Jeśli chcecie wykorzystać lato w pełni, koniecznie przygotujcie słoik z ogórkami małosolnymi. Przepis nie jest trudny, a wykonanie wszystkich kroków nie zajmie wam więcej niż 20 minut. Co więcej, w tej lekko ukiszonej wersji ogórki są niskokaloryczne, lekkostrawne i mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. To naturalne probiotyki, które wzmocnią odporność, a ich przygotowanie to najprostszy sposób na zapewnienie sobie solidnej porcji witamin z grup B, E i K oraz wspomożenie funkcjonowania jelit.
Ogórki małosolne zawierają także mnóstwo antyoksydantów, które hamują działanie wolnych rodników. Gotowe najlepiej smakują na kanapce albo w sałatce, ale możecie je z powodzeniem wykorzystać także jako bazę do zup. A jeśli chcielibyście nieco poeksperymentować, to z ogórków małosolnych możecie zrobić pastę kanapkową lub wykorzystać je do przygotowania koreczków, które sprawdzą się podczas każdej domówki.