynamon 2 laski
  • wanilia 1 laska
  • cukier 500 g

Koktajl:

  • lód kilka kostek
  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tonik około 100 ml
  • syrop korzenny 5 ml
  • pomarańcza 1 cząstka

krok 1. Zaczynamy od przygotowania syropu korzennego. Wino zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz cukru, i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Zostawiamy na 10 minut na małym ogniu, by syrop zgęstniał. Odcedzamy przyprawy i przelewamy syrop do butelki.

krok 2. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 3. Przechylamy kieliszek, delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem i syropem korzennym. Delikatnie mieszamy i dekorujemy cząstką pomarańczy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk