Kukbuk
Kukbuk
Włoskie  festiwale kulinarne

Plan na wakacje: Włoskie festiwale kulinarne

Słoneczne Włochy to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych w Europie. Decydują o tym nie tylko oszałamiające widoki i gwarantowana piękna pogoda, ale przede wszystkim jedzenie!

Tekst: Olga Maj i Antonio Galatà

Zdjęcie głowne: materiały promocyjne

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Jeśli w te wakacje postawiliście na włoskie klimaty, a jedzenie mieści się w kręgu waszych zainteresowań, koniecznie sprawdźcie, na które włoskie festiwale warto się udać. Podpowiadamy też, czego nie możecie przeoczyć – co jest absolutnym must eat! Dobrego jedzenia w towarzystwie muzyki i wina nigdy za wiele. Zwłaszcza letnią porą.

Festival del Pesce Azzurro


Gdzie?
Sycylia, Marzamemi
Kiedy? 28-30 czerwca

Marzamemi to bajkowe nadmorskie miasteczko na południowym krańcu Sycylii – perełka na wyspie. Słynie przede wszystkim z ryb, w przeszłości działał tu zakład przetwórstwa tuńczyka. Jeśli planujecie wakacje na Sycylii, dla tego miasta warto przemierzyć każdy kilometr.

W ostatni weekend czerwca w Marzamemi, na jednym z najpiękniejszych włoskich placów, odbędzie się wielka rybna uczta. Wszystko w towarzystwie regionalnego wina i muzyki. Ten festiwal to prawdziwa gratka dla miłośników ryb!

Czego nie możecie przeoczyć?

  • spaghetti alla bottarga – spaghetti z suszoną ikrą
  • tonno alla matalotta – tuńczyk w sosie z wina z cebulą
  • polpettine di gamberi rosa – pulpeciki z różowych krewetek
  • fettuccine con tonno e pomodorino – makaron fettuccine z tuńczykiem i pomidorami
  • seppie ripiene al sugo – mątwa w sosie pomidorowym

Festival del Pesce Azzurro

Mercatino del Gusto

 
Gdzie? Apulia, Maglie
Kiedy?1-5 sierpnia

We włoskim „obcasie” leży miejscowość Maglie, gdzie od 20 lat odbywa się słynny festiwal apulijskich smaków. Na pięć dni uliczki tego uroczego miasteczka wypełnią się po brzegi regionalnymi produktami od 100 producentów między innymi oliwy, wina, piwa, kawy i lodów. Nie bez przyczyny festiwal ten został okrzyknięty przez prasę La Grande Bellezza del Gusto, czyli określony mianem Wielkiego Piękna Smaków.

Warto wejść zwłaszcza w uliczkę z oliwą, aby skosztować tej nazywanej złotem Apulii. Miłośnicy lodów rzemieślniczych koniecznie muszą odwiedzić Piazzetta del Gelato, a po deserze udać się do kącika kawowego. Zgodnie z tradycją tego festiwalu koniecznie trzeba spróbować pizzy i grillowanego mięsa.

Czego nie możecie przeoczyć?

  • bombette – małe roladki z mięsa wieprzowego
  • zampina – słynna apulijska kiełbasa
  • puddica – placek z ziemniaków i mąki
  • pucce – charakterystyczny rodzaj chleba, serwowany sautélub nadziewany różnymi dodatkami, jak warzywa, ser czy mięso

Mercatino del Gusto

Diamante Peperoncino Festival

 
Gdzie? Kalabria, Diamante
Kiedy? 11-15 września

W kalabryjskim mieście Diamante, położonym nad Morzem Tyrreńskim, od 27 lat odbywa się jeden z najpopularniejszych włoskich festiwali, poświęcony ostrej papryczce. Przez pięć dni Diamante zamienia się w prawdziwą mekkę chili – to okazja do spróbowania pikantnych specjałów z całego świata i dań kuchni kalabryjskiej. Pozycja obowiązkowa dla fanów ostrych smaków! Ich celebracji towarzyszy bogata oferta kulturalna: teatr uliczny, ludowy taniec i muzyka.

Festiwal to okazja do poznania wspaniałej i gościnnej krainy, jaką jest Kalabria, z niepowtarzalnie piękną riwierą Cedri.


Czego nie możecie przeoczyć?

  • przede wszystkim kalabryjskie perełki, w których kluczowym składnikiem jest papryczka chili
  • ’nduja – kiełbasa o smarownej konsystencji
  • sardella – pasta z młodych, małych ryb o nazwie lattarini lub bianchetti i oliwy z oliwek
  • poza tym dżemy, likiery i sól – wszystko piekielnie ostre!

Diamante Peperoncino Festival

Cous Cous Fest

 
Gdzie? Sycylia, San Vito Lo Capo
Kiedy? 20-29 września

Krystalicznie czyste morze i piękne plaże to idealne warunki do letniego wypoczynku. Mowa o San Vito Lo Capo, miasteczku położonym w północno-zachodniej części Sycylii. Właśnie tam pod koniec września odbywa się wielka impreza, której głównym bohaterem jest kuskus. W pierwszy weekend festiwalu odbędą się mistrzostwa Włoch i mistrzostwa świata w przyrządzaniu kuskusu. W konkursie rywalizują szefowie kuchni z 10 różnych krajów.

Festiwal to okazja do spróbowania kuskusu przyrządzonego na 30 różnych sposobów. Dania będą serwowane w wersji tradycyjnej i egzotycznej, z dodatkiem warzyw, mięsa i ryb. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Czego nie możecie przeoczyć?

  • zupa rybna z kuskusem – gdybyście jednak przeoczyli, nie martwcie się, bo to danie serwowane we wszystkich restauracjach w mieście
  • typowy dla tego regionu makaron busiate z pesto z pomidorów, czosnku i natki pietruszki

Oczywiście nie może się obyć bez słynnych sycylijskich deserów – prym wiodą cannolo, cassata i granita. Nie przejedzcie się jednak za bardzo i zróbcie miejsce na absolutny must eat, czyli caldo freddo – kubek z lodami przełożonymi biszkoptem, wcześniej suto nasączonym rumem, pokrytymi górą bitej śmietany i oblanymi gorącą czekoladą.

Cous Cous Fest

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk