Kukbuk
Kukbuk
Piernikowe i marmurowe serca i gwiazdki do dekoracji

Piernikowy poradnik od A do Z

Jeśli tak jak my przez całe życie szukaliście poradnika „Wszystko, co powinniście wiedzieć o świątecznych pierniczkach, ale nikt jeszcze tego nie napisał”, właśnie go znaleźliście.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Bez pierników nie ma świąt, po prostu. Charakterystyczna mieszanka mąki, miodu i korzennych przypraw tworzy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie polskie Boże Narodzenie. Co ciekawe, wypiekano je już w starożytności, a w Polsce jeszcze w XVII wieku sprzedawano głównie… w aptekach. Dla współczesnych łasuchów to dobry punkt zaczepienia – pierniki były bowiem uznawane za skuteczny lek na wiele chorób, polecano je na przeziębienie, dobre trawienie, a nawet na depresję. Były też symbolem dobrobytu, a także ówczesnym eliksirem młodości. Sławę zawdzięczają niezwykłej trwałości – ciasto na pierniki wymaga leżakowania, aby nabrało odpowiedniego aromatu, a wypieki mogą być przechowywane (tak jak kiedyś transportowane) przez wiele miesięcy.

Zwyczaj jedzenia pierników w Boże Narodzenie ma źródło w legendzie o piernikarzu Bartłomieju

Zwyczaj jedzenia pierników w Boże Narodzenie ma źródło w legendzie o piernikarzu Bartłomieju, który w swojej piwniczce odkrył starą beczkę z ciastem na pierniki. Urzeczony zapachem, upiekł 611 ciasteczek, które w Wigilię powiesił na choince, i zaprosił wszystkich mieszkańców na poczęstunek. Jeśli twarde, ciemnobrązowe ciasto śni wam się po nocach, w wolnej chwili rzeźbicie z niego ludziki i aniołki, a urzeczeni jego trwałością, potraficie chomikować piernikowe wypieki nawet do Wielkanocy, musicie odpowiedzieć sobie na kilka bardzo ważnych pytań.

Pudełko z piernika z pierniczkowymi gwiazdkami

Jak zrobić idealne pierniczki?

Zdania są oczywiście podzielone, ale wielu głosujących wskazało ten przepis jako jedynie słuszny. Doskonała struktura, dużo miodu i, co najważniejsze, łatwość przygotowania – to zadecydowało o ostatecznym wyniku. Na podium nie mogło zabraknąć przepisów dla osób, które stosują dietę z wykluczeniem niektórych składników. I tak pokochaliśmy pierniki wegańskie z lukrem na bazie aquafaby, naturalnie barwionym burakiem lub kurkumą. Znaleźliśmy też doskonałą wersję pierników dla osób nietolerujących glutenu, z mieszanki mąki kukurydzianej, gryczanej i ryżowej. Dla jeszcze lepszego samopoczucia dodamy, że te pierniczki są także bez cukru. Z myślą o piernikowych fanatykach i tych, których od pałaszowania korzennych ciastek bardziej cieszy obdarowywanie nimi innych, znaleźliśmy nawet przepis na pierniczkowe pudełko. Wypełnione ciastkami, będzie doskonałym prezentem, ale sprawdzi się również jako domowa ozdoba, którą w przypływie chwili można łatwo (ale nie niepostrzeżenie) pochłonąć.

Dekorowany renifer w kapeluszu z piernika

Jak udekorować pierniczki?

Od przygotowania nie mniej ważne jest dekorowanie. Upieczenie aromatycznych pierników w pożądanym kształcie to jedno, ale co zrobić, by przełamać brązową monochromatyczność? Klasyczne formy z łatwością możemy pokryć warstwą słodkiego jadalnego śniegu. Amatorom eklektyzmu, nieregularnych kształtów i zaskakujących kolorów polecamy przepis na pierniczki udekorowane posypką. Jeśli mamy w domu fanów klasyki, sprawdzą się zaskakujące w kontekście pierników wzory marmuru czy delikatne dekoracje koronkowe.

Rozumiemy, że w świątecznym rozgardiaszu poziom kreatywności może drastycznie spaść, dlatego warto poszukać inspiracji, jak udekorować pierniczkowe ludziki. Wysoko w zestawieniu są także aniołki, choć mocną trzecią pozycję zajmują renifery – tu przeczytacie, jak je zrobić, a później czego najlepiej użyć, aby je ozdobić.

Tradycyjne pierniczki w kształcie śnieżynek dekorowane masą cukrową

Jak odpowiednio przechowywać pierniki?

Trzecia ważna kwestia: jak odpowiednio przechowywać pierniki, żeby przetrwały nawet kilka miesięcy – choć po prawdzie nikt z nas nie wierzy, żeby prawdziwi wyjadacze wytrzymali tyle czasu. Warto jednak poznać odpowiedni sposób, jeśli wypieki miałyby przetrwać choćby tydzień. Przede wszystkim pierniki muszą być przechowywane oddzielnie od innych ciast i ciasteczek – włożenie ich do jednego pojemnika z niedojedzonym sernikiem i makowcem jest największą piernikową zbrodnią w dziejach cukiernictwa. W czym zatem je przechowywać, co zrobić, aby były bardziej miękkie, i jak sprawić, żeby nie straciły delikatności? O sztuce przechowywania pierniczków przeczytacie tutaj. Dajcie znać, po jakim czasie zostały tylko okruszki

Logo wszystkiego słodkiego (fot. materiały prasowe)

Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk