W ciągu ostatnich dwóch miesięcy wirus, który pojawił się w chińskim mieście Wuhan, rozprzestrzenił się na kilka kontynentów i zainfekował ponad 100 tysięcy ludzi na całym świecie. Rośnie nie tylko liczba zachorowań, ale również zgonów. W środę 11 marca dyrektor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ogłosił stan pandemii, co spowodowało wprowadzenie kolejnych restrykcji przez rządy różnych krajów. Obecna sytuacja nie pozostaje bez wpływu na branżę gastronomiczną. Restauratorzy od kilku tygodni obserwują znaczny spadek liczby gości odwiedzających ich lokale. Odpowiedzią na kryzys jest skierowana do premiera petycja Norberta Redkiego, w której przedstawiona została prośba o rządowe wsparcie dla polskiej branży gastronomicznej.
Choć na razie oficjalna liczba zarażonych w Polsce jest niewielka (47 osób), rząd podjął dość drastyczną decyzję o zawieszeniu zajęć we wszystkich placówkach oświatowych do 25 marca. Odwoływane są koncerty, konferencje, a zawody sportowe odbywają się bez udziału widzów.