Kukbuk
Kukbuk

Top 5: najlepsze restauracje w Gdyni

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Na randkę, rocznicę i wyjście z rodziną. Zdradzamy wam nasze ulubione adresy – nie tylko na wyjątkowe okazje.

Tekst: Urszula Czumaj

Zdjęcia: materiały promocyjne, Tosia Kolo i Marta Śliwicka

Opublikowano: 1 Marca 2016
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Gdynia na tle Trójmiasta wyróżnia się najbardziej zróżnicowaną ofertą kulinarną – Sopot i Gdańsk razem wzięte nie mogą się z nią równać. W ciągu ostatnich paru lat wielu znakomitych szefów kuchni otworzyło tutaj swoje restauracje; dość wymienić trzy gorące nazwiska – Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz (restauracja Malika), Rafała Wałęsy (restauracja Sztuczka) i Marcina Popielarza (restauracja Biały Królik). W Gdyni lokali na światowym poziomie jest jednak znacznie więcej. Oto piątka naszych ulubionych.

1. Sztuczkaul. Abrahama 40, godziny otwarcia: pon.-czw.: 12:00-21:00; pt.: 12:00-22:00; sob.-niedz.: 13:00-20:00

Upchnięta na parterze niezbyt okazałego budynku, na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie. Jednak karta Sztuczki – zawsze dość krótka i konkretna – składa się z samych niespodzianek. Wyrafinowane techniki i kreatywne, autorskie pomysły znajdują odzwierciedlenie w dopracowanych smakowo, zachwycających daniach. Począwszy od amuse-bouche (na przykład świetnego tatara wołowego czy smażonego foie gras), na deserach kończąc (na przykład espumie cynamonowej i lodach różanych). Tak jak dobrych kilka lat temu na gdyńskim festiwalu filmowym królowały „Sztuczki” Andrzeja Jakimowskiego, tak dziś pojedyncza Sztuczka ma szansę zebrać wszystkie statuetki w swojej kategorii – smaku!

2. Cafe Cyganeria, ul. 3 maja 27, godziny otwarcia: pon.: zamknięte; wt.-czw.: 9:30-23:00; pt.: 9:30-23:00; sob.: 10:00-23:00; niedz.: 10:00-20:00

Niegdyś kultowa kawiarnia i miejsce spotkań trójmiejskiej bohemy. Obecnie, odnowiona Cyganeria to połączenie nowoczesnej restauracji z dawną kawiarnianą atmosferą. Za sterami kuchni stanął Radosław Szymański. Dzięki niemu, wygłodniali już od rana mogą cieszyć się różnorodnym wyborem śniadań, a później płynnie przejść do przekąsek, autorskich dań i drinków – można się stąd nie ruszać przez cały dzień! Karta jest krótka i zmienna – warto trzymać rękę na pulsie, by nie przegapić takich smakołyków jak kluski leniwe z owocami czy terrina z golonki wieprzowej z pistacjami. Choć wnętrza najstarszej kawiarni w Gdyni uległy gruntownemu remontowi, to atmosfera – idealna do długich rozmów przy dobrym drinku – pozostała bez zmian!

3. Malika, ul. Świętojańska 69B, godziny otwarcia: pon.-niedz.: 12:00-23:00
Kuchnia północno-zachodniej Afryki, serwowana w tej gdyńskiej restauracji, kusi eksplozją barw i orientalnych smaków. Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, szefowa kuchni tej autorskiej restauracji, urodziła się i wychowała w Algierii – stąd jej zamiłowanie do wyrazistych przypraw i egzotycznych połączeń. Przystawki w postaci marynowanych oliwek, aksamitnego humusu z wyczuwalną nutą cytryny czy pikantnej harissy rozbudzą wasz apetyt na więcej. Po tażinie z policzkami wołowymi i oprószonym migdałami jaśminowym ryżem czy przyrządzanych na miejscu kiełbaskach merguez warto skusić się na pachnący wodą różaną kadayif, czyli arabskie ciasto z cieniutkich pszennych niteczek.

4. Biały Królik, ul. Folwarczna 2, godziny otwarcia: pon.-sob.: 12:00-16:45, 17:30-22:00; niedz.: 12:00-19:00

Gdzie schował się biały królik z „Alicji w Krainie Czarów”? Na zielonych, równo przystrzyżonych wzgórzach Orłowa, gdzie mieści się hotel Quadrille ze swoją baśniową restauracją. Do dziecięcego świata nawiązuje nie tylko wystrój, ale również menu Białego Królika, które w nowoczesny sposób łączy tradycję kuchni kaszubskiej i pomorskiej. Czarodziejem, odpowiedzialnym za te cudowności jest Marcin Popielarz, który stanął na podium w prestiżowym konkursie San Pellegrino Young Chef 2018. W Białym Króliku, każde jego danie jest prezentowane na talerzu z dbałością o najmniejsze detale, a wszystkiemu towarzyszy atmosfera magii i właściwy postaciom z serii o przygodach Alicji czar. Lody z propolisu pszczelego i renklody czy aksamitny sorbet z kwiatów bzu z tartą z jeżyn są jak wyjęte wprost z bajkowego świata, z którego nie chce się wracać.

5. Fedde Bistro, ul. Świętojańska 43, godziny otwarcia: pon.-pt.: 8:00-23:00; sob.: 8:30-23:00; niedz.: 9:00-22:00

Fedde Bistro pojawiło się na gastronomicznej mapie Gdyni dwa lata temu i od tego czasu należy do ulubionych lokali gdynian. Tu kulinarna przygoda zaczyna się od śniadań. Kiedy zjemy znakomite jajka po benedyktyńsku i zrobimy przerwę na parę seansów filmowych, możemy spokojnie zamawiać obiad. Polecamy przygotowane na miejscu od podstaw raviolo z borowikami, dorsza w tradycyjnym, kaszubskim wydaniu i małże świętego Jakuba w kremie z dyni doprawionym kardamonem i pomarańczą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka