Kukbuk
Kukbuk
Dania z warszawskiej restauracji JOEL Sharing Concept (fot. Maciek Niemojewski)

15 nowych restauracji, które otworzyły się w 2021

Mimo trudnej pandemicznej sytuacji zakasali rękawy, gotują i karmią mieszkańców stolicy – oto 15 nowych adresów na kulinarnej mapie Warszawy, które warto odwiedzić.

Tekst: Maciej Kostrzewa

Zdjęcie główne: Joel Sharing Concept / Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 17 minut!

Trudno przewidzieć, ile nowych restauracji otworzyłoby się w Warszawie w ostatnich miesiącach, gdyby nie pandemia. Warunki do uruchomienia lokalu gastronomicznego są obecnie wyjątkowo trudne. Mimo to na kulinarnej mapie Warszawy wciąż pojawiają się nowe, warte odnotowania adresy. Przez ostatnie kilka miesięcy nie mogliśmy co prawda ich odwiedzić, ale jakość jedzenia, które nowe lokale wydawały na wynos, w pełni to rekompensowała. Teraz w końcu możemy wypróbować ich menu przy stoliku! W ich ofercie znajdziecie między innymi współczesną kuchnię Izraela, wegański ramen i wietnamskie specjały, warto też zwrócić uwagę na nowe pizzerie – sprawdźcie, gdzie warto zjeść w Warszawie!

Sushi na wynos z restauracji Japonki

Sushi z restauracji Japonki

Sushi na wynos z restauracji Japonki

Restauracja Japonki

Japonki >>

Krochmalna 61 

Japonki to najnowsza restauracja sushi w Warszawie. Mieści się w Browarach Warszawskich na Woli, a jedzenie dowozi od połowy lutego. Co ciekawe, lokal dzieli ze sklepem Azjatka, w którym – czekając na odbiór swojego zamówienia – możecie się zaopatrzyć w azjatyckie produkty spożywcze. Na razie w menu Japonek znajdziecie 12 różnych zestawów, a w nich zarówno nigiri, jak i maki. Tutejsze rolki są kwadratowe, żeby lepiej układały się w opakowaniach na wynos – w ten sposób podczas lockdownu zamówienie docierało na wskazany adres w najlepszym możliwym stanie. 

Restauracja JOEL Sharnig Concept (fot. Maciek Niemojewski)

Restauracja JOEL Sharing Concept / fot. Maciek Niemojewski

Dania z warszawskiej restauracji JOEL Sharing Concept (fot. Maciek Niemojewski)

Restauracja JOEL Sharing Concept / fot. Maciek Niemojewski

Joel Sharing Concept >>

Koszykowa 1

Joel otworzył się w pięknej, minimalistycznej przestrzeni niedaleko placu Na Rozdrożu. Przygotowywane tu jedzenie można opisać jako współczesną kuchnię Izraela. W menu znajdziecie między innymi pikle, labneh z różnymi dodatkami, humus, a także grillowane pity z jagnięciną, boczniakami czy koftą. Na deser koniecznie wypróbujcie malabi, czyli tradycyjny izraelski pudding mleczny z wodą różaną. Jedzenie z Joela warto zjeść szczególnie ze znajomymi – w końcu mezze najlepiej się dzielić.

Curry laksa z restauracji Umamitu Vegan Ramen / fot. Patrycja Jadach

Restauracja Umamitu Vegan Ramen

Tantan ramen z restauracji Umamitu Vegan Ramen / fot. Patrycja Jadach

Restauracja Umamitu Vegan Ramen

Umamitu Vegan Ramen >>

Zwycięzców 13

Wegańskie rameny, laksa i proste, ale wyjątkowo smaczne, inspirowane Dalekim Wschodem przekąski – Umamitu stawia na krótkie, ale treściwe menu bez zbędnego przepychu. Doświadczenie Malki Kafki, właścicielki restauracji Tel Aviv, i zmysł kulinarny Laury Monti, utalentowanej szefowej kuchni, zaowocowały uruchomieniem wyjątkowej restauracji, która z pewnością będzie ważnym punktem na kulinarnej mapie stolicy. Jak podpowiada nazwa lokalu, w przygotowywanych tu daniach możecie się spodziewać solidnej dawki umami – smaku, który w ostatnich latach stał się Świętym Graalem większości wegańskich restauracji.

Kanapki z Chicken Sando Shop

Chicken Sando Shop

Kanapka z Chicken Sando Shop

Chicken Sando Shop

Chicken Sando Shop >>

Chmielna 13A

Jeżeli wydaje się wam, że znacie już jedną restaurację przy Chmielnej 13A, to macie rację. Właśnie tam, w Mące i Wodzie, wypieka się pizze zaliczane do najlepszych w Warszawie. Jej właściciele otworzyli niedawno pod tym samym adresem Chicken Sando Shop, który pełni funkcję wirtualnego sklepu z kanapkami ze smażonym kurczakiem. Wszystkie pozycje w menu powstają na bazie wypiekanego na miejscu pieczywa i kurczaków z wolnego wybiegu. Miejcie oczy szeroko otwarte: Mąka i Woda planuje otwarcie kolejnej wirtualnej marki – SalvePasta! – która będzie się specjalizować w wegetariańskich makaronach.

Wnętrze restauracji Kiseki by Alon. Warszawa

Kiseki by Alon

Sushi z  restauracji Kiseki by Alon. Warszawa

Kiseki by Alon

Kiseki by Alon >>

ul. Chmielna 36A

Alon Than, Mistrz Świata Sushi z Tokio 2015, twórca konceptów kulinarnych Izumi Sushi, Kago czy Matcha Bistro & Bar, otworzył w centrum warszawy nową restaurację – Kiseki by Alon. Przy Chmielnej zjecie nie tylko wyśmienite sushi, ale także inne specjały kuchni azjatyckich, a przede wszystkim japońskiej. W menu Kiseki znalazły się dania takie jak curry, ramen, kaczka z salsą mango, chirashi czy kurczak teriyaki. To adres warty odwiedzenia – nie tylko przez miłośników sushi!

Danie z restauracji Peaches Gastro Girls (fot. Magda Klimczak)

Peaches Gastro Girls / fot. Magda Klimczak

Peaches Gastro Girls / fot. Szymon Grecko.jpg

Peaches Gastro Girls / fot. Szymon Grecko

Peaches Gastro Girls >>

Mokotowska 58

Zaczynały od wegetariańskiego i wegańskiego cateringu, ale – przyparte do muru pandemicznymi obostrzeniami – postanowiły sprzedawać jedzenie z opcją dostawy. Klaudia i Monika stworzyły naprawdę wyjątkowe menu, które nie ogranicza się do żadnej tradycji kulinarnej, za to śmiało czerpie pomysły z różnych zakątków świata. Z Peaches Gastro Girls zamówicie różne bowle, rozgrzewającą laksę czy rybę z bakłażana z frytkami i sosem tatarskim – wszystko oczywiście w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.

Spring roll tom z restauracji La Bàn

Restauracja La Bàn / fot. Natalia Poniatowska-Anczok

Bun Ca z restauracji La Bàn

Restauracja La Bàn / fot. Natalia Poniatowska-Anczok

La Bàn >>

Krucza 6/14

Krucza 6/14 to adres, który powinni zapamiętać szczególnie entuzjaści kuchni wietnamskiej – to właśnie pod nim otworzyła się restauracja La Bàn, która w niezwykle interesujący sposób stara się na nowo odkryć przed warszawskimi konsumentami smaki Wietnamu. Obiad tu to nie tylko gwarancja smacznego jedzenia, ale także ciekawe doświadczenie. Menu jest podzielone na trzy części – „Północ”, „Środek” i „Południe” – a dania, które się w nich znajdują, reprezentują regiony kulinarne tego azjatyckiego państwa. Niezależnie od tego, co wybierzecie na pewno musicie zamówić Pho. Choć restauracja pojawiła się na kulinarnej mapie stolicy dość niedawno, już wiadomo, że to ta zupa jest sztandarowym daniem lokalu, którego koniecznie trzeba spróbować. 

Dania z restauracji Vege Asian Story

Vege Asian Story

Danie z restauracji Vege Asian Story

Vege Asian Story

Vege Asian Story >>

ghost kitchen

Vege Asian Story to jeden z najnowszych warszawskich lokali, które opierają się na modelu ghost kitchen. Wegetariańskie dania kuchni azjatyckiej w wydaniu Vege Asian Story bazują zarówno na popularnych składnikach, takich jak tofu, jak i mniej oczywistych, jak yuba czy przygotowywane na miejscu wegańskie alternatywy dla kurczaka i ryby. Jedzenie z Vege Asian Story możecie zamówić z dostawą do domu lub z odbiorem osobistym w Koreance przy Hali Koszyki.

Reklama
Pizza z restauracji Pizzaiolo w Warszawie

Pizzaiolo

Restauracja Pizzaiolo w Warszawie

Pizzaiolo

Pizzaiolo >>

Krucza 16/22

Zaczęli od wypiekania najsmaczniejszej pizzy neapolitańskiej nad Wisłą, ale gdy dobiegł końca kolejny letni sezon, przenieśli się do pięknego lokalu przy Kruczej. Wraz ze zmianą lokalizacji postanowili zmienić nazwę – i właśnie w ten sposób Dwa Osiem przechrzciło się na Pizzaiolo. Mimo przeprowadzki wciąż wypiekają jedne z najsmaczniejszych placków w Warszawie. Polecamy w zasadzie wszystko, począwszy od klasycznej margherity, przez ekstrawaganckie pizze miesiąca, po kompozycje wegańskie – szczególnie te z jackfruitem.

Restauracja The Eatery. Warszawa

The Eatery

Restauracja The Eatery. Warszawa - dorsz w cieście

Dorsz w cieście. The Eatery

The Eatery >>

ul. Ostrobramska 73E

W jasnym, minimalistycznym wnętrzu na Pradze polska tradycja kulinarna spotyka się z nowoczesnymi rozwiązaniami. W menu The Eatery dominują proste, ale nieoczywiste dania oparte na wysokiej jakości sezonowych składnikach. Obiad możecie rozpocząć przystawką ze szparagów, sałaty i majonezu szczypiorkowego, następnie spróbować domowych pierogów ruskich z piklowaną cebulą i boczkiem, a doświadczenie zakończyć delikatną tartą cytrynową z bezą. Do lokalu przy Ostrobramskiej możecie też śmiało zabrać dzieci, dla których zostało przygotowane tu oddzielne menu.

Marcello Warszawa (fot. Arkadiusz Budkiewicz)

Marcello Warszawa / fot. Arkadiusz Budkiewicz 

Marcello Warszawa (fot. Arkadiusz Budkiewicz)

Marcello Warszawa / fot. Arkadiusz Budkiewicz 

Marcello Warszawa >>

Piękna 28/34 

Z miesiąca na miesiąc w Warszawie tworzy się coraz silniejsza reprezentacja pizzy neapolitańskiej. Delikatne, lejące się placki ze składników wysokiej jakości można już zjeść w naprawdę wielu miejscach, a Marcello śmiało do nich dołącza. W menu znajdziemy ponad 20 pozycji. Niektóre z nich, takie jak margherita czy pepperoni, są nam doskonale znane, inne – na przykład lonzino ze schabem toskańskim – wydają się zaskakujące i z pewnością w najbliższym czasie je wypróbujemy.

Poke Bowl Saska Kępa. Warszawa

Poke Bowl Saska Kępa

Poke Bowl Saska Kępa >>

ul. Królowej Aldony 5

Tęsknicie za wakacjami i dalekimi podróżami? Koniecznie odwiedźcie Poke Bowl na Saskiej Kępie. Podawane tu miski to smak słonecznych Hawajów, który czerpie inspirację z kuchni japońskiej. Przy Królowej Aldony spróbujecie sześciu wyjątkowych kompozycji – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Znakomicie smakuje połączenie marynowanego tuńczyka z ananasem i majonezem sriracha, ale naszą uwagę przykuła też miska ze smażonym tofu, kalafiorem romanesco i awokado.

Zestaw z panierowanymi boczniakami z Boczniak's

Boczniaki's

Kubełek boczniaków z Boczniak's

Boczniaki's

Boczniak’s >>

Narbutta 50A

Wegetarianie, którzy tęsknią za smakiem skrzydełek według przepisu pułkownika Sandersa, bez wątpienia docenią to miejsce. Boczniak’s to lokal, który odpowiada na bardzo konkretną potrzebę, w menu nie znajdziecie więc dziesiątek pozycji, ale konkret: trzy rozmiary kubełka z boczniakami w złocistej, chrupiącej panierce. Do każdego zestawu dodawane są pieczone ziemniaki, sałatka coleslaw i autorskie sosy.

 

Dania z restauracji hesu warsaw (fot. Marcin Kołaczek)

hesu warsaw (fot. Marcin Kołaczek)

Kimbap z restauracja Hesu Warsaw (fot. Marcin Kołaczek)

Kimbap. hesu warsaw (fot. Marcin Kołaczek)

hesu warsaw >>

ul. Oboźna 9/100

Ulica Oboźna stała się w ostatnich latach zagłębiem świetnych restauracji. Obok wyśmienitej pizzy z Nonny czy bliskowschodnich specjałów Falli zjecie tam teraz również dania kuchni koreańskiej. W kolorowym wnętrzu hesu warsaw spróbujecie zarówno tych szerzej znanych, takich jak bibimbap, jak i mniej rozpoznawalnych, na przykład kurczaka kkanpungi czy kimbapu, czyli koreańskiego przysmaku przypominającego sushi. Oprócz dań z menu w hasu kupicie także przetwory w słoikach – wśród nich figurują między innymi kimchi, jangajji czy domowy olej chili.

Nowe restauracje na wynos. BOTA Bistro

BOTA Bistro

Nowe restauracje na wynos. BOTA Bistro

BOTA Bistro

BOTA Bistro >>

Okrzei 11

Pizza z wysokiej jakości składników, kolorowe pierogi i fantastyczne kanapki na domowej chałce – oto dania, które znalazły się w pierwszym menu BOTA Bistro. Nazwa lokalu nawiązuje do zielonej przestrzeni, jaką stworzono we wnętrzu restauracji. Wypełnia je blisko 150 roślin, które nadają miejscu niepowtarzalny, bliski naturze charakter. Roślinne elementy znajdziemy też oczywiście w menu: dania w większości opierają się na warzywach i ziołach. Oprócz pozycji z karty można tu codziennie zamawiać domowe lunche.

Piccolo Pizzaiolo. Warszawa

Piccolo Pizzaiolo