Francuskie słówko rosé stosowane jest uniwersalnie na całym świecie. W niektórych krajach można jednak spotkać na etykietach win różowych terminy lokalne: rosato we Włoszech, rosado w Hiszpanii, růžové w Czechach, czy rozé na Węgrzech. Niezależnie od tego, pod jaką nazwą występują, wina różowe istniały na długo przed mediami społecznościowymi - ale prawdą jest, że swoją niebywałą popularność zawdzięczają Instagramowi. Po prostu żadne inne wino świata nie wygląda na zdjęciach tak efektownie.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Różowe wina: co warto o nich wiedzieć?
Wina różowe, choć najczęściej kojarzone z latem i wakacjami, można pić przez cały rok. Kiedy na dworze jest gorąco, doskonale zastępują wina czerwone, z kolei zimą białe.
Krytyk winiarski i dziennikarz, redaktor naczelny "Fermentu", autor książek o tematyce winiarskiej.
Tekst: Tomasz Prange-Barczyński
fot. Kier in Sight Archives / Unsplash
Jak powstają wina różowe?
Zdecydowana większość win różowych powstaje z czerwonych odmian winogron, które są bardzo krótko, od kilku do kilkunastu godzin, macerowane na skórkach. Dla porównania: w przypadku win czerwonych maceracja trwa kilkanaście-kilkadziesiąt dni. Inna metoda to „wykrwawianie” (fr. saignée) winogron, czyli odciągnięcie lekko zabarwionego soku z owoców macerowanych na wino czerwone. Przy produkcji wielu różowych win musujących, np. szampanów stosuje się też metodę mieszania niewielkiej części wina czerwonego z białym.
Skąd ten kolor?
Intenstywność i odcień różu zależą od użytej odmiany winogron (różne szczepy mają różną zawartość odpowiedzialnych za intensywność barwy związków w skórkach) oraz czasu maceracji. Im maceracja jest krótsza, tym wino będzie bledsze. Rosé może mieć zatem kolor łupiny cebuli, łososiowy, rubinowy, tzw. oka kuropatwy, a nawet sukienki Barbie.
#RoséAllDay #YesWayRosé #DrinkPink
Najważniejsze style rosé
Rosé prowansalskie: blade, lekkie, wytrawne, świeże
Blush wine: słodkawe, blade rosé z Kalifornii
Rosado z Navarry: esencjonalne, ciemne, mocne
Różowy szampan: strukturalne, wyraziste, eleganckie
Co popijać winem różowym?
Rosé pasuje doskonale do sałat, drobiu, ryb, wędlin i mięs na zimno. Świetnie smakuje z wegetariańskimi potrawami, takimi jak ratatouille czy warzywa z grilla. Rewelacyjnie łączy się z pizzą. To także dobra para dla potraw pikantnych. A tak w ogóle – jeśli nie macie pojęcia, co otworzyć do jakiejś potrawy – róż sprawdzi się w 9 na 10 przypadków
Gdzie na rosé? Najpopularniejsze regiony
Francja: Prowansja (Côtes du Provence), Dolina Rodanu (Tavel), Dolina Loary (Anjou), Szampania
Włochy: Abruzja (Cerasuolo d’Abruzzo), Toskania (Occhio di Pernice – słodkie vin santo)
Hiszpania: Navarra
Portugalia: Douro (półsłodkie Mateus), Minho (vinho verde)
Stany Zjednoczone: Kalifornia (white zinfandel)
Austria: Styria (schilcher)
Węgry: Szekszárd (siller)
- ABC wina
5 rzeczy o monastrellu
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
- ABC wina
5 rzeczy o sauvignon blanc
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
- ABC wina
5 rzeczy o malbecu
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
- ABC wina
5 rzeczy o monastrellu
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
- ABC wina
5 rzeczy o sauvignon blanc
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
- ABC wina
5 rzeczy o malbecu
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?