Kukbuk
Kukbuk

To już szósta edycja Tygodnia Kuchni Polskiej – co czeka na gości?

„Spróbuj! A nóż, widelec zasmakujesz!” – to hasło najnowszej edycji festiwalu. W Tygodniu Kuchni Polskiej udział bierze blisko 400 restauracji z całej Polski. Wydarzenie potrwa do 24 listopada.

Tekst: informacja prasowa

Zdjęcie główne: materiały prasowe Makro

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Tydzień Kuchni Polskiej to akcja organizowana od 2018 roku przez sieć hurtowni Makro Polska w ramach programu odpowiedzialności społecznej Polskie Skarby Kulinarne. Cel? Podnoszenie świadomości na temat rodzimych potraw. Restauracje z całego kraju zapraszają gości na wyjątkowe, specjalnie przygotowane menu nawiązujące do kuchni polskiej w cenie 69 zł lub 99 zł.

Głównymi motywami szóstej edycji festiwalu są symbole poszczególnych regionów Polski. Na wizyty w restauracjach zapraszają między innymi warszawska syrenka, krakowski lajkonik, poznańskie koziołki czy wrocławskie krasnale. – W ten sposób chcieliśmy jeszcze bardziej podkreślić, jak ważne w naszej kulturze są lokalność i tradycje poszczególnych regionów Polski. W menu przygotowanym w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej można znaleźć zarówno szerzej znane regionalne potrawy, takie jak poznańskie pyry, krakowskie moskole, jak i mniej rozpoznawalne, na przykład zupę sowiogórską – mówi Katarzyna Wąsowicz, starszy kierownik działu trade marketingu w Makro Polska.

Podczas festiwalu goście mogą spróbować klasycznych dań w nowoczesnej odsłonie, takich jak staropolski żur na zakwasie z mąki żytnio-razowej z warzywami korzeniowymi, jajkiem poche i krokietem z białej kiełbasy, śledź po krakowsku w przyprawach korzennych czy wuzetka z lodami z palonego masła. Nie zabraknie wegetariańskich wersji potraw – wśród propozycji są pieczona kalarepa podana z kaszą gryczaną, majonezem cytrynowym z sosem aioli czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, purée z musztardą francuską, sosem śmietanowym i borowikami.

Patronami medialnymi festiwalu są KUKBUK, „Przegląd Gastronomiczny”, „Poradnik Restauratora”, „Restauracja”, „Szef Kuchni”, a także serwisy: Raport Restauratora, Papaja, HorecaTrends, Portal Spożywczy, Gastrowiedza, Foodservice24.pl i Nasze Miasto.

Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Polskiej jest dostępnych na stronie organizatora.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk