Teraz, gdy coraz krócej świeci słońce, towarzystwo kawy cenimy sobie jeszcze bardziej. Musi być ona jednak aromatyczna, wysokiej jakości, chcemy by wypełniała nasze kubki smakowe i odurzała nas zapachem. Dzięki ekspresom, wykorzystującym nowe technologie, po taką kawę nie musimy już iść do kawiarni. Możemy przyrządzić ją we własnej kuchni!
„Dzień bez kawy jest dniem straconym!” – z pewnością podpisaliby się pod tym wszyscy kawosze. Tyle, że kawa kawie nierówna. Podniebienie konesera małej czarnej zapewne rozpozna ziarna najwyższej jakości, czujny zmysł węchu odróżni prawdziwą kawę od napoju kawopodobnego.
Istota smaku kawy z pewnością kryje się w ziarnach. Ale wiele zależy także od sposobu ich zaparzenia. Dziś, w dobie najnowszych technologii, kawę, która w niczym nie ustępuje tej z włoskich kafejek, możemy zaparzyć w domu. Jeśli wybierzemy dobry ekspres, kawiarnię urządzimy we własnej kuchni.