Kukbuk
Kukbuk
pacha wielkanocna, pascha, pascha wegańska, jak zrobić paschę, wegańskie słodyczne, wegesiostry

Pascha z nerkowców i kaszy jaglanej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
nerkowce moczone przez minimum 3 godziny
1 szklanka
kasza jaglana
½ szklanki
roślinny jogurt
50 ml
sok z cytryny
4 łyżki
syrop z agawy
3 łyżeczki
ziarenka wanili
szczypta
sól
szczypta
suszone morele
według uznania
jagody goji
według uznania
suszona morwa
według uznania
żurawina
według uznania
migdały
według uznania
suszone płatki bławatka
według uznania

Magda i Zuza Rzymanek  / Wege Siostry 

krok 1

W osobnych naczyniach moczymy w wodzie nerkowce i kaszę jaglaną – około 3 godzin lub całą noc.Kaszę dokładnie przepłukujemy, zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wchłonie cały płyn. Zestawiamy z gazu, zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Kasza podczas blendowania powinna być ciepła. Dzięki temu pascha będzie bardziej zbita.

krok 2

W kielichu blendera umieszczamy ciepłą kaszę i namoczone nerkowce. Dodajemy jogurt, sok z cytryny, syrop z agawy, wanilię i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę.

Rada: Z jogurtu można zrezygnować, wtedy jednak warto dodać więcej soku z cytryny, żeby podnieść nieco kwasowość.

Masę mieszamy z bakaliami, następnie przekładamy do miseczki wyłożonej gazą. Odstawiamy do lodówki na noc, aby się ścięła i trochę odciekła. Następnego dnia przekładamy gotową paschę na talerzyk i delikatnie usuwamy gazę. Dekorujemy migdałami, morelami lub innymi suszonymi owocami albo jadalnymi kwiatami, na przykład bławatkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!