Bez pierników nie ma świąt, po prostu. Charakterystyczna mieszanka mąki, miodu i korzennych przypraw tworzy smak, bez którego trudno wyobrazić sobie polskie Boże Narodzenie. Co ciekawe, wypiekano je już w starożytności, a w Polsce jeszcze w XVII wieku sprzedawano głównie… w aptekach. Dla współczesnych łasuchów to dobry punkt zaczepienia – pierniki były bowiem uznawane za skuteczny lek na wiele chorób, polecano je na przeziębienie, dobre trawienie, a nawet na depresję. Były też symbolem dobrobytu, a także ówczesnym eliksirem młodości. Sławę zawdzięczają niezwykłej trwałości – ciasto na pierniki wymaga leżakowania, aby nabrało odpowiedniego aromatu, a wypieki mogą być przechowywane (tak jak kiedyś transportowane) przez wiele miesięcy.
Piernikowy poradnik od A do Z
Jeśli tak jak my przez całe życie szukaliście poradnika „Wszystko, co powinniście wiedzieć o świątecznych pierniczkach, ale nikt jeszcze tego nie napisał”, właśnie go znaleźliście.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: materiały prasowe
Zwyczaj jedzenia pierników w Boże Narodzenie ma źródło w legendzie o piernikarzu Bartłomieju
Zwyczaj jedzenia pierników w Boże Narodzenie ma źródło w legendzie o piernikarzu Bartłomieju, który w swojej piwniczce odkrył starą beczkę z ciastem na pierniki. Urzeczony zapachem, upiekł 611 ciasteczek, które w Wigilię powiesił na choince, i zaprosił wszystkich mieszkańców na poczęstunek. Jeśli twarde, ciemnobrązowe ciasto śni wam się po nocach, w wolnej chwili rzeźbicie z niego ludziki i aniołki, a urzeczeni jego trwałością, potraficie chomikować piernikowe wypieki nawet do Wielkanocy, musicie odpowiedzieć sobie na kilka bardzo ważnych pytań.
Jak zrobić idealne pierniczki?
Zdania są oczywiście podzielone, ale wielu głosujących wskazało ten przepis jako jedynie słuszny. Doskonała struktura, dużo miodu i, co najważniejsze, łatwość przygotowania – to zadecydowało o ostatecznym wyniku. Na podium nie mogło zabraknąć przepisów dla osób, które stosują dietę z wykluczeniem niektórych składników. I tak pokochaliśmy pierniki wegańskie z lukrem na bazie aquafaby, naturalnie barwionym burakiem lub kurkumą. Znaleźliśmy też doskonałą wersję pierników dla osób nietolerujących glutenu, z mieszanki mąki kukurydzianej, gryczanej i ryżowej. Dla jeszcze lepszego samopoczucia dodamy, że te pierniczki są także bez cukru. Z myślą o piernikowych fanatykach i tych, których od pałaszowania korzennych ciastek bardziej cieszy obdarowywanie nimi innych, znaleźliśmy nawet przepis na pierniczkowe pudełko. Wypełnione ciastkami, będzie doskonałym prezentem, ale sprawdzi się również jako domowa ozdoba, którą w przypływie chwili można łatwo (ale nie niepostrzeżenie) pochłonąć.
Jak udekorować pierniczki?
Od przygotowania nie mniej ważne jest dekorowanie. Upieczenie aromatycznych pierników w pożądanym kształcie to jedno, ale co zrobić, by przełamać brązową monochromatyczność? Klasyczne formy z łatwością możemy pokryć warstwą słodkiego jadalnego śniegu. Amatorom eklektyzmu, nieregularnych kształtów i zaskakujących kolorów polecamy przepis na pierniczki udekorowane posypką. Jeśli mamy w domu fanów klasyki, sprawdzą się zaskakujące w kontekście pierników wzory marmuru czy delikatne dekoracje koronkowe.
Rozumiemy, że w świątecznym rozgardiaszu poziom kreatywności może drastycznie spaść, dlatego warto poszukać inspiracji, jak udekorować pierniczkowe ludziki. Wysoko w zestawieniu są także aniołki, choć mocną trzecią pozycję zajmują renifery – tu przeczytacie, jak je zrobić, a później czego najlepiej użyć, aby je ozdobić.
Jak odpowiednio przechowywać pierniki?
Trzecia ważna kwestia: jak odpowiednio przechowywać pierniki, żeby przetrwały nawet kilka miesięcy – choć po prawdzie nikt z nas nie wierzy, żeby prawdziwi wyjadacze wytrzymali tyle czasu. Warto jednak poznać odpowiedni sposób, jeśli wypieki miałyby przetrwać choćby tydzień. Przede wszystkim pierniki muszą być przechowywane oddzielnie od innych ciast i ciasteczek – włożenie ich do jednego pojemnika z niedojedzonym sernikiem i makowcem jest największą piernikową zbrodnią w dziejach cukiernictwa. W czym zatem je przechowywać, co zrobić, aby były bardziej miękkie, i jak sprawić, żeby nie straciły delikatności? O sztuce przechowywania pierniczków przeczytacie tutaj. Dajcie znać, po jakim czasie zostały tylko okruszki
Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?