Zasada 5. Wina i sery z tego samego regionu smakują najlepiej
Ta reguła nie jest święta i niepodważalna, jednak najczęściej jest tak, że sery i wina, które powstają w tym samym regionie, najlepiej smakują pite i jedzone razem.
Konkretne przykłady:
- camlorek z gospodarstwa agroturystycznego Koziarnia – tamtejsze musujące wino seyval blanc 2013 (Ekoagro.pl)
- sauvignon blanc pasuje do sera koziego z doliny Loary we Francji
- chardonnay smakuje świetnie z époisses de bourgogne z Burgundii we Francji
- garnacha służy do popijania sera manchego z Hiszpanii
Zasada 6. Do serów białych, także twarogu, serwujemy białe wina
Lekkie sery wymagają win, które nie przytłoczą ani nie zabiją ich smaku. Dlatego do białych serów, czy to będzie włoska mozzarella, czy kozi ser z Francji, czy nasz polski ser koryciński, najlepiej do kieliszków nalać wytrawnego wina białego.
Ser do wina:
- ricotta: pinot grigio
- mozzarella: sauvignon blanc
- burrata: tokaj hárslevelű
- sery kozie: chenin blanc
Konkretne przykłady:
- ser koryciński – Tenuta Ulisse Pecorino (Wineavenue24.pl, 52 zł)
- feta – Aufwind Riesling Steinberg Hensel (Darwina.pl, 66 zł)
- tłusty biały ser – Fantinel Verduzzo Friulano Dolce (Darwina.pl, 60 zł)