Kukbuk
Kukbuk
Wegańskie mięso mielone — przepisy (fot. Los Muertos Crew/pexels.com)

Wegańskie mięso mielone — przepisy

Wegańskie mięso podbija rynek. Wystarczy zajrzeć do najbliższego marketu, by się przekonać, jak wiele zamienników mięsa mamy do wyboru. A jak samemu zrobić wegemięso i po które składniki sięgnąć, by uzyskać mięsny smak? O tym przeczytacie poniżej.

Michał Rypel

Lokalny promotor kultury, działkowiec, zawodowo zajęty teorią i praktyką komunikacji. Z radiem związany od 2015 roku - obecnie prowadzi pasmo autorskie w Radiu Kapitał.

Tekst: Michał Rypel

Zdjęcie główne: Los Muertos Crew / pexels.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Wegańskie mięso mielone, bezmięsny gyros, wegeburgery – roślinnych zamienników przybywa, a kuchnia roślinna ma się w Polsce coraz lepiej. Według badań z 2021 roku, przeprowadzonych przez GfK Polonia, już w co dziesiątym polskim domu regularnie gości mięso bez mięsa. Jego sprzedaż w latach 2019-2020 wzrosła dwukrotnie.

Mięso dla wegan

Wegańskie kiełbaski – przepisy na wege mięso (fot. Unsplash)

Dziś osoby wybierające dietę roślinną mogą znacznie łatwiej – w porównaniu choćby z poprzednią dekadą – zaopatrzyć się w wegemięso. Alternatyw nie brakuje, sklepy oferują zamienniki między innymi schabowych, burgerów, pasztetów, nuggetsów, kiełbasek, wędlin czy parówek.

Oczywiście na sklepowych półkach znajdziemy dużo więcej gotowych niemięsnych dań, stworzonych na bazie roślinnych składników. W składzie wielu z nich znajdziemy:

  • groch, fasolę lub soję,
  • białko pszenicy,
  • kaszę jaglaną,
  • buraki,
  • skrobię ziemniaczaną,
  • boczniaki,
  • owoc chlebowca (jackfruit).

TIP

Najważniejszą informacją dla osób prowadzących roślinny styl życia jest zawartość białka w wegańskim mięsie. Pamiętajmy: przyjmuje się, że średnie dzienne zapotrzebowanie człowieka na białko wynosi 0,9 grama na 1 kilogram masy ciała. 

Mięso dla wegetarian

Kotlet z wegańskiego mięsa mielonego (fot. Unsplash)

W przypadku wegetarian sprawdza się rzecz jasna cała lista roślinnych produktów określanych jako wegemięso, ale też pole do popisu jest tutaj nieco większe. Weźmy pod uwagę choćby mleko i jajka, dzięki którym w codziennym menu nie zabraknie dodatkowych pozycji, które będą dobrze imitowały mięso.

Przykładem jest choćby sojowy kotlet w klasycznej panierce z jajek, mleka i bułki tartej. Jajka pomogą poradzić sobie z kalafiorowymi mielonymi. Dzięki dodatkowi jajek zachowają one zwięzłą, choć puszystą fakturę. Wielu wegetarian sięga także po czesko-słowacki klasyk – smażony ser – albo po cypryjski skarb, czyli ser halloumi (świetny na grilla). Oba sprawdzą się zarówno solo, jak i w roli dodatku do tortilli czy burgera.

Reklama

Mięso wegańskie — z czego możemy je przygotować?

Burger z wegańskim kotletem (fot. Unsplash)

Mimo wielu gotowych produktów, które zaliczymy do kategorii wegemięsa, w zielonej kuchni wciąż rządzi kreatywność. Bazując na warzywach, ziarnach czy grzybach, bez przeszkód możemy odtworzyć znajome „mięsne” smaki.

Oto kilka inspiracji opartych na dostępnych w marketach warzywach i półproduktach, z których warto skorzystać, by samodzielnie przygotować mięso wegańskie:

  • ciecierzyca – do falafeli i na wegańskie mięso mielone,
  • soczewica – do pieczonych kotletów i potrawek,
  • tofu – do burgerów lub marynowane na grilla,
  • seitan – odpowiednio przyprawiony zastąpi gyros,
  • wędzony tempeh – zastąpi pieczeń,
  • ziarna grochu lub soi – na kotlety, a nawet kiełbaski,
  • fasola – do burgerów, burrito albo chili,
  • boczniaki – na kotlety lub śledzie w zalewie,
  • marchew i seler – odpowiednio doprawione zajmą miejsce ryb,
  • owoc chlebowca (jackfruit) – zamiennik rwanej wieprzowiny.

Wybierajcie dobre składniki, by zrobić wegańskie mięso – przepis zdecydowanie na tym zyska.

TIP

Kiedy przygotowujecie wegańskie i wegetariańskie mięso mielone, waszym największym sprzymierzeńcem są przyprawy. Wędzona papryka, płatki drożdżowe czy włoskie zioła zawsze zdziałają cuda.

Reklama

Jak zrobić wegańskie mięso w domu?

Jeżeli macie ochotę samodzielnie przyrządzić wegemięso – przepis jest bajecznie prosty. Nasz pomysł może być bazą roślinnych kotletów, burgerów czy nawet kiełbasek.

Składniki:

  • namoczona ciecierzyca 2 szklanki
  • mąka pszenna ¼ szklanki
  • płatki owsiane ¾ szklanki
  • olej 2 łyżki
  • mleko sojowe ok. ½ szklanki
  • sos sojowy 2-3 łyżki
  • wędzona papryka 2 łyżki

krok 1

Ciecierzycę miksujemy, by rozpadła się na drobne kawałki. Przekładamy ją do miski. Dodajemy mąkę, płatki owsiane, mieszamy. Do masy dodajemy olej i mleko sojowe. Znów mieszamy, po czym doprawiamy sosem sojowym – wlewamy go tyle, by uzyskać preferowany smak – i wędzoną papryką. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso mielone wege jest gotowe.

krok 2

Po wyjęciu masy z lodówki wykorzystujemy ją według uznania – formujemy mokrymi dłońmi w kształt burgerów lub kotletów mielonych i pieczemy na blasze (20-25 minut w temperaturze 180 stopni) lub przy użyciu folii spożywczej nadajemy jej kształt kiełbaski, którą następnie gotujemy na parze około 50 minut, by później usmażyć na złoto na patelni (na przykład z cebulą).

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk