Kulinaria są jak studnia bez dna – w dodatku pełna smaków. Od dziewięciu lat z przyjemnością odkrywaliśmy ich niuanse na łamach dwumiesięcznika KUKBUK oraz jego wydań specjalnych. Kultura kulinarna i jej popularyzowanie to nasza wielka pasja – rozwijamy ją codziennie. Od teraz czynimy to na łamach #kwartalnika KUKBUK. Pierwsze wydanie w nowej formule to KUKBUK Wiosna. Po kilku miesiącach intensywnej pracy zupełnie nowy magazyn-książka opuszcza redakcyjne gniazdo, aby poznać was i świat.
Premiera kwartalnika KUKBUK
Tej wiosny KUKBUK zamienia się w kwartalnik. Przeczytajcie o tym, co nowego dla was przygotowaliśmy.
Tekst: Daria Pawlewska
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Diana Kosiorek i Rafał Kwiczor
W nowym #kwartalniku KUKBUK znajdziecie jak zawsze solidną porcję kultury kulinarnej, która budzi zmysły.
8 nowości z kwartalnika KUKBUK
1.
Jesteśmy kwartalnikiem (Wiosna, Lato, Jesień, Zima), a nie dwumiesięcznikiem i nie mamy wydań specjalnych. Pojawiamy się w dobrych salonach prasowych na początku każdej nowej pory roku jako magazyn-książka: w nowej oprawie, z nowymi rubrykami i rozszerzonymi treściami z zakresu kulinariów, kultury i stylu życia.
2.
Postawiliśmy na jeszcze bardziej książkowy i albumowy charakter publikacji. Ucieszą was nowoczesna makieta, piękne ilustracje oraz autorskie fotografie – nie tylko o tematyce kulinarnej.
3.
Na prawie 300 stronach magazynu-książki zachęcamy was do wspólnego gotowania oraz odkrywania, czym jest kultura kulinarna. Utalentowani autorzy i autorki, uznani eksperci i ekspertki pokażą wam bogactwo kulinariów postrzeganych jako wielowymiarowe doświadczenie i styl życia.
4.
Przepisy zostały umieszczone w jednej części wydania, co pozwala łatwo z nich korzystać oraz dopasować dany materiał do własnego rytmu dnia lub umiejętności kulinarnych. Wskazówki, rady i dopiski przy przepisach pomogą wam bez trudu przyrządzić konkretną potrawę i wzbogacą waszą ogólną wiedzę o kulinariach.
5.
Magazyn-książka został podzielony na trzy części: przestrzeń, ciało i umysł. W pierwszej znajdziecie materiały, w których zastanawiamy się, czym jest przestrzeń – ta domowa, którą dzielimy z bliskimi, i publiczna, dostępna dla wszystkich. W drugiej przygotowaliśmy zdrowe i proste przepisy na codzienną aktywność w kuchni oraz bardziej skomplikowane na specjalne okazje. Proponujemy także kulinarną podróż do Azji i ciekawe przepisy na domowe wypieki. W trzeciej części kwartalnika rozgryzamy, czym jest umysł. Sprawdzamy, dokąd prowadzi nas pamięć, jak interpretować wzorce kultury w kontekście jedzenia, czego uczy nas filozofia.
6.
Kwartalnik KUKBUK to zmysłowe doświadczenie. Został starannie zaprojektowany, ma szytą oprawę i grzbiet z płótna oraz jest drukowany na wysokiej jakości papierze. W świecie zdominowanym przez nowe technologie KUKBUK w papierowym wydaniu przypomina, jak ważna dla naszego dobrego samopoczucia jest niespieszna analogowa codzienność. To w niej rozpoznajemy zapachy, słyszymy dźwięki, rozróżniamy smaki, dotykamy, czujemy.
7.
Na łamach kwartalnika KUKBUK Wiosna gościmy: badaczkę zmysłów i projektantkę Joannę Jurgę, doktor nauk biologicznych Joannę Podgórską, profesora socjologii Marka Krajewskiego, filozofa Tomasza Stawiszyńskiego, biologa ewolucyjnego Szymona Drobniaka i kulturoznawcę Tomasza Sobierajskiego oraz pisarki: Agnieszkę Drotkiewicz i Ulę Ryciak, które pokazują, jak doskonale z perspektywy kulturalno-kulinarnej radzi sobie literatura. Drotkiewicz oprowadza nas po Paryżu, w którym wszystko może się wydarzyć, zwłaszcza kiedy naszymi przewodnikami są wyzwoleni artyści, a Ryciak specjalnie dla KUKBUK-a napisała opowiadanie o karnawale postradanych zmysłów.
8.
#kwartalnikKUKBUK to magazyn-książka, obiekt kolekcjonerski (o pasji zbierania i o kolekcjonerach także piszemy w wiosennym wydaniu!), którego uniwersalne treści pomagają zrozumieć złożony współczesny świat i uświadamiają nam, jak ważnym elementem kultury jest jedzenie. To wartościowe treści, które się nie starzeją, i sprawdzone przepisy dające mnóstwo radości. Czytajcie i gotujcie z #kwartalnikiem KUKBUK.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?