W kuchni, teraz bardziej niż kiedykolwiek, wszystkie chwyty są dozwolone – to, co znajdzie się na świątecznym stole, zależy wyłącznie od naszych upodobań i inwencji. Nie namawiamy do rezygnowania z klasycznych wielkanocnych smaków, ale do otwarcia się na te, które wykraczają poza standardowe myślenie o świątecznych potrawach. Wszystko, co sprawi nam radość i otworzy wrota kreatywności, jest dozwolone, a nawet mile widziane. Na początek mamy na to dwa pyszne pomysły.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Świąteczne zamieszanie
Święta w czasach izolacji rządzą się swoimi prawami. To moment, w którym tradycja ustępuje kreatywności, a znane nam potrawy przygotowujemy w zaskakujących odsłonach.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
Przepis: Edyta Przekop
Sztuka mieszania
Przepis na nowoczesny mazurek to prawdziwa mieszanka tradycji i twórczego myślenia. Połączenie tych dwóch elementów często okazuje się strzałem w dziesiątkę, wersja z musem czekoladowo-pomarańczowym nie będzie więc wyjątkiem. Z tradycyjnych elementów zachowujemy niskie, słodkie ciasto, przyjemną warstwowość oraz rozpieszczające podniebienie zróżnicowanie tekstur. W kształtach mamy pełną dowolność – w grę wchodzą prostokąty, koła, trójkąty, romby i wszelkie mniej regularne formy. Nowością jest mus, który łączy słodycz czekolady z pomarańczowym smakiem likieru Cointreau. Zapewniamy, że przyjemne nieokrzesanie i sekwencyjność smaków przyniosą wam prawdziwe kulinarne uniesienie.
Mazurek z musem czekoladowym i pomarańczową nutą Cointreau
Mazurek z musem czekoladowym i pomarańczową nutą Cointreau
Składniki:
Kruchy spód:
- mąka pszenna 250 g
- schłodzone masło 150 g
- cukier puder 40 g
- cukier z prawdziwą wanilią 10 g
- żółtko jajka „zerówka” 1 sztuka
- kwaśna śmietana 2 łyżki
Mus czekoladowy:
- czekolada gorzka 70% 80 g
- czekolada mleczna 80 g
- masło 25 g
- śmietana 36 % 80 ml
- jajko „zerówka” 3 sztuki
- cukier puder 40 g
- likier Cointreau 3 łyżki
Dodatkowo:
- powidła pomarańczowe 100 g
- płatki migdałów do dekoracji
- skórka pomarańczowa do dekoracji
- kakao do dekoracji
krok 1
Do dużej misy przesiewamy mąkę, cukier puder i cukier z wanilią, delikatnie łączymy składniki. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mąki. Wbijamy żółtko, dodajemy 2 łyżki śmietany i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.
krok 2
Formę do pieczenia mazurka (około 30 × 20 centymetrów) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości 4 milimetrów. Wykładamy nim dno formy, nadmiar odcinamy. Z pozostałej masy formujemy cienki wałek, z którego tworzymy rant na cieście. Tak przygotowany spód ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na 30 minut.
krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy około 20 minut, aż spód się zarumieni. Studzimy.
krok 4
Przygotowujemy mus. Połamane na kawałki czekolady, masło i cointreau umieszczamy w garnku, który stawiamy na bardzo małym ogniu. Podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
krok 5
Jajka sparzamy w gorącej wodzie. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy na wolnych obrotach. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę piany dodajemy do kremu czekoladowego i delikatnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej.
krok 6
W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodajemy ją do musu czekoladowego i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dokładamy pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
krok 7
Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy konfiturę pomarańczową, następnie wykładamy mus czekoladowy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Mazurek dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi, skórką z pomarańczy i kakao.
TIP
Wałeczek, który tworzy rant ciasta, można dla pewności przykleić do spodu mazurka. Wystarczy brzeg ciasta posmarować rozkłóconym białkiem, a następnie ułożyć uformowany w dłoniach wałeczek i delikatnie przycisnąć go do spodu.
Święta z bąbelkami
To propozycja przede wszystkim dla tych, którzy w kuchni lubią się zabawić, choć z pewnością spodoba się też amatorom eleganckich przyjęć. Wielkanoc to doskonała okazja, żeby włożyć wieczorowy strój, połączyć się online z rodziną lub ze znajomymi i świętować w stylu Gatsby’ego – zwłaszcza jeśli przyrządzamy koktajl na bazie likieru Cointreau, który na barmańskiej scenie pojawił się właśnie w latach 20. XX wieku i dał początek najbardziej znanym koktajlowym kompozycjom. Na chwilę jednak zapomnijcie o takich klasykach jak Margarita, Cosmopolitan czy Sidecar – w Wielkanoc zapraszamy na Cointreau Fizz.
Fizz Cointreau
Cointreau Fizz
Składniki:
- 50 ml Cointreau
- sok z połówki limonki
- 100 ml wody gazowanej
Przygotowanie:
Wyciskamy pół limonki do kieliszka. Wypełniamy kieliszek lodem i dodajemy Cointreau. Na końcu uzupełniamy wodą gazowaną.
Materiał powstał we wspólpracy z marką Cointreau.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?