Kukbuk
Kukbuk
Jak wyposażyć ekologiczną kuchnie (fot. materiały prasowe)

Poradnik oszczędzania: sprzęt AGD

Jak korzystać z lodówki, piekarnika i ze zmywarki, aby zadbać o środowisko i więcej oszczędzić? Oto krótki poradnik, w którym wyjaśniamy, jak rozważniej używać sprzętów AGD.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Kuchenne sprzęty nieustannie ewoluują. Ma to związek z rosnącą świadomością ekologiczną użytkowników i ich dążeniem do niemarnowania zasobów, ale także z pojawiającymi się na rynku nowoczesnymi rozwiązaniami. Dzięki nieustannym technologicznym udoskonaleniom ze sprzętów AGD korzysta nam się nie tylko łatwiej i przyjemniej, ale również bardziej ekonomicznie. Lodówki, zmywarki czy piekarniki niemal wczuwają się w wykonywane przez nas czynności i pomagają optymalizować surowce, z których korzystamy, gdy używamy tych urządzeń. Choć już samo posiadanie takiego inteligentnego sprzętu może się wydawać sporym krokiem ku bardziej ekologicznemu i oszczędniejszemu życiu, zawsze jest miejsce na progres. Podpowiadamy, jak jeszcze lepiej korzystać z AGD, aby dodatkowo oszczędzić czas, energię i pieniądze.

Jak wyposażyć ekologiczną kuchnie (fot. materiały prasowe)

Jak lepiej korzystać z lodówki?

Nawet jeśli mamy energooszczędną lodówkę, jest jeszcze kilka rzeczy, które możemy zrobić, aby lepiej wykorzystać jej możliwości, a tym samym bardziej przysłużyć się środowisku i własnemu portfelowi. Pierwszą zasadą jest niewypełnianie lodówki po brzegi. Dzięki temu nie tylko zdążymy zjeść wszystko, co się w niej znajduje, przed upływem daty przydatności, ale także zapewnimy sprzętowi odpowiednią cyrkulację powietrza, która pozwoli utrzymać produkty w odpowiedniej temperaturze. Zbyt ciasne ich układanie może powodować zbytnie obniżenie lub podwyższenie temperatury, a tym samym wpłynąć na świeżość przechowywanej w lodówce żywności. Idealnie, jeżeli wypełniamy ją maksymalnie w dwóch trzecich pojemności.

Jak wyposażyć ekologiczną kuchnie (fot. materiały prasowe)

Zużyjemy też mniej energii elektrycznej, jeśli powstrzymamy się przed wkładaniem do lodówki ciepłego jedzenia, do minimum ograniczymy czas, w którym jej drzwi są otwarte, i regularnie będziemy sprawdzać, czy temperatura w środku nie jest zbyt niska (nie powinna spadać poniżej 5 stopni Celsjusza). Sprytnym sposobem na oszczędzanie jest także rozmrażanie produktów w lodówce – pomoże to w chłodzeniu komory bez zużywania energii. W kwestii oszczędzania nie bez znaczenia są też innowacyjne funkcje, dostępne na przykład w lodówkach marki Electrolux. Szuflada NaturaFresh zagwarantuje dłuższe utrzymanie świeżości mięsa czy ryb, a technologia Cooling 360° zapewni równomierną temperaturę we wszystkich miejscach lodówki, aby umieszczone w niej produkty miały taką samą szansę na zachowanie oryginalnego koloru, tekstury i wartości odżywczych.

Ekologiczna kuchnia. Jakie sprzęty kuchenne są przyjazne środowisku (fot. materiały prasowe)

Oszczędne zmywanie

Podobnie jest ze zmywarką – jeśli korzystamy z niej prawidłowo, możemy zaoszczędzić sporą ilość wody i energii zarówno w porównaniu z myciem ręcznym (zmywarka może zużyć nawet osiem razy mniej wody!), jak i z sytuacją, kiedy używamy zmywarki bez przestrzegania pewnych zasad. Aby w pełni skorzystać z zalet tego sprzętu, wystarczy odrobina planowania i wprowadzenie kilku nawyków, które pomogą uniknąć najczęściej popełnianych przez domowników błędów. To, co leży w naszych rękach (poza wyborem dobrej jakości sprzętu, który pozwala na ekologiczne zmywanie), to na przykład prawidłowe załadowanie zmywarki.

Jak wyposażyć ekologiczną kuchnię (fot. materiały prasowe)

Kluczowe jest wykorzystanie całego dostępnego miejsca i włączanie jej tylko wtedy, gdy jest pełna. Również ułożenie naczyń ma ogromne znaczenie – jeśli nie zostawimy przestrzeni potrzebnej na dokładne umycie naczyń, będziemy musieli domyć naczynia w zlewie. Najlepiej układać je tak, aby brudna część była skierowana w stronę najsilniejszego strumienia wody, czyli do środka kosza. Ułatwieniem w ustawieniu naczyń i sztućców  może być dostępna w urządzeniach Electrolux trzecia szuflada MaxiFlex, która zapewnia wygodne rozmieszczenie dużych przyrządów kuchennych i sztućców. Dzięki temu mamy pewność, że wszystko zostanie doskonale umyte. 

Zmywarka Electrolux, jak ekologicznie wyposażyć kuchnię (fot. materiły prasowe)

W sytuacji gdy chcemy spłukać naczynia przed uruchomieniem zmywarki, zużyjemy mniej wody, jeżeli wybierzemy program płukania wstępnego, niż kiedy wykonamy tę czynność ręcznie. Najlepszym rozwiązaniem jest zebranie największych resztek bez użycia wody i uruchomienie załadowanej do pełna zmywarki od razu. To wszystko sprawi, że rachunki za wodę i energię elektryczną będą niższe. Zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na program eko, który przysłuży się nie tylko naszym portfelom, ale i planecie. Równie ważne jest odpowiednie zakończenie zmywania – dzięki funkcjom takim jak AirDry sprawimy, że w końcowej fazie cyklu zmywarka delikatnie się otworzy. 

Ekologiczna zmywarka Electrolux. Jak wyposażyć kuchnię przyjazną środowisku (fot. materiały prasowe)

Nastąpi naturalna wymiana powietrza i naczynia natychmiast zaczną wysychać, a sam proces zmywania będzie krótszy i zużyje mniej energii. Nie bez znaczenia pozostają nasze codzienne nawyki – jeśli cały dzień korzystamy z tego samego kubka, a o sprzęt dbamy tak, aby służył nam przez lata, w naturalny sposób przyczyniamy się do oszczędności zasobów.

Nowoczesna płyta indukcyjna Electrolux. Jak wyposażyć kuchnię (fot. materiały prasowe)

Ekonomiczne sposoby na podgrzewanie

Piekarnikpłyta indukcyjna to także sprzęty, z których możemy korzystać lepiej. Zacznijmy od niewielkich rzeczy – w piekarniku częściej używajmy funkcji termoobiegu, sprawdzajmy, czy drzwiczki są dobrze zamknięte, i nie otwierajmy ich zbyt często w trakcie pieczenia, aby uniknąć ponownego zużycia energii na odzyskanie odpowiedniej temperatury. Korzystając z płyty indukcyjnej, pamiętajmy o tym, by mniejsze naczynia stawiać na małych polach grzejnych (i zawsze na środku!), podgrzewać tylko tyle zupy czy wody, ile potrzebujemy, a garnki przykrywać pokrywką, aby nie traciły ciepła.

Wyposażenie kuchni, płyta indukcyjna (fot. materiały prasowe)

Jeśli gotujemy więcej potraw, próbujmy skracać czas pomiędzy ich przygotowaniem i korzystajmy z raz nagrzanego piekarnika czy pola grzejnego na płycie. Warto też używać metalowych naczyń, które zapewniają lepszą cyrkulację ciepła. Jeżeli mamy nowoczesne sprzęty, wykorzystujmy funkcję ciepła resztkowego, które podgrzeje jedzenie lub podtrzyma jego temperaturę bez zużywania dodatkowej energii. Sprawdźmy również, czy piekarnik umożliwia pieczenie z wyłączonym oświetleniem lub czy wyświetlacz może się przełączyć w tryb czuwania. Takie niuanse, na które dobrze jest zwracać uwagę przy wyborze nowego sprzętu, pozwolą na optymalizację zużycia energii i innych zasobów, a także świadome prowadzenie kuchni, w której niczego się nie marnuje.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Electrolux.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk