Z taką wizją w głowie łatwo się rozmarzyć, bo jesień to pora roku, kiedy część z nas najchętniej w ogóle nie wychylałaby nosa spod ciepłego koca. Choć nawet ci, którzy kochają spacery w chłodzie, zmienność otaczających kolorów i zapach wilgotnego powietrza, z pewnością docenią leniwe jesienne poranki, kiedy żółcie, pomarańcze i czerwienie, mieniące się przyjemnie za oknem, mogą podziwiać z domowego zacisza, delektując się sezonowymi przysmakami. Bo choć jesienna aura nie zawsze nas rozpieszcza, sami możemy sobie sprawić nie lada frajdę i przygotować fantazyjne śniadanie w wersji comfort food level pro – jak pachnące marchewkowe pankejki, pączki z nutą pomarańczy czy przyjemnie chrupiąca domowa granola. Jesienią poranne słodkości najchętniej łączymy z aromatyczną kawą. Z ekspresem takim jak De’Longhi La Specialista Arte Evo delektowanie się i klasycznymi, i bardziej wyszukanymi napojami jest możliwe bez wychodzenia z domu. Podobnie jak wydobycie z ziaren najlepszego aromatu, stworzenie wspaniale delikatnej pianki, a nawet eksperymentowanie ze sztuką jej zdobienia. Owinięci kocem, zapraszamy na jesienne śniadanie z ulubioną kawą.
Przepisy na leniwe jesienne śniadania
W jesienne poranki nie ma nic lepszego niż rozgrzewające śniadanie. Jeszcze lepiej, jeśli połączymy je z aromatyczną i pobudzającą kawą w klasycznej lub sezonowej wersji.
Tekst: Maja Wójcik
przepisy: Ewa Wójcik / Ciastka z kremem
zdjęcia i stylizacja: Jess Nadziejko
Scones z masłem klonowym i wiśniami w towarzystwie cappuccino z cynamonem
Scones – niewielkie angielskie bułeczki, które można zrobić dosłownie w chwilę – najlepiej smakują serwowane na ciepło. Najczęściej smaruje się je masłem i dżemem; w naszej wersji to gruba warstwa puszystego masła klonowego z dodatkiem soli i karmelizowane wiśnie z imbirem. Takie śniadanie w połączeniu z cynamonowym cappuccino nawet w najchłodniejszy poranek wywoła uśmiech na twarzy.
Sprawdź przepis na scones z masłem klonowym i wiśniami i jesienną kawą z cynamonem >>
Marchewkowe pankejki z kremowym serkiem i latte macchiato
Pankejki w wersji jesiennej muszą zawierać pomarańczowy składnik. Tym razem to słodka marchewka, która w połączeniu z rozgrzewającym imbirem i korzennym kardamonem tworzy idealną jesienną kompozycję. Puszyste pankejki podajemy z porządną gałką słodko-słonego serka i popijamy przyjemnie kremową latte macchiato. Uwierzcie nam, po takim śniadaniu świat jest o niebo lepszy.
Poznaj przepis na marchewkowe pankejki z kremowym serkiem >>
Pieczona owsianka z bakaliami przy akompaniamencie pumpkin spice latte
Rozgrzewająca owsianka to doskonała śniadaniowa propozycja na chłodne i wietrzne dni. Tym razem przygotowujemy ją w piekarniku, z dodatkiem kojąco działającego jesienią miodu, syropu z agawy i cynamonu. Strukturę wzbogacamy przyjemnie chrupiącymi migdałami i mięsistymi śliwkami, a smak uzupełniamy na wskroś jesienną dyniową latte z bitą śmietaną.
Zobacz przepis na pieczoną owsiankę z bakaliami i pumpkin spice latte >>
Pomarańczowe donuty z hibiskusowym lukrem podane z espresso
Jeśli pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, musimy zrobić to sami. Doskonale nada się do tego śniadanie w wersji jak z amerykańskich filmów, w zaskakującym, energetycznym kolorze. Mowa o wzbogaconych pomarańczami pączkach z dziurką, obficie polanych domowej roboty lukrem hibiskusowym. Do takiej śniadaniowej rozpusty proponujemy minimalistyczne, klasyczne espresso, które podbije pomarańczową słodycz.
Sprawdź przepis na pomarańczowe donuty z hibiskusowym lukrem>>
Klonowa granola z jogurtem i americano
Dzięki temu przepisowi zdarzą się takie jesienne poranki, kiedy naprawdę nie będziemy musieli zrywać się z łóżka. Pyszną i zdrową granolę możemy zrobić w każdej chwili i wyciągnąć ją wtedy, kiedy najbardziej jej potrzebujemy. Rozkosznie chrupiące płatki owsiane i pekany wchodzą tu w łagodną polemikę ze słodyczą syropu klonowego i z cierpkością żurawiny. Do tego jogurt, szybkie, pobudzające americano – i przepis na idealny jesienny poranek gotowy!
Materiał powstał we współpracy z marką De'Longhi
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?