Kukbuk
Kukbuk

Najlepsza pizza w Warszawie

Na cienkim lub grubym spodzie, z sosem pomidorowym albo bez, a nawet z ananasem – sprawdzamy, gdzie w stolicy można zjeść najsmaczniejszą pizzę!

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 20 minut!

Jednym pizza kojarzy się z włoskim wybrzeżem i rzymskimi wakacjami, innym z wieczorami spędzonymi z przyjaciółmi na oglądaniu filmów czy z całonocną zabawą. Nam zawsze przychodzi jeszcze na myśl… kreskówka. Bo kto, oglądając „Wojownicze żółwie ninja” był w stanie wysiedzieć spokojnie do końca odcinka, gdy na ekranie znowu pojawiała się pizza na grubym cieście z mozzarellą i koniecznie dużą ilością pepperoni? Każdy marzył wtedy, by spróbować takiej gorącej pizzy prosto z pudełka, ociekającej serem i wyglądającej nad wyraz apetycznie. Po latach na myśl o pizzy wciąż błyskawicznie robimy się głodni i z przekonaniem stwierdzamy, że każda okazja do jej zamówienia jest dobra. Zwłaszcza gdy w grę wchodzi pizza z dużą ilością ciągnącego się sera i apetycznych dodatków. Dlatego – niezależnie od tego, czy lubicie pizzę neapolitańską, czy specjalność Joeya z „Przyjaciół” – koniecznie zapoznajcie się z naszymi poleceniami i odkryjcie miejsca z najlepszą pizzą w stolicy.

Pizza Mortadella, Quattro Piatti

Quattro Piatti

Stępińska 2

Mokotowska pizzeria może z powodzeniem rywalizować z jedną z najbardziej lubianych przez warszawiaków pizzerią, Ciao a Tutti. Tutejszy szef kuchni, Enzo Saccomani, stworzył wyjątkową kuchnię, w której czuć miłość do jedzenia i Włoch. Spróbujecie tu czterech różnych wersji pizzy – klasycznej, z owocami morza, wegetariańskiej oraz z salami i wszelkimi możliwymi rodzajami mięsa. W każdej opcji czekają na was przynajmniej cztery niezwykłe propozycje, od których może zakręcić się w głowie. My szczególnie polecamy la marganzolę z gorgonzolą, mascarpone i orzechami albo wyjątkową pizzę z prosciutto San Daniele i burratą. Tymi pizzami można się objadać w nieskończoność! 

Straciatella

Ciao a Tutti i Ciao a Tutti Due

Al. Niepodległości 217 i Jarosława Dąbrowskiego 27

Tego miejsca nie trzeba chyba warszawiakom przedstawiać. Na co dzień w pizzerii trudno znaleźć wolny stolik, ale problem znika, gdy zamawia się pizzę do domu. Ciasto jest przygotowywane według neapolitańskiej receptury, a po wyrobieniu wyrasta przez dobę, dzięki czemu nabiera niepowtarzalnej struktury. Cienki placek z grubym, dobrze podpieczonym rantem świetnie smakuje w wersji quattro formaggi, w której intensywny, ostry charakter gorgonzoli doskonale łączy się z mozzarellą, taleggio i czipsem z grana padano. Warto także skusić się na frescę z naszą ulubioną mozzarellą di bufala, rukolą i karczochami albo specka z doskonałą szynką, której smak przełamuje lekkie mascarpone. Pst! Od niedawna pizzę z Ciao a Tutti można także zamawiać na Żoliborzu, w nowej, trzeciej już restauracji pod tym szyldem.

K-Fries Pizza, Rakieta Klub x Cool Cat

Rakieta Klub

Rakieta Klub

Nowy Świat 4a

Pizza w Rakiecie nigdy się nie nudzi, a to za sprawą tego, że za każdym razem w menu pojawiają się nowe pozycje, do których stworzenia zapraszane są najróżniejsze restauracje ze stolicy. Kiedy się patrzy na nazwy i opisy w tutejszym menu, aż żal zamawiać klasyczne pizze. Lepiej skuście się na kosmiczny seks vegan z awokado marynowanym w czosnku, limonce i chili albo Houston, mamy brokuł – z cheddarem, lazurem i oczywiście brokułem. A jeśli jeszcze się wahacie, czy nie zjeść schabowego zamiast pizzy, to połączcie jedno z drugim i wybierzcie schabowy z mangalicy. Albo dajcie się skusić mariażowi włoskich smaków z azjatyckimi i zamówcie pizzę z… kimchi i wołowiną bulgogi z The Cool Cat.

Va Bene

Tamka 9

Jeśli nie przepadacie za pizzą neapolitańską, to czas spróbować pizzy w rzymskim stylu. Taką prawdziwą, podawaną na grubszym cieście i na dodatek ciętą z metra, możecie zamawiać prosto z Tamki do domu. W menu znajdziecie placki z prosciutto, rozmarynem, mozzarellą, ziemniakami, a nawet mango w koniaku. Wszystko świeże, przygotowywane z sercem i iście włoską pasją. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować rzymskiej pizzy, nie zwlekajcie dłużej. Są tacy, którzy uważają ją za lepszą od neapolitańskiej!

Pizzaiolo

Pizzaiolo

Krucza 16/22

Załoga Dwa Osiem udowodniła, że nawet w nadwiślańskich barakach można upiec tak rewelacyjną pizzę, że kolejki po nią będą się ustawiały do późnych godzin nocnych. Do tej pory pizzy w stylu neapolitańskim spod znaku Dwa Osiem można było spróbować tylko latem, ale od niedawna jest serwowana w nowym, stałym lokalu na Kruczej. W menu jeszcze więcej pozycji, ciekawsze składniki, a smak równie doskonały jak zawsze. W Pizzaiolo używa się mąki Caputo Pizzeria, a ciasto wyrasta czasem aż 48 godzin. Dzięki temu powstają tak rewelacyjne pizze jak spinaci z kozim parmezanem, sezonową pancettą i ze szpinakiem czy margherita bufala, w której smak rozpływającej się mozzarelli podkreślają ostre pecorino i oliwa. Wreszcie wakacje będą trwały cały rok!

Reklama

Nonna

Nonna

Nonna Pizzeria

Oboźna 11

Dobrej neapolitańskiej pizzy nigdy za wiele. Zwłaszcza gdy tak przyjemnie chrupie i sprawia, że można się poczuć jak w słynnym Sorbillo w Neapolu, choć siedzi się w domu. W Nonnie zamówicie pizzę w kilkunastu wariantach, zarówno czerwoną, jak i białą. Każda jest cienka, ze sporymi brzegami i pachnie tak obłędnie, że czasem śni nam się po nocach. Dość wspomnieć mortadelę z pesto pistacjowym i mozzarellą albo diavoli z pikantnym salami i bazylią – takich kulinarnych cudów nie powstydziłaby się żadna włoska babcia.

Ekipa La Strady, która karmi mieszkańców stolicy od 2000 roku

La Strada

Alojzego Felińskiego 52

Pizza ze słodkim neapolitańskim salami, a może z mozzarellą, karmelizowaną cebulą i gorgonzolą? Takie smakołyki przygotowuje ekipa La Strady, która karmi mieszkańców stolicy od 2000 roku. Na początku restauracja mieściła się na Pradze, teraz możecie zamawiać pizzę bezpośrednio do domu ze starego Żoliborza. Każde ciasto w La Stradzie jest przygotowywane ze słynnej mąki firmy Caputo, a następnie wypiekane w specjalnym piecu opalanym drewnem. Przy składaniu zamówienia polecamy od razu wybrać kilka pizz, bo gdy tylko skończycie jedną, od razu najdzie was ochota na kolejny kawałek.

Cucina

Cucina

Rembrandta 6/U7

Grube, chlebowe ranty, składniki prosto z Włoch i zapachy, od których od razu zaczyna burczeć w brzuchu. Do tego menu zmienia się przynajmniej raz lub dwa razy w roku, więc możecie być pewni, że zawsze znajdzie się coś nowego wartego spróbowania. W menu znajdziecie takie pozycje jak quattro carne z prosciutto z Parmy, salsiccią, pikantnym salami i ze speckiem lub wegepizzę z sezonowych i świeżych składników. Jeśli nie przepadacie za pieczarkami na pizzy, to może skusicie się na wersję z boczniakami, kwaśną śmietaną i pesto? Taką pizzę można jeść w każdej ilości.

Szwedzka 2.0

Diverso

Diverso

Górnośląska 24

Jeśli oddalibyście wszystko za krótki wypad do słonecznej Itali, to mamy sposób na błyskawiczną podróż bez konieczności pakowania bagażu. Giacomo Carreca wie, jak przygotować pizzę, która nie tylko poprawi nastrój, ale wręcz wprawi w prawdziwy błogostan. Skuście się na wędzoną mozzarellę, grzyby leśne i truflę albo zaryzykujcie niezwykłą wycieczkę z pizzą tonno, na której znajdziecie tatara z tuńczyka, marmoladę tropeę i dressing wasabi. W menu jest także coś dla wegan, na których czeka specjalne prosciutto oraz salami w wersji wege. Smak może zaskoczyć nawet mięsożerców!

Bottega Napoli

Oboźna 9/15

Jeśli przepadacie za włoskimi klimatami, Bottega Napoli musi znaleźć się na waszej liście ulubionych miejsc z pizzą w stolicy. Tutaj każdy placek powstaje dzięki pasji i miłości pizzaiolo Fabiano do neapolitańskiej kuchni. Czy wybierzecie Nisidę z mozzarellą fior di latte i prosciutto cotto, czy mascalzone napoletano z pikantnym salami i sporą ilością parmezanu na pewno się nie zawiedziecie. Wszystkie pizze powstają z najwyższej jakości składników, dzięki czemu ich smak gwarantuje najprzyjemniejsze kulinarne doznania. A gdy już nasycicie się pyszną i gorącą pizzą, koniecznie skuście się na deser. Cannolo albo babbamisu zabiorą was w najsmaczniejszą podróż do słonecznych Włoch.  

Tutti Santi

Królewska 18

Tutaj pizzę wypieka się w specjalnym piecu opalanym drewnem, a za menu i przygotowanie każdego specjału odpowiedzialny jest Valerio Valle, nagradzany na wielu prestiżowych konkursach pizzy. W menu mnóstwo propozycji z pierwszorzędnymi składnikami prosto z Włoch, pizze z sosem pomidorowym lub bez, a nawet kilka pozycji wegańskich, które powstały we współpracy z Dominiką Wójciak, zwyciężczynią trzeciej edycji „MasterChefa”. Pizze możecie zamawiać na wynos lub z dostawą pod drzwi.

Cuda na kiju

Cuda na Kiju

Nowy Świat 6/12

Choć większość gości wpada tu na kraftowe piwo, Cuda na Kiju mogą się też pochwalić nie lada pizzą. Red goat z kozim serem i pomidorkami cherry, wegańska pizza z marynowaną dynią i grzybami czy tradycyjna hawajska z ananasem i ze speckiem – tutejsze włoskie placki sprawdzą się idealnie na lunch, dłuższą przerwę w pracy albo wieczór z ulubionym serialem. Co więcej, właśnie trwa promocja, w ramach której co druga pizza jest o połowę tańsza. Grzechem byłoby nie skorzystać.

Wnętrze pizzerii Drożdż w Warszawie na Muranowie (fot. materiały promocyjne)

Drożdż

Andersa 22

Drożdż, czyli pizza, piwo i pieczywo, to bez wątpienia najlepsza muranowska pizzeria. W tym pięknym, wysokim lokalu spróbujecie placków przyrządzonych według receptur opracowanych dla najbardziej wymagających gości przez Mateusza Czubana, pizzaiolo, który doświadczenie zdobywał między innymi w Mące i Wodzie. Pizza przy Andersa jest autentyczna i bezpretensjonalna, często bazuje na sezonowych składnikach. Oprócz niej w Drożdżu spróbujecie świetnych kanapek panuozzo, sałatek, zup i zaskakujących zestawów lunchowych. Warto tu wpaść nawet z drugiego końca miasta!

Regina

Regina

Koszykowa 1

Czy da się połączyć klimat włoskiej pizzy z nowojorskim Chinatown? Przekonajcie się sami i zamówcie pizzę z Reginy do domu. Tutejsze placki są przygotowywane na zakwasie, a następnie pieczone w bardzo wysokiej temperaturze. Po wypieczeniu pizza ma charakterystyczne cętki, które dodają jej nieco goryczki. To niezwykłe ciasto najlepiej smakuje z figami z ricottą polaną miodem czy soloną kaczką z sosem hoisin. A tym, którzy lubią eksperymentować, polecamy patatosę – pizzę z domowymi frytkami, rozmarynem, mozzarellą i pecorino. Dopóki nie spróbujecie, nie wiecie, co was omija. Pst! Razem z pizzą możecie zamówić minibar Reginy, który zagwarantuje udany wieczór w domu.


Więcej o Reginie, a także MOD-zie przeczytacie w naszym wywiadzie z ich założycielami >>

Możecie zamawiać do wszystkich dzielnic Warszawy, nawet do późnych godzin nocnych

Salsiccia Pizzeria Napoletana

Łukowska 7A

Tutaj pizza ma obficie wyrośnięte, idealne spieczone brzegi oraz cienki i wilgotny niczym pergamin środek. Ciasto wyrasta od 24 do 48 godzin, a potem jest pieczone w wysokiej temperaturze przez zaledwie kilka minut. Na tak przygotowanej pizzy znajdziecie domowej roboty kiełbasę wieprzową, neapolitańskie salami, borowiki polane oliwą truflową albo najlepszej jakości mozzarellę. Co więcej, możecie zamawiać do wszystkich dzielnic Warszawy, nawet do późnych godzin nocnych. A kiedy już się zdecydujecie, której pizzy tym razem macie ochotę spróbować, polecamy zapoznać się z instrukcją jedzenia dostępną na stronie pizzerii. Warto przeczytać, zwłaszcza że krojenie pizzy to dla Włochów prawdziwa profanacja.

W orbicie słońca

W Orbicie Słońca

Marszałkowska 45/49

Za tę pizzerię odpowiedzialni są twórcy Raju w Niebie. Jeśli nie jesteście pewni, jaką pizzę lubicie najbardziej, albo chcielibyście porównać neapolitańską z rzymską, zamówcie tu włoskie specjały i urządźcie w domu konkurs. W menu znajdziecie między innymi oro z krewetkami w miodzie, miętą i czosnkiem czy klasyczną pepperoni zapiekaną z delikatną mozzarellą. Możecie także spróbować focaccii, która w każdym regionie Włoch jest inna – tu stawia się na pulchne i miękkie ciasto z oliwkami i suszonymi pomidorami. Smak dorównuje pizzy!

Tutti Amici

Tutti Amici

Chłodna 48

Oryginalne włoskie składniki, dobrze wyrobione ciasto i przyjemnie spieczone ranty – to wyróżnia pizzę z Tutti Amici. Do wyboru jest kilkanaście rodzajów, od klasycznej margherity aż po takie z kawałkami pikantnej ’nduji, szynki parmeńskiej czy przypominające w smaku carbonarę. Przed zapakowaniem pizza nie jest krojona na kawałki, dzięki czemu dłużej utrzymuje kształt, a ciasto nie rozmaka – możecie więc mieć pewność, że gdy dotrze do waszego domu, z pewnością będzie rewelacyjnie smakować i w niczym nie będzie przypominać nieapetycznego placka. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk