Pomorze naturalnie kojarzy się z rybą na talerzu. Morze Bałtyckie, Zatoka Gdańska, a także liczne kaszubskie i żuławskie jeziora – to bogactwo, jakiego nie znajdziecie w żadnych innym regionie w Polsce. Województwo pomorskie to kraina rybą płynąca! Nie wszędzie jednak znajdziemy rybę dobrą, delikatną i aromatyczną. Sprawdziliśmy miejsca, w których nasze kubki smakowe będą rozpieszczone do granic możliwości.
Łosoś w cytrusach na słodko – Piwna47 Food & Wine Bar
(Gdańsk, ul. Piwna 47)
To interesujący cel podróży dla pasjonatów dobrego smaku i miłośników urokliwych, gdańskich kamienic. Restauracja znajduje się w sercu Gdańska, nieopodal słynnej ulicy Długiej, a wnętrza lokalu w pewnym stopniu oddają starogdański charakter. W Piwnej47 spróbujemy kuchni międzynarodowej, opartej na świeżych, w większości lokalnych produktach. W menu znajdują się między innymi fantazyjnie podane mięsa, owoce morza i oczywiście ryby.
Polecamy smażony filet z łososia w sosie cytrusowym, podany z batatami pieczonymi w ziołach. Doskonałym kompanem do słodkich batatów jest karmelizowana marchewka i figa. Na talerzu znajdziemy również: młody brokuł, świeżą truflę oraz sałatkę z rzodkiewki, jabłka i szczypiorku. Palce lizać!