Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Różowe wina: co warto o nich wiedzieć?

Wina różowe, choć najczęściej kojarzone z latem i wakacjami, można pić przez cały rok. Kiedy na dworze jest gorąco, doskonale zastępują wina czerwone, z kolei zimą białe.

Krytyk winiarski i dziennikarz, redaktor naczelny "Fermentu", autor książek o tematyce winiarskiej.

Tekst: Tomasz Prange-Barczyński

fot. Kier in Sight Archives / Unsplash

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Francuskie słówko rosé stosowane jest uniwersalnie na całym świecie. W niektórych krajach można jednak spotkać na etykietach win różowych terminy lokalne: rosato we Włoszech, rosado w Hiszpanii, růžové w Czechach, czy rozé na Węgrzech. Niezależnie od tego, pod jaką nazwą występują, wina różowe istniały na długo przed mediami społecznościowymi - ale prawdą jest, że swoją niebywałą popularność zawdzięczają Instagramowi. Po prostu żadne inne wino świata nie wygląda na zdjęciach tak efektownie.

Jak powstają wina różowe?

Zdecydowana większość win różowych powstaje z czerwonych odmian winogron, które są bardzo krótko, od kilku do kilkunastu godzin, macerowane na skórkach. Dla porównania: w przypadku win czerwonych maceracja trwa kilkanaście-kilkadziesiąt dni. Inna metoda to „wykrwawianie” (fr. saignée) winogron, czyli odciągnięcie lekko zabarwionego soku z owoców macerowanych na wino czerwone. Przy produkcji wielu różowych win musujących, np. szampanów stosuje się też metodę mieszania niewielkiej części wina czerwonego z białym.

Skąd ten kolor?

Intenstywność i odcień różu zależą od użytej odmiany winogron (różne szczepy mają różną zawartość odpowiedzialnych za intensywność barwy związków w skórkach) oraz czasu maceracji. Im maceracja jest krótsza, tym wino będzie bledsze. Rosé może mieć zatem kolor łupiny cebuli, łososiowy, rubinowy, tzw. oka kuropatwy, a nawet sukienki Barbie.

#RoséAllDay #YesWayRosé #DrinkPink

Najważniejsze style rosé

Rosé prowansalskie: blade, lekkie, wytrawne, świeże

Blush wine: słodkawe, blade rosé z Kalifornii

Rosado z Navarry: esencjonalne, ciemne, mocne

Różowy szampan: strukturalne, wyraziste, eleganckie

Co popijać winem różowym?

Rosé pasuje doskonale do sałat, drobiu, ryb, wędlin i mięs na zimno. Świetnie smakuje z wegetariańskimi potrawami, takimi jak ratatouille czy warzywa z grilla. Rewelacyjnie łączy się z pizzą. To także dobra para dla potraw pikantnych. A tak w ogóle – jeśli nie macie pojęcia, co otworzyć do jakiejś potrawy – róż sprawdzi się w 9 na 10 przypadków

Gdzie na rosé? Najpopularniejsze regiony

Francja: Prowansja (Côtes du Provence), Dolina Rodanu (Tavel), Dolina Loary (Anjou), Szampania

Włochy: Abruzja (Cerasuolo d’Abruzzo), Toskania (Occhio di Pernice – słodkie vin santo)

Hiszpania: Navarra

Portugalia: Douro (półsłodkie Mateus), Minho (vinho verde)

Stany Zjednoczone: Kalifornia (white zinfandel)

Austria: Styria (schilcher)

Węgry: Szekszárd (siller)

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk