Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Polski Ferment 2025: 7 powodów, dla których musisz z nami być!

Mignęła Ci już reklama festiwalu Polski Ferment 2025, ale zwlekasz jeszcze z zakupem wejściówki? Oto 7 powodów, dla których warto zrobić to jak najszybciej!

Krytyk winiarski, dziennikarz związany z magazynem "Ferment. Pismo o winie", nieustraszony propagator polskiego wina.

Tekst: Maciej Nowicki

fot. Maciej Nowicki

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Polskie winiarstwo nie zwalnia, przeciwnie: w tym roku przekroczy kilka kolejnych granic (zainteresowanych odsyłam do mojego artykułu na Ferment Mag). Tak dynamiczny rozwój wymaga też odpowiedniej oprawy. Zapraszamy więc na Polski Ferment 2025, nowy festiwal na winiarskiej mapie kraju. To wydarzenie, jakiego jeszcze nie było!

Polski Ferment 2025 odbędzie się 14 czerwca w Warszawie, w The Tides, miejscu z najlepszym widokiem na Wisłę w całej stolicy! Sprawdźcie, dlaczego warto być z nami.

Rekordowa liczba wystawców!

materiały prasowe organizatora

Liczba zarejestrowanych winnic w Polsce przekroczyła już 700 – z tej grupy wybraliśmy ponad 60 winiarni, które będą obecne podczas Polskiego Fermentu 2025. Piszę: wybraliśmy, bo ta imponująca liczba nie jest efektem pospolitego ruszenia. Do do naszego festiwalu nie można było zgłosić się samemu. Redakcja Fermentu dokonała starannej selekcji wśród działających w Polsce producentów i zaprosiła do udziału tych, których wina nie budzą żadnych jakościowych wątpliwości. Wśród winiarzy, którzy pojawią się w The Tides, będą więc zarówno najwięksi gracze, jak i małe kameralne winnice, po których wina ustawiają się kolejki. Spotkacie doskonale już znanych polskim winomanom producentów, ale będą też gorące debiuty z tego roku i lat ubiegłych. Będą winnice prowadzone przez pierwsze pokolenie i te, których właściciele doczekali się już sukcesorów. Jedno jest pewne – w czasie Polskiego Fermentu 2025 warto będzie wykorzystać każdą sekundę!

Wina z każdego regionu Polski!

fot. Maciej Nowicki

W każdym z naszych województw można już znaleźć co najmniej kilka winnic. Dlatego na Polskim Fermencie 2025 nie pominiemy żadnego z regionów. Różnią się krajobrazem, warunkami klimatycznymi czy najczęściej uprawianymi odmianami winorośli. W niektórych bardziej popularne są wina musujące, w innych znak rozpoznawczy stanowią orzeźwiające wina białe lub strukturalne czerwienie. Dla nas szczególnie ważne jest, aby opowieść o winie, którą usłyszycie 14 czerwca, była jak najpełniejsza. 

Dodam jeszcze, że podczas Polskiego Fermentu 2025 będzie można spotkać także przedstawicieli regionów jeszcze nie ukonstytuowanych formalnie, ale wśród fanów polskiego wina już dobrze rozpoznawalnych. To między innymi: Wzgórza Trzebnickie, Pogórze Kaczawskie, Małopolski Przełom Wisły czy Jura Krakowska.

Przegląd stylów i barw

fot. Maciej Nowicki

W czasie Polskiego Fermentu 2025 będziemy mieli do czynienia z prawdziwym bogactwem barw i rodzajów wina! Lubisz musujące? Proszę bardzo: 14 czerwca będzie można spróbować nie tylko tych produkowanych metodą tradycyjną, ale i przedstawicieli innych kierunków: pét-natów, metody Charmata czy win saturowanych. Wolisz białe? Będą zarówno te lekkie, idealne na sezon letni, jak i dużo poważniejsi zawodnicy dojrzewający w dębowych beczkach lub spędzający długi czas na osadzie drożdżowym. Podobnie z czerwieniami: czeka na Was imponujący wybór zarówno win lekkich i buchających owocem, jak i tych znacznie poważniejszych, spędzających więcej czasu w beczkach. Będą też starsze roczniki! Co oczywiste, wśród mnogości stylów i kolorów nie zabraknie świeżych win różowych z rocznika 2025, mniej i bardziej szalonych maceracji oraz naturalnych win słodkich, które od razu będziecie mogli odłożyć na święta. 

Szczepy, które lubimy najbardziej

fot. Maciej Nowicki

Polskie winiarstwo, choć rozwija się dynamicznie, to wciąż młody organizm. Trwają nieustające próby i eksperymenty, zwłaszcza związane z wyborem szczepów odpowiednich do zmieniających się warunków klimatycznych. Można jednak przyjąć, że w grupie tych najpopularniejszych jest około trzydziestu odmian. Każda z nich będzie reprezentowana w czasie Polskiego Fermentu 2025! Jesteś fanką lub fanem solarisa? Będzie ich bez liku! Kochasz aromatyczne odmiany, takie jak muscaris czy gewürztraminer? Nie zawiedziesz się na pewno! Interesuje Cię klasyka rieslinga albo pinot noir? Takiego zestawienia tych odmian w jednym miejscu jeszcze nie było, zapewniamy! A do tego przegląd innych, mniej lub bardziej popularnych szczepów, jak johanniter, seyval blanc, pinot blanc, pinot gris, zweigelt, roesler czy merlot!

Całkiem inne degustacje

fot. Maciej Nowicki

Jeśli festiwal wyjątkowy, to i wyjątkowe degustacje komentowane. Polskie wina będziemy przedstawiać, analizować i rozkładać na czynniki pierwsze pod każdym względem. Premierowo i przedpremierowo. Musująco i naturalnie. Biało i czerwono. Będą także masterclassy (liczba miejsc limitowana) poświęcone archiwalnym rocznikom i winom dawno nieobecnym już na rynku, a nawet w piwnicach samych producentów! Szczegóły przedstawimy wkrótce, ale warto trzymać rękę na pulsie.

Enoturystyka poleca się na wakacje

fot. Maciej Nowicki

14 czerwca polscy winiarze wcielą się także w rolę przewodników (eno)turystycznych, by na dwa tygodnie przed początkiem wakacji zaprosić odwiedzających na spędzenie urlopu w swoich winnicach. Wybór jest naprawdę spory! Na Polskim Fermencie 2025 pojawią się producenci dysponujący imponującymi hotelami, pałacami, dworkami i pensjonatami. Zaproszą do swoich klimatycznych apartamentów, kameralnych pokoi na poddaszach i wolnostojących domków – z widokiem na krzewy winorośli rzecz jasna. Sporo winnic dysponuje już także ofertą skrojoną specjalnie pod gości, którzy wolą przyjechać kamperem albo rozbić własny namiot. Niezależnie od preferowanych warunków, całą gamę możliwości znajdziecie właśnie na Polskim Fermencie 2025. Zadbamy o graficzną prezentację poszczególnych lokalizacji.

Wszystkie zakupy w jednym miejscu

fot. Maciej Nowicki

Postanowiliśmy ułatwić odwiedzającym Polski Ferment 2025 zarówno proces decyzyjny, jak i logistykę winiarskich zakupów. Interesujące Was butelki będziecie mogli wygodnie zakupić w naszym specjalnym sklepie festiwalowym. Za wszystkie wybrane pozycje zapłacicie w czasie jednej transakcji, a spakowane zakupy z łatwością zaniesiecie do taksówki lub własnego samochodu – będzie mógł zatrzymać się tuż obok. Szykujemy jeszcze jedną niespodziankę – wkrótce ujawnimy więcej szczegółów.

Nie warto już zwlekać! Wszystkie informacje wraz z cenami biletów znajdziecie tutaj.

Polski Ferment 2025, 14 czerwca 2025, TheTides nad Wisłą w Warszawie. Nie może Was zabraknąć!

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk