Obiad przygotowany przez najlepszych szefów kuchni wcale nie musi powodować drenażu portfela. Doskonałym dowodem na to jest organizowany od kilku lat festiwal Fine Dining Week, w ramach którego polscy restauratorzy prezentują uczestnikom wydarzenia pięciodaniowe menu degustacyjne. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – możemy spróbować zarówno lokalnych, polskich dań, jak i potraw z innych krajów. I tak w nadchodzącej edycji w restauracji Mood spotkamy się z menu inspirowanym smakami morza, w Marconi spróbujemy regionalnych interpretacji klasycznych pozycji kulinarnych, a w Mizu przeniesiemy się na kilka chwil do Azji. Ósma edycja Fine Dining Week będzie trwać od 12 lutego do 1 marca – możemy więc zarezerwować stolik na romantyczną kolację walentynkową, karnawałową ucztę albo wybrać lokal na wysublimowany deser w tłusty czwartek.
Ósma edycja Fine Dining Week
Obejrzeliście już wszystkie sezony „Chef’s Table”? W takim razie czas wyjść z domu i samemu się przekonać, jak wyjątkowym przeżyciem może być kolacja w renomowanej restauracji.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe
Szefowie kuchni zostali poproszeni o przedstawienie w swoich daniach aktualnych inspiracji
Kulinarne pasje i inspiracje
Najlepsi szefowie kuchni zaserwują pięć dań z menu degustacyjnego – każda restauracja skomponuje własny specjalny zestaw, który można podejrzeć na stronie organizatora, ale wszystkie propozycje łączy idea wysokiej jakości składników i wykonania. Poprzednia edycja festiwalu była poświęcona produktom ekologicznym oraz filozofii zero waste. W tym roku idea przybrała nieco mniej konkretną, jednak wyjątkowo ciekawą formę: szefowie kuchni zostali poproszeni o przedstawienie w swoich daniach aktualnych inspiracji, które wpływają na ich gotowanie.
Stoliki można rezerwować online na stronie organizatora. Finediningowych posiłków spróbujemy w ponad 70 restauracjach w Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie, Trójmieście, Warszawie, we Wrocławiu czy na Śląsku. Są to lokale rekomendowane przez różne przewodniki, między innymi Michelin czy Gault & Millau, regularnie doceniane przez recenzentów i influencerów kulinarnych.
Niezależnie od składu menu degustacyjne ma wspólną cenę: 129 złotych za osobę
Co i gdzie warto zjeść podczas Fine Dining Week?
W każdym mieście i regionie znajdziemy co najmniej kilka restauracji, które wezmą udział w tegorocznej edycji Fine Dining Week. Szefowie kuchni już zdradzili, co wejdzie w skład pięcioczęściowego menu. W krakowskiej restauracji Filipa 18 spróbujemy terriny z sandacza i pieczarek, we wrocławskiej Grape Restaurant – boczku z dzika z pieczonym selerem, a w poznańskiej Delicji – ślimaków z pietruszką, białym winem i serem roquefort. Bez wątpienia warto odwiedzić debiutantów, czyli restauracje, które po raz pierwszy biorą udział w festiwalu. Są to między innymi Forty, Koneser Grill czy Oficyna w pałacu Rozalin. Niezależnie od składu menu degustacyjne ma wspólną cenę: 129 złotych za osobę.
Rezerwacji można dokonać za pośrednictwem strony internetowej festiwalu. Fine Dining Week potrwa od 12 lutego do 1 marca 2020 roku i obejmie:
- Warszawę,
- Wrocław,
- Poznań,
- Kraków,
- Łódź,
- Trójmiasto,
- Śląsk,
- Szczecin.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?