Kuchenne sprzęty nieustannie ewoluują. Ma to związek z rosnącą świadomością ekologiczną użytkowników i ich dążeniem do niemarnowania zasobów, ale także z pojawiającymi się na rynku nowoczesnymi rozwiązaniami. Dzięki nieustannym technologicznym udoskonaleniom ze sprzętów AGD korzysta nam się nie tylko łatwiej i przyjemniej, ale również bardziej ekonomicznie. Lodówki, zmywarki czy piekarniki niemal wczuwają się w wykonywane przez nas czynności i pomagają optymalizować surowce, z których korzystamy, gdy używamy tych urządzeń. Choć już samo posiadanie takiego inteligentnego sprzętu może się wydawać sporym krokiem ku bardziej ekologicznemu i oszczędniejszemu życiu, zawsze jest miejsce na progres. Podpowiadamy, jak jeszcze lepiej korzystać z AGD, aby dodatkowo oszczędzić czas, energię i pieniądze.
Poradnik oszczędzania: sprzęt AGD
Jak korzystać z lodówki, piekarnika i ze zmywarki, aby zadbać o środowisko i więcej oszczędzić? Oto krótki poradnik, w którym wyjaśniamy, jak rozważniej używać sprzętów AGD.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: materiały prasowe
Jak lepiej korzystać z lodówki?
Nawet jeśli mamy energooszczędną lodówkę, jest jeszcze kilka rzeczy, które możemy zrobić, aby lepiej wykorzystać jej możliwości, a tym samym bardziej przysłużyć się środowisku i własnemu portfelowi. Pierwszą zasadą jest niewypełnianie lodówki po brzegi. Dzięki temu nie tylko zdążymy zjeść wszystko, co się w niej znajduje, przed upływem daty przydatności, ale także zapewnimy sprzętowi odpowiednią cyrkulację powietrza, która pozwoli utrzymać produkty w odpowiedniej temperaturze. Zbyt ciasne ich układanie może powodować zbytnie obniżenie lub podwyższenie temperatury, a tym samym wpłynąć na świeżość przechowywanej w lodówce żywności. Idealnie, jeżeli wypełniamy ją maksymalnie w dwóch trzecich pojemności.
Zużyjemy też mniej energii elektrycznej, jeśli powstrzymamy się przed wkładaniem do lodówki ciepłego jedzenia, do minimum ograniczymy czas, w którym jej drzwi są otwarte, i regularnie będziemy sprawdzać, czy temperatura w środku nie jest zbyt niska (nie powinna spadać poniżej 5 stopni Celsjusza). Sprytnym sposobem na oszczędzanie jest także rozmrażanie produktów w lodówce – pomoże to w chłodzeniu komory bez zużywania energii. W kwestii oszczędzania nie bez znaczenia są też innowacyjne funkcje, dostępne na przykład w lodówkach marki Electrolux. Szuflada NaturaFresh zagwarantuje dłuższe utrzymanie świeżości mięsa czy ryb, a technologia Cooling 360° zapewni równomierną temperaturę we wszystkich miejscach lodówki, aby umieszczone w niej produkty miały taką samą szansę na zachowanie oryginalnego koloru, tekstury i wartości odżywczych.
Oszczędne zmywanie
Podobnie jest ze zmywarką – jeśli korzystamy z niej prawidłowo, możemy zaoszczędzić sporą ilość wody i energii zarówno w porównaniu z myciem ręcznym (zmywarka może zużyć nawet osiem razy mniej wody!), jak i z sytuacją, kiedy używamy zmywarki bez przestrzegania pewnych zasad. Aby w pełni skorzystać z zalet tego sprzętu, wystarczy odrobina planowania i wprowadzenie kilku nawyków, które pomogą uniknąć najczęściej popełnianych przez domowników błędów. To, co leży w naszych rękach (poza wyborem dobrej jakości sprzętu, który pozwala na ekologiczne zmywanie), to na przykład prawidłowe załadowanie zmywarki.
Kluczowe jest wykorzystanie całego dostępnego miejsca i włączanie jej tylko wtedy, gdy jest pełna. Również ułożenie naczyń ma ogromne znaczenie – jeśli nie zostawimy przestrzeni potrzebnej na dokładne umycie naczyń, będziemy musieli domyć naczynia w zlewie. Najlepiej układać je tak, aby brudna część była skierowana w stronę najsilniejszego strumienia wody, czyli do środka kosza. Ułatwieniem w ustawieniu naczyń i sztućców może być dostępna w urządzeniach Electrolux trzecia szuflada MaxiFlex, która zapewnia wygodne rozmieszczenie dużych przyrządów kuchennych i sztućców. Dzięki temu mamy pewność, że wszystko zostanie doskonale umyte.
W sytuacji gdy chcemy spłukać naczynia przed uruchomieniem zmywarki, zużyjemy mniej wody, jeżeli wybierzemy program płukania wstępnego, niż kiedy wykonamy tę czynność ręcznie. Najlepszym rozwiązaniem jest zebranie największych resztek bez użycia wody i uruchomienie załadowanej do pełna zmywarki od razu. To wszystko sprawi, że rachunki za wodę i energię elektryczną będą niższe. Zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na program eko, który przysłuży się nie tylko naszym portfelom, ale i planecie. Równie ważne jest odpowiednie zakończenie zmywania – dzięki funkcjom takim jak AirDry sprawimy, że w końcowej fazie cyklu zmywarka delikatnie się otworzy.
