Štrukli to tradycyjny specjał z regionu Hrvatsko Zagorje w Chorwacji, który wraz z innymi smakołykami kuchni chorwackiej jest obowiązkowym punktem wakacyjnej wyprawy do tego kraju. Wiedzą o tym również znani tego świata, którzy przy okazji wizyty w Zagrzebiu jedli to danie. Niektórym tak bardzo smakowało, że poprosili o przepis!
To danie nie dość, że pyszne, to jeszcze niezwykle proste w przygotowaniu. Do tego o uniwersalnym i różnorodnym przeznaczeniu, co pozwala kosztować štrukli na wiele sposobów – z ekscytacją odkrywać ten smak na nowo. Wystarczą podstawowe, łatwo dostępne składniki i wprawne ręce, które latami doskonaliły technikę wałkowania, by rozsmakować gości z całego świata w najpopularniejszej wizytówce Zagrzebia i północnej Chorwacji. Mistrzyni świata w przygotowywaniu štrukli potrafi zrobić do 1000 sztuk dziennie!
Sposób przyrządzania štrukli został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kultury Republiki Chorwacji, a danie doczekało się nawet własnego święta – od 10 lat w miejscowości Kumrovec odbywa się Štruklijada. To raj dla smakoszy i okazja, by poznać nie tylko tajniki przyrządzania, ale też wszechstronne możliwości podania tego niezwykłego dania. Sprawdzi się ono zarówno w wydaniu fine dining, jak i jako street food.