Kukbuk
Kukbuk
Tabliczka informująca o przyznaniu gwiazdek Michelin

Przewodnik Michelin 2017 bez nowych gwiazdek dla Polski

Atelier Amaro i Senses Restaurant utrzymują wyróżnienia. Inspektorzy Michelin znów dotarli tylko do dwóch miast w Polsce - Warszawy i Krakowa.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały promocyjne

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Jesteśmy po premierze przewodnika „Michelin Guide. Main Cities of Europe 2017”, która odbyła się wczoraj wieczorem w Brukseli. Niestety Polsce nie przypadły żadne dodatkowe gwiazdki prócz tych, które już ma – pojedyncze odznaczenie utrzymały wyróżniona w zeszłym roku restauracja Senses oraz w 2013 roku Atelier Amaro.

Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. Inspektorzy Michelin co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne.

Mimo wielkich oczekiwań inspektorzy przewodnika po raz kolejny odwiedzili tylko dwa miasta w Polsce. W tegorocznej edycji znalazło się w sumie 53 krajowych restauracji – 29 z Warszawy oraz 24 z Krakowa

Mimo wielkich oczekiwań inspektorzy przewodnika po raz kolejny odwiedzili tylko dwa miasta w Polsce. W tegorocznej edycji znalazło się w sumie 53 krajowych restauracji – 29 z Warszawy oraz 24 z Krakowa.

Wyróżnienie Bib Gourmand utrzymały wyróżnione w ubiegłych latach dwa kolejne lokale tych samych właścicieli – Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine. Podobnie dostrzeżona w zeszłym roku krakowska Zazie Bistro może cieszyć się symbolem Bib Gourmand na swoich drzwiach. Gratulujemy wyróżnionym!

Początki słynnego przewodnika, wyznaczającego trendy w światowych kulinariach, są skromne i sięgają 1900 roku

Dlaczego producent opon decyduje o losie gastronomicznego świata?

Początki słynnego przewodnika, wyznaczającego trendy w światowych kulinariach, są skromne i sięgają 1900 roku, kiedy to bracia André i Édouard Michelin, zajmujący się produkcją opon, postanowili wydać jego pierwszą edycję. Był to zabieg marketingowy, miał zachęcić niewielu jeszcze wtedy kierowców do częstszych i dłuższych podróży, w trakcie których będą zużywać opony. Przewodnik zawierał przydatne informacje dotyczące naprawy samochodu, mapy oraz listę stacji paliw, mechaników i hoteli. Była to naprawdę przydatna książka w czasach, kiedy samochody łatwo się psuły, a sieć punktów naprawczych nie była tak rozwinięta jak dziś.

Reklama

W 1922 roku bracia, chcąc podnieść prestiż przewodnika, zaczęli pobierać za niego opłatę. Rok później pojawiły się w nim pierwsze restauracje, a w 1926 roku – pierwsze gwiazdki, choć system nagradzania jedną, dwoma lub trzema gwiazdkami, który znamy dzisiaj, ukształtował się dopiero w 1931 roku. Wtedy też zmienił się kolor przewodnika – z niebieskiego na czerwony.

Po dwóch latach postanowiono wykorzystać ogromne zainteresowanie kulinarną częścią przewodnika i zatrudniono inspektorów, którzy przemierzali Francję w poszukiwaniu dobrych restauracji. Dzisiaj przewodnik Michelin jest najbardziej cenioną w kulinarnym świecie publikacją, ukazującą się w 23 krajowych edycjach.

W Polsce również pojawili się debiutanci – stołeczne Kieliszki na Próżnej otrzymały Bib Gourmand za korzystny stosunek cen do jakości potraw

Na jakich zasadach oceniane są restauracje?

W czerwonym przewodniku Michelin znajdziemy trzy typy oznaczeń:

  1. 1. Gwiazdki Michelin
  2. 2. Sztućce (łyżka i widelec)
  3. 3. Bib Gourmand

Teoretycznie zatem gwiazdki są przyznawane wyłącznie za to, co znajdziemy na talerzu. Pod uwagę brane są następujące kryteria: jakość produktów, smak potraw i technika ich przygotowania, oryginalność stylu, korzystna relacja ceny do jakości oraz konsekwentny wysoki poziom.

Bib Gourmand przyznaje się restauracjom, które oferują smaczny posiłek poniżej określonego poziomu cenowego

Za wyjątkową atmosferę, piękny wystrój i doskonały serwis restauracja uhonorowana gwiazdką może uzyskać dodatkowo sztućce. Bib Gourmand przyznaje się restauracjom, które oferują smaczny posiłek poniżej określonego poziomu cenowego, innego dla każdego kraju i zależnego od jego statusu ekonomicznego. Oceny dokonują inspektorzy, którzy mogą ujawnić się dopiero po zjedzeniu posiłku i uiszczeniu opłaty, zazwyczaj po to, żeby uzyskać dodatkowe informacje.

Po wizycie w restauracji spisują szczegółowy raport, w którym wymieniają wszystkie zjedzone potrawy oraz zastosowane techniki przygotowania i użyte produkty. Dania są następnie oceniane według wymienionych wyżej kryteriów. Dodatkowo inspektorzy spisują wrażenia dotyczące wszystkich rzekomo nieistotnych w ocenie jedzenia czynników, jak wystrój, lista win czy obsługa.

Inspektorzy przyznają jedną gwiazdkę bardzo dobrej restauracji w swojej kategorii, dwie gwiazdki – rewelacyjnej kuchni, którą warto odwiedzić, a trzy – wyjątkowej kuchni wartej specjalnej podróży. Inspektorzy odwiedzają restauracje cyklicznie, z częstotliwością zależną od ich statusu, otrzymanych pochwał i skarg oraz widoków na awans w gwiezdnym rankingu. Restauracje mające szansę na trzecią gwiazdkę muszą być odwiedzone aż 10 razy, zanim ją uzyskają.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk