Restauracje polecane przez blogerów - Kraków
Dania Kontra Ania rekomenduje:
Bardzo mnie cieszy, że w najbliższym Fine Dining Week weźmie udział restauracja Pod Różą, bo to właśnie kuchnia Miłosza Grabowskiego najbardziej zapadła mi w pamięć podczas poprzedniej edycji festiwalu. W moim zestawieniu 10 najlepszych festiwalowych dań wymieniłam aż trzy jego potrawy. Na pierwszym miejscu znalazły się domowe pappardelle z kurkami, chrupiącymi ślimakami, emulsją parmezanową i pianą z pietruszki. Było to danie dopracowane na wszystkich poziomach. Pod Różą wyróżniłam też za najlepszy wine pairing. Słowem – poprzeczka została zawieszona wysoko!
Fantastycznie, że i podczas najbliższej edycji pojawią się ciekawe opcje bezmięsne. Wegetarianom polecam restaurację Albertina – nie tylko ze względu na doskonały smak serwowanych dań, ale też ich przepiękny wygląd! To właśnie Albertinę wyróżniłam za prezentację potraw podczas wrześniowej odsłony festiwalu. Mam nadzieję, że i teraz szef kuchni Grzegorz Fic zaskoczy gości co najmniej tak, jak zrobił to smacznym (i pięknym!) wegetariańskim consommé z pomidorów z malinami i burakiem.
Fine Dining Week to przede wszystkim świetna okazja do odwiedzenia miejsc, w których na posiłek trzeba zwykle przeznaczyć nieco większy budżet. To wspaniałe, że dań z restauracji Bottiglieria 1881, którą uważam za najlepszą w mieście, z autorską kuchnią Pawła Krasa, można spróbować w tak atrakcyjnej cenie. Bo czy bisque z raków, żebro wołowe sous vide z truflą i lody z topinamburu z kremem z białej czekolady nie brzmią co najmniej intrygująco? Czuję też, że dobrym pomysłem będzie odwiedzić lubianą w Krakowie ZaKładkę Bistro de Cracovie. Szczególnie że jej festiwalowe menu zostało przygotowane przez nowego szefa kuchni, Szymona Sieranta. To świetna okazja, by sprawdzić, na co go stać – także w kategorii wege!