19:00
Cukinia w duecie ze słodkim jabłkiem w towarzystwie pomidora i czerwonej cebulki podana z ryżem daktylowym to istna bomba zdrowia, kolorów i smaku.
CUKINIA DUSZONA Z JABŁKIEM I RYŻ DAKTYLOWY NA KOLACJĘ
- 1 cukinia
- 1 słodkie jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1⁄2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka masła klarowanego,
- oleju kokosowego albo oliwy sól, pieprz, mielona kolendra, ziarenka kopru włoskiego, gwiazdka anyżu, szczypta kurkumy dla koloru i do smaku
ryż daktylowy:
- 100 g ryżu
- 3 suszone daktyle (lub garść rodzynek)
- sproszkowane żółte curry do smaku
Cukinię kroimy w plasterki, a jabłko, cebulę i obranego ze skórki pomidora – w kostkę. Natkę siekamy. Rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy jabłko i dobrze mieszamy. Dorzucamy pomidora i cukinię, po czym jeszcze raz mieszamy i dodajemy natkę. Doprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut, aż cukinia zrobi się miękka.
Ryż gotujemy około kwadransa. W tym czasie namaczamy daktyle. Później kroimy je na małe kawałki, łączymy z ugotowanym ryżem i dodajemy curry. Podajemy jako dodatek do duszonej cukinii.