Nastąpi naturalna wymiana powietrza i naczynia natychmiast zaczną wysychać, a sam proces zmywania będzie krótszy i zużyje mniej energii. Nie bez znaczenia pozostają nasze codzienne nawyki – jeśli cały dzień korzystamy z tego samego kubka, a o sprzęt dbamy tak, aby służył nam przez lata, w naturalny sposób przyczyniamy się do oszczędności zasobów.
Ekonomiczne sposoby na podgrzewanie
Piekarnik i płyta indukcyjna to także sprzęty, z których możemy korzystać lepiej. Zacznijmy od niewielkich rzeczy – w piekarniku częściej używajmy funkcji termoobiegu, sprawdzajmy, czy drzwiczki są dobrze zamknięte, i nie otwierajmy ich zbyt często w trakcie pieczenia, aby uniknąć ponownego zużycia energii na odzyskanie odpowiedniej temperatury. Korzystając z płyty indukcyjnej, pamiętajmy o tym, by mniejsze naczynia stawiać na małych polach grzejnych (i zawsze na środku!), podgrzewać tylko tyle zupy czy wody, ile potrzebujemy, a garnki przykrywać pokrywką, aby nie traciły ciepła.
Jeśli gotujemy więcej potraw, próbujmy skracać czas pomiędzy ich przygotowaniem i korzystajmy z raz nagrzanego piekarnika czy pola grzejnego na płycie. Warto też używać metalowych naczyń, które zapewniają lepszą cyrkulację ciepła. Jeżeli mamy nowoczesne sprzęty, wykorzystujmy funkcję ciepła resztkowego, które podgrzeje jedzenie lub podtrzyma jego temperaturę bez zużywania dodatkowej energii. Sprawdźmy również, czy piekarnik umożliwia pieczenie z wyłączonym oświetleniem lub czy wyświetlacz może się przełączyć w tryb czuwania. Takie niuanse, na które dobrze jest zwracać uwagę przy wyborze nowego sprzętu, pozwolą na optymalizację zużycia energii i innych zasobów, a także świadome prowadzenie kuchni, w której niczego się nie marnuje.
Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Electrolux.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Kuchnia w stylu less waste
Jak stworzyć kuchnię, w której mniej się marnuje? Podstawą są przemyślane zakupy i odpowiednia organizacja, zarówno w kontekście sprzętu, jak i dobrze zaplanowanych posiłków.
- Ludzie i inspiracje
Kuchenne ewolucje: urządzenia z intuicją
Nowoczesne kuchnie sprawiają, że życie jest łatwiejsze i pozbawione uciążliwych czynności. Mają też cechy najlepszych pomocników – poza mądrością, sprytem i siłą te najlepsze odznaczają się także doskonałą intuicją.
- Kultura i wiedza
Kuchenne ewolucje: piekarnik
To, co dziś uważamy za oczywiste, jeszcze do niedawna wcale takie nie było. Wygląd i wyposażenie naszych kuchni zmieniły się na przestrzeni ostatnich lat nie do poznania. A jak zmienił się piekarnik?
- Ludzie i inspiracje
Kuchnia w stylu less waste
Jak stworzyć kuchnię, w której mniej się marnuje? Podstawą są przemyślane zakupy i odpowiednia organizacja, zarówno w kontekście sprzętu, jak i dobrze zaplanowanych posiłków.
- Ludzie i inspiracje
Kuchenne ewolucje: urządzenia z intuicją
Nowoczesne kuchnie sprawiają, że życie jest łatwiejsze i pozbawione uciążliwych czynności. Mają też cechy najlepszych pomocników – poza mądrością, sprytem i siłą te najlepsze odznaczają się także doskonałą intuicją.
- Kultura i wiedza
Kuchenne ewolucje: piekarnik
To, co dziś uważamy za oczywiste, jeszcze do niedawna wcale takie nie było. Wygląd i wyposażenie naszych kuchni zmieniły się na przestrzeni ostatnich lat nie do poznania. A jak zmienił się piekarnik?
- Kultura i wiedza
Kuchenne ewolucje: zmywarka
Nowoczesne sprzęty kuchenne nie tylko ułatwiają nam życie, ale także wyręczają nas w niektórych uciążliwych zajęciach. Taką właśnie funkcję pełni zmywarka, dzięki której mycie naczyń jest proste, szybkie i ekologiczne.
- Kultura i wiedza
Kuchenne ewolucje: płyta indukcyjna
Bez urządzeń, które ułatwiają codzienne gotowanie, nie wyobrażamy sobie dziś życia. Jednym z nich jest płyta indukcyjna, umożliwiająca szybkie i oszczędne podgrzewanie potraw.
- Ludzie i inspiracje
Święta w stylu less waste
Dwanaście potraw wigilijnych to nieodłączny element świątecznej tradycji, bywa jednak, że część jedzenia trafia do kosza. Podpowiadamy, jak urządzić święta w duchu less waste, tak by wszystko zostało zjedzone!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?