Statki z gdyńskiego portu wypływają na cały świat. Historycznie to właśnie drogą morską na Pomorze docierały nowe, nieznane wcześniej produkty i przepisy. W ten sposób kształtowała się kuchnia położonych nad Bałtykiem miast. Dziś, w dobie kosmopolityzmu i globalnej wymiany informacji, różnorodne tradycje kulinarne mieszają się w przestrzeni jednego miasta bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Podczas spaceru ulicami Gdyni w ciągu kilku minut możemy zawędrować w najodleglejsze zakątki globu: do Japonii czy Meksyku. Pozwólcie sobie na kulinarną podróż dookoła świata w jeden weekend!
Przyjemności! Przewodnik kulinarny po Poznaniu
Jeśli kuchnia wielkopolska kojarzy wam się z ziemniakami, czyli pyrami, to trop jest jak najbardziej trafny, jednak gastronomiczna mapa Poznania jest zdecydowanie bardziej otwarta na świat. Szanuje lokalność, ale chętnie zerka też do kuchni azjatyckiej i włoskiej, czerpie z tradycji cukiernictwa i stawia na rośliny. Zobaczcie, gdzie w Poznaniu dobrze się najeść i napić!