Kukbuk
Kukbuk

Smaczna ryba na Pomorzu

Morze, wakacje i aromatyczna ryba na talerzu. Brzmi jak plan na udany letni urlop. Aby jednak nie zamawiać… ryby w worku, sprawdziliśmy, gdzie w województwie pomorskim serwują dobrą i świeżą rybkę.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Łukasz Stafiej

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Pomorze naturalnie kojarzy się z rybą na talerzu. Morze Bałtyckie, Zatoka Gdańska, a także liczne kaszubskie i żuławskie jeziora – to bogactwo, jakiego nie znajdziecie w żadnych innym regionie w Polsce. Województwo pomorskie to kraina rybą płynąca! Nie wszędzie jednak znajdziemy rybę dobrą, delikatną i aromatyczną. Sprawdziliśmy miejsca, w których nasze kubki smakowe będą rozpieszczone do granic możliwości.

 

Łosoś w cytrusach na słodko – Piwna47 Food & Wine Bar

(Gdańsk, ul. Piwna 47)

 

To interesujący cel podróży dla pasjonatów dobrego smaku i miłośników urokliwych, gdańskich kamienic. Restauracja znajduje się w sercu Gdańska, nieopodal słynnej ulicy Długiej, a wnętrza lokalu w pewnym stopniu oddają starogdański charakter. W Piwnej47 spróbujemy kuchni międzynarodowej, opartej na świeżych, w większości lokalnych produktach. W menu znajdują się między innymi fantazyjnie podane mięsa, owoce morza i oczywiście ryby.

Polecamy smażony filet z łososia w sosie cytrusowym, podany z batatami pieczonymi w ziołach. Doskonałym kompanem do słodkich batatów jest karmelizowana marchewka i figa. Na talerzu znajdziemy również: młody brokuł, świeżą truflę oraz sałatkę z rzodkiewki, jabłka i szczypiorku. Palce lizać!

Łosoś w cytrusach na słodko

Dorsz ze szparagami i z winem – 5. Piętro

(Gdańsk, ul. Długi Targ 14-16)

 

Jak sama nazwa wskazuje, lokal znajduje się na piątym piętrze jednej z gdańskich kamienic. Z okien rozpościera się widok na gdańską starówkę, co jest niezaprzeczalnym atutem tego miejsca. Menu zmienia się tutaj sezonowo, ale świeżość używanych produktów pozostaje niezmienna.

Dorsz ze szparagami

Dorsz ze szparagami

Kto poszukuje smacznej ryby, niech zdecyduje się na polędwicę z dorsza, podaną z czarną soczewicą, zielonymi szparagami i emulsją winno-maślaną.

– Polędwicę z dorsza dokładnie sprawdzamy, czy nie ma żadnych ości. Oprószamy ją solą i pieprzem oraz skrapiamy cytryną. Smażymy krótko na oleju. Szparagi smażymy kilka minut na patelni z rozpuszczonym masłem. Dodajemy wytrawne białe wino, sól, pieprz i cukier. Dusimy chwilę. Soczewicę gotujemy al dente. Następnie smażymy ją na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki – opowiada szef kuchni restauracji 5. Piętro.

Jesiotr z pastą migdałowo-chrzanową

Jesiotr z pastą migdałowo-chrzanową – Zafishowani Bar & Restauracja Rybna

(Gdańsk, ul. Tokarska 6, wejście od ul. Długie Pobrzeże)

 

W menu Zafishowanych główną rolę gra ryba. Czasami bałtycka, innym razem śródziemnomorska. Smażona, duszona, pieczona, wędzona lub sous vide. Menu tej restauracji rybnej jest bardzo różnorodne, a składniki zawsze świeże. Rybę, marynowaną wcześniej w autorskiej marynacie, podaje się tutaj razem z wypiekanym na miejscu pieczywem oraz w towarzystwie bukietu sezonowych warzyw. Poza smakiem na pewno zaskoczy was elegancka forma podania.

Naszą uwagę w letniej karcie zwrócił jesiotr z gospodarstwa rybackiego z Zielenicy. Ryba jest zapiekana pod pastą migdałowo-chrzanową i podawana z czterema wariacjami na temat selera. Charakter całości nadaje sos z wermutu. Brzmi intrygująco – i tak właśnie smakuje!

Filet z dorsza z kaszanką i sosem z czerwonej porzeczki – Gvara

Filet z dorsza z kaszanką i sosem z czerwonej porzeczki

Filet z dorsza z kaszanką i sosem z czerwonej porzeczki – Gvara

(Gdańsk, ul. Chlebnicka 48/51)

 

Gdańska Gvara to restauracja rodzinna, w której główną rolę gra kuchnia polska. Otoczenie urokliwych kamienic i widok za 10 punktów to tylko niektóre atuty tego miejsca. Gvara, jak sama nazwa wskazuje, to lokal, w którym najważniejsi są ludzie i gwarna atmosfera przy stole. W takim anturażu jedzenie dorsza z polską kaszanką i sosem z czerwonej porzeczki jest doskonałym przeżyciem.

– Delikatny dorsz na kaszance to prawdziwa perełka w naszym menu. Rybę uzupełnia kalarepa z bułką tartą, a wszystkiemu towarzyszy słodko-kwaśny sos z czerwonej porzeczki. Lokalność, sezonowość, zaskakujące i nietypowe połączenie, a przy tym wyjątkowy smak to niewątpliwie najważniejsze cechy tego dania – mówi szef kuchni restauracji Gvara.

(Fot. Joanna Ogórek)

Złocisty sandacz na szpinakowych gólcach – Majolika

(Gdańsk, ul. Jana Uphagena 23)

 

Restauracja jest zlokalizowana w willi Uphagena, co nadaje jej elegancki charakter z ciekawą historią w tle. Serwuje przede wszystkim kuchnię polską, opartą na lokalnych produktach. Zjemy tutaj między innymi wędzonego tatara wołowego, ślimaki, rosół z perliczki oraz królika. Specjalnością restauracji jest dziczyzna i oczywiście ryba.

ryby z pomorza

Złocisty sandacz

Warto wybrać złocistego sandacza na szpinakowych gólcach polanych maślanym sosem podanego z dodatkiem surówki ze szczypiorku.

– Do naszego dania używamy słodkowodnej ryby, która występuje również w przybrzeżnych wodach Bałtyku, czyli sandacza. Smażymy go na maśle klarowanym o lekko orzechowej nucie, aż do uzyskania złocistej barwy. Rybę podajemy na kaszubskich kluseczkach ziemniaczanych zwanych gólcami lub nagimi kluskami (nadzy kloszy), które wzbogaciliśmy o młody szpinak. Smaki łączy aromatyczny maślany sos ze świeżym czosnkiem. Na koniec orzeźwiający dodatek, czyli surówka ze szczypioru, dymki i swojskiego jogurtu – mówi szef kuchni restauracji Majolika.

Pamiętajcie, aby po obiedzie spróbować obłędnego deseru, z którego słynie Majolika – bezy daktylowej. Gwarantowana rozkosz podniebienia!

 

Złocisty sandacz na szpinakowych gólcach

danie z makrelą z gdańskiej restauracji

Makrela smażona na pergaminie

Makrela smażona na pergaminie – Północ-Południe

(Gdynia, ul. Świętojańska 130)

 

Z Gdańska przenosimy się do Gdyni. Ulica Świętojańska to jedno z tych miejsc, które tętni życiem niezależnie od pory dnia i roku. To właśnie tutaj, w ścisłym centrum, znajdziemy restaurację Północ-Południe, która łączy przyjazną, rodzinną atmosferę z autorską i lokalną kuchnią. W menu znajdziemy potrawy regionalne, w tym ryby.

Nasz wybór padł na makrelę smażoną na pergaminie bez użycia tłuszczu z dodatkiem sosu porowego, purée z kalafiora i młodej marchewki. Sos porowy jest przysmażany na maśle z dymką, podlewany białym winem i zalewany 34-procentową śmietaną. Z kolei purée z kalafiora jest doprawione białą czekoladą. Brzmi apetycznie, prawda?

danie z dorszem w gdańskiej restauracji

Smażona polędwica z dorsza z purée maślanym

Smażona polędwica z dorsza z purée maślanym – Czarny Kos

(Borkowo, ul. Letniskowa 10)

Czarny Kos to miejsce, w którym odpoczniemy od zgiełku miasta. I będzie to relaks w najlepszym wydaniu, bo na złocistych Kaszubach. Tutaj tradycyjna polska kuchniama nowoczesny twist. W Czarnym Kosie zjemy między innymi boczniaki w białym winie, żurek na borowikach i oczywiście aromatyczną polędwicę z dorsza, smażoną na maśle, serwowaną z maślanym purée ziemniaczanym, glazurowaną marchewką, blanszowanym brokułem i kalafiorem z sosem winno-chrzanowym. Z czystym sercem polecamy to połączenie smaków.

A jeżeli po uczcie poczujecie niedosyt i będziecie chcieli zostać na śniadanie oraz kolejny obiad, w Czarnym Kosie możecie zostać na dłużej. W obiekcie można wynająć apartament, a także skorzystać z zabiegów w strefie SPA oraz z bogatej oferty rekreacyjnej. 

Smażona polędwica z dorsza z purée maślanym

Smażona polędwica z dorsza z purée maślanym

Sandacz w sosie rakowym – Pieterwas Krew i Woda

(Gdynia, ul. Antoniego Abrahama 41)

 

Krew i Woda to nie tylko restauracja rybna. To miejsce, w którym serwuje się oprócz rybowoców morza także mięso czerwone. Specjalnością restauracji są steki z polskiej wołowiny oraz świeże homary kanadyjskie, wyławiane prosto z homarium.  

W restauracji panuje elegancki, ale dość swobodny klimat. Można więc tutaj wpaść zarówno na romantyczną kolację, jak i niezobowiązujący obiad z rodziną.

A ryba? Do wyboru, do koloru. Niezdecydowanym polecamy sandacza w sosie rakowym z dodatkiem leniwych. A to wszystko w towarzystwie palonego kalafiora oraz klasycznego sosu hollandaise. Połączenie klasyczne, ale przecież geniusz tkwi w prostocie!

Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna LOGO

Materiał przygotowany we współpracy z Pomorską Regionalną Organizacją Turystyczną

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk