Kukbuk
Kukbuk
Piekarnik Bosch HRA3380S1 w kuchni (fot. materiały prasowe)

Pieczenie z termoobiegiem – instrukcja obsługi

Ręka do góry, komu choć raz nie wyszedł z piekarnika kurczak suchy jak wiór mimo precyzyjnego przestrzegania sprawdzonego przepisu? W tej kwestii nie wszystko zależy od mocy kucharza. Istotna jest także metoda pieczenia.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Dziś niemal wszystkie piekarniki mają funkcję termoobiegu. Szkopuł w tym, że nie zawsze wiemy, kiedy i jak właściwie jej używać. Często wybieramy termoobieg „na wszelki wypadek”, bo wydaje nam się, że to gwarancja idealnie dopieczonej potrawy. Tymczasem to nie do końca prawda.

Piekarnik Bosch HRA3380S1 w kuchni (fot. materiały prasowe)

Termoobieg - co to jest

Czym dokładnie jest termoobieg? Ta funkcja, która wprawia w ruch gorące powietrze we wnętrzu piekarnika, dzięki czemu ciepło jest rozprowadzane równomiernie (w przypadku klasycznego grzania ciepło jest wydzielane pionowo albo na boki). Co to oznacza w praktyce? Pieczenie z funkcją termoobiegu gwarantuje, że potrawa będzie rzeczywiście dopieczona, także w środku, więc przykre niespodzianki typu chrupiąca skórka na wierzchu kurczaka, a w środku surowe mięso nie będą mieć miejsca, podobnie jak przypalony spód potrawy przy niedopieczonym wierzchu.

Jeśli będziemy piec z termoobiegiem, unikniemy wspomnianej wpadki z kurczakiem, bo funkcja ta pozwala zachować idealną wilgotność potraw. Zaoszczędzimy również na czasie – pieczenie w tej opcji bowiem trwa krócej. Dodatkowo zużyjemy mniej energii – temperatura 180 stopni przy funkcji grzania statycznego to 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Pieczenie z termoobiegiem jest po prostu bardziej ekonomiczne.

Termoobieg jest świetnym rozwiązaniem, gdy chcemy upiec jednocześnie kilka potraw

By jednak stać się prawdziwym ninja wypiekania, trzeba z funkcji termoobiegu korzystać mądrze

Trudno nie docenić tych wszystkich zalet. By jednak stać się prawdziwym ninja wypiekania, trzeba z funkcji termoobiegu korzystać mądrze. Kiedy sprawdza się idealnie? Przede wszystkim w przypadku potraw ciężkich, takich jak mięso, ryby, warzywa. Doskonale sprawdzi się także przy przygotowywaniu potraw z przypieczonym wierzchem, takich jak lasagne czy makaronowe zapiekanki. Termoobieg jest świetnym rozwiązaniem, gdy chcemy upiec jednocześnie kilka potraw – równomiernie rozprowadzane ciepło sprawi, że upiecze się na medal i umieszczona na górnej półce pieczeń, i na przykład zapiekane na dolnej półce ziemniaki.

Kiedy zrezygnować z termoobiegu? Nie sprawdzi się przede wszystkim przy potrawach bardzo delikatnych, wymagających łagodnego pieczenia – takich, które powinny pozostać suche wewnątrz. Klasyczną metodą należy więc piec wszelkie ciasta, kruche i biszkoptowe, a także te potrawy, które wyrastają, jak ciasta drożdżowe i chleb.

Piekarnik Bosch HRA3380S1 w kuchni (fot. materiały prasowe)

Pieczenie w termoobiegu w wersji hi-tech

Termoobieg termoobiegowi nierówny. Warto wiedzieć, że dostępne są urządzenia, które tę funkcję oferują w wersji jeszcze bardziej technologicznie zaawansowanej. Przykładem jest piekarnik Bosch HRA3380S1 ze stali szlachetnej. Urządzenie ma funkcję termoobiegu 3D. Dzięki optymalnej dystrybucji ciepła na trzech poziomach równocześnie zapewnia doskonałe rezultaty, jeśli chcemy przygotować kilka potraw w jednym cyklu pieczenia. Funkcja ParaPlus gwarantuje, że potrawa będzie chrupiąca z zewnątrz, a jednocześnie soczysta w środku. Z takim urządzeniem legendarne już koszmary rodem z amerykańskich filmów, w których kultowy indyk na Święto Dziękczynienia wyjeżdża z piekarnika niejadalny, na wpół surowy albo suchy jak trociny, na pewno nie będą waszym udziałem!

Indukcja pozwala na szybkie i precyzyjne gotowanie przy niskim zużyciu energii

Reklama

Indukcja pozwala na szybkie i precyzyjne gotowanie przy niskim zużyciu energii

Piekarnik Bosch nie tylko łatwo się obsługuje – dzięki wyświetlaczowi LCD z białym podświetleniem, z bezpośrednim dostępem do dodatkowych funkcji i rekomendowanych temperatur oraz wskaźnikowi temperatury – ale także bez problemu czyści. Zapewnia to funkcja EcoClean Direct – specjalna powłoka na tylnej ściance automatycznie absorbuje tłuszcz, więc niewdzięczna czynność szorowania piekarnika z zaschniętych plam tłuszczu pozostanie już tylko wspomnieniem.

W duecie z piekarnikiem idealnie sprawdzi się płyta indukcyjna Bosch PVS611FB5E. Nic nam się nie przypali, bo funkcja Timer wyłącza odpowiednie pole grzewcze po osiągnięciu nastawionego czasu. Indukcja pozwala na szybkie i precyzyjne gotowanie przy niskim zużyciu energii. Booster jeszcze przyspiesza ten proces, bo zwiększa moc aż do 50%. Funkcja CombiZone zaś zapewnia większą swobodę gotowania w dużych brytfannach dzięki połączeniu dwóch pól grzewczych w jedną strefę. Pieczenie i gotowanie jeszcze nigdy nie było tak łatwe!

Artykuł powstał we współpracy z RTV Euro AGD. Szeroki wybór piekarników i płyt marki Bosch jest dostępny w sklepach Euro i na euro.com.pl.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk