Kukbuk
Kukbuk

Tydzień Kuchni Polskiej 2024 – wybraliśmy 7 restauracji, w których zjecie pyszne dania!

Oto prawdziwe święto polskich smaków! W ramach Tygodnia Kuchni Polskiej spróbujecie wielu różnych dań i zapewniamy, że niejedno was zaskoczy. Wybraliśmy siedem restauracji, które tradycyjne potrawy odmieniają przez wszystkie przypadki i do których lubimy wracać. Zjecie w nich naprawdę pysznie!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Instagram restauracji Motlava

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Pierogi jak u babci, klasyczna polska gęś czy może tatar w nowej interpretacji? To już szósta edycja festiwalu Tydzień Kuchni Polskiej, organizowanego przez sieć hurtowni Makro Polska w ramach programu odpowiedzialności społecznej Polskie Skarby Kulinarne. Dzięki festiwalowi mamy możliwość poznania – często nietypowych! – interpretacji dań polskiej kuchni w restauracjach w całym kraju.

Festiwal trwa od 4 do 24 listopada, a każdy lokal przygotował trzydaniowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru w cenie 69 zł lub 99 zł. Hasło przewodnie tej edycji brzmi: „Spróbuj! A nóż, widelec zasmakujesz!”. My zdecydowanie zamierzamy próbować i smakować. Przygotowaliśmy dla was listę siedmiu restauracji, które polską kuchnię wynoszą na zupełnie nowy poziom.

Fot. Instagram Concordii Taste

Concordia Taste (Poznań)

Poznańska restauracja od lat słynie z dwóch rzeczy – pysznej kuchni i wspaniałego dizajnu. Mieści się bowiem w kompleksie Concordia Design, w którym odbywa się mnóstwo wydarzeń kulturalnych. Adam Adamczak, szef kuchni Concordia Taste, uwielbia polską kuchnię, zwłaszcza w jej regionalnych wariantach, i podaje ją w niezwykle wyszukanej, nowoczesnej formie.

Podczas festiwalu zjecie tu między innymi pyrę z gzikiem z twarogiem z Krajkowa i babką ziemniaczaną, pierogi z sandaczem i rakami czy pieczoną kalarepę z kaszą gryczaną. Deser? Wuzetka!

Fot. Instagram Albertiny

Albertina Restaurant & Wine (Kraków)

Kuchnia polska w eleganckim wydaniu? Zapraszamy do Albertiny! Dobrej jakości składniki tworzą tu na talerzach prawdziwe smakowe olśnienia. Nie każda restauracja może się też pochwalić własnym homarium – owoce morza używane do dań są pierwszej świeżości! W ramach festiwalu Albertina proponuje wyrafinowane menu.

Ucztę zaczniemy od consommé grzybowego z ziołowymi pierożkami, by płynnie przejść do wędzonej kaczki podawanej z kalafiorem (w wersji wegetariańskiej są to tagliatelle z wędzonych warzyw), a następnie skończyć deserem: wariacją na temat szarlotki na kruchym cieście z sosem angielskim.

Fot. Instagram Motlavy

Motlava (Gdańsk)

Gdańsk od pewnego czasu jest jednym z najmodniejszych miast na kulinarnej mapie Polski. Nic dziwnego, w końcu kuchnie różnych kultur spotykały się w tym miejscu od wieków. Restauracja Motlava stawia jednak na polskie smaki w nowoczesnej odsłonie.

W festiwalowym menu nie mogło więc zabraknąć pierogów, tym razem w wersji z białą kiełbasą, krokieta z farszem z suszonych pomidorów, kaszy bulgur, warzyw i ciecierzycy czy… zraza z dzika na kaszotcie. Motlava zaskakuje także deserem – zjecie tu brownie z fasoli!

Fot. Instagram Alebosco

Alebosco (Podkowa Leśna)

Tydzień Kuchni Polskiej to doskonała okazja, by wyruszyć w podróż w poszukiwaniu wyjątkowych miejsc i smaków. My zawędrowaliśmy do Podkowy Leśnej, gdzie wśród lasów i eleganckich willi znajduje się restauracja Alebosco. Zjecie tu świetne owoce morza, ponieważ lokal znany jest ze śródziemnomorskich inspiracji.

Jednak w ramach święta polskiej kuchni postawiono na tradycyjne smaki. W menu znajdziecie między innymi wędzonego węgorza z wiejską śmietaną i carpaccio z rzepy, gęś owsianą na trzy sposoby z pampuchem i ze śliwką czy szarlotkę z lodami z prażonego cynamonu. Jest kreatywnie i bardzo smacznie!

Fot. Instagram Bifalo

Bifalo Steakhouse (Zakopane)

Każdy pretekst jest dobry, by wybrać się do Zakopanego. Podczas Tygodnia Kuchni Polskiej zajrzyjcie do restauracji Bifalo Steakhouse. To prawdziwa gratka dla fanów wołowiny. Bifalo bowiem to nie tylko restauracja, ale także producent wysokiej jakości mięsa wołowego dla branży HoReCa. Możecie więc spodziewać się tutaj samych pyszności.

W menu znalazły się na przykład żurek na własnym zakwasie na wywarze wołowym z kiełbasą wołową, ziemniakami i jajkiem w koszulce czy pierogi jagnięce z sosem rozmarynowym. Desery również są warte grzechu – co wybieracie, kremowy sernik z białej czekolady czy bezę z kremem waniliowym i wiśniami?

Fot. Instagram Piernicovej

Piernicova (Toruń)

Gotycka starówka w Toruniu skrywa wiele skarbów, a jednym z nich jest z pewnością restauracja Piernicova. Spod ręki szefa kuchni Bartłomieja Witkowskiego wychodzą dania dopracowane w każdym szczególe, a do tego po prostu pyszne. Zjecie tu kuchnię polską z międzynarodowymi akcentami.

W trakcie Tygodnia Kuchni Polskiej w menu znajdziecie zupę szczawiową z wędzonym twarogiem lub żur kujawski z ziemniakami i kiełbasą, a do tego gęsie pipki z truflowym purée ziemniaczanym czy pierś z kurczaka z grzybami. Nas zachwycił także pomysł na jeden z deserów – to tiramisu po toruńsku, z dodatkiem kultowych pierniczków katarzynek.

Fot. Instagram Szybu Maciej

Szyb Maciej (Zabrze)

W tym miejscu często świętuje się różne okazje, odbywają się tu na przykład wesela. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz imponującej industrialnej przestrzeni Szyb Maciej może się też pochwalić smaczną kuchnią. W menu jest kilka klasyków kuchni śląskiej, nie mogło ich zabraknąć także podczas Tygodnia Kuchni Polskiej.

Jedną z przystawek jest bowiem pâté z krupnioka z pumperniklem, a wśród dań głównych znajdziemy śląski obiad – roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Co ważne, budynek jest wpisany do rejestru zabytków, można więc na własne oczy zobaczyć, w jaki sposób nadano mu nowe życie. Inspirujące miejsce!

Materiał powstał we współpracy z siecią hurtowni Makro.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk