Pękate czereśnie, rozpływające się w ustach jeżyny i maliny oraz słodkie jak miód truskawki (my, szczęściarze, mamy dostęp do najlepszej pod słońcem truskawki kaszubskiej) aż się proszą, by kulinarnie nieco z nimi zaszaleć. Podpytujemy szefów restauracji z regionu pomorskiego, co pysznego wyczarowują z tych sezonowych owoców. Śpieszmy się jeść truskawki, tak krótki jest na nie sezon!
Specjalnością szefa kuchni restauracji Piwna 47 Marcina Faliszka są słone smaki przełamane słodyczą sezonowych owoców. Jak mówi, lubi kontrastować słone ze słodkim. – Polędwicę z jelenia podaję z demi glace przełamanym owocowym smakiem: porzeczkowym, malinowym lub truskawkowym, kaczkę serwuję z demi glace wiśniowym, a polędwicę wołową łączę z truskawkami – zdradza Faliszek. – Owocowy smak świetnie dopełnia danie – podsumowuje.