Truskawka kaszubska (kaszëbskô malëna) jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych, a co za tym idzie – aby mogła nazywać się kaszubską, musi być uprawiana na bardzo wąskim obszarze. Każdy, kto jej kiedykolwiek próbował, doskonale wie, że jest słodka, jędrna, soczysta, aromatyczna i ma piękny ciemnoczerwony kolor. Jej atuty to sprawka korzystnych warunków glebowych oraz kaszubskiego klimatu. Z powodzeniem można nadziewać nią pierogi lub zrobić z niej zupę owocową. A jakie miejsce zajmuje truskawka kaszubska w wiosenno-letnich kartach przygotowanych przez pomorskich szefów kuchni?
Białe szparagi z truskawkami i panna cottą z brązowego masła – Biały Królik
(Gdynia, ul. Folwarczna 2)
Brzmi jak dobry plan na oryginalny deser – i tak właśnie smakuje. Dzięki uprzejmości szefa kuchni Rafała Koziorzemskiego otrzymaliśmy przepis na białe szparagi z truskawkami - domową wersję tej wyśmienitej słodkości. Jest niemal taka sama jak w restauracji, z tą różnicą, że w Białym Króliku do zmrożenia masy używa się azotu. W domowych warunkach wystarczy zamrażarka.