W poszukiwaniu najlepszych sposobów na to, aby poprawić odporność i polepszyć stan zdrowia, warto sięgnąć po kiszonki. W Polsce ta tradycyjna metoda konserwowania żywności ma długie tradycje – nie tylko dlatego, że smak kiszonych warzyw i owoców jest wyjątkowy, ale przede wszystkim ze względu na niezwykłe zdrowotne właściwości kiszonek. Szczególnie zimą i jesienią warto pamiętać o kiszonych ogórkach czy burakach, ale przede wszystkim o kiszonej kapuście – prawdziwej bombie witaminowej.
Kapusta jest podstawą wielu tradycyjnych polskich potraw: nie przyrządzimy bez niej ani gołąbków, ani wigilijnych pierogów czy bigosu. To warzywo, którego właściwości odżywcze i lecznicze są nieocenione – podnosi odporność, przyspiesza regenerację, korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie, a nawet leczy najgorszego kaca. Mimo że uwielbiamy zarówno kapustę gotowaną, jak i na surowo, odsłoną, którą najbardziej sobie cenimy, jest kapusta kiszona. I to nie tylko ze względu na jej doskonały smak, ale i korzyści zdrowotne.
Jeśli jesteście ciekawi, jakie są zalety i właściwości kapusty kiszonej, czy kapusta kiszona jest zdrowa, jakie ma witaminy oraz czy kapusta kiszona na diecie wspiera odchudzanie, dobrze trafiliście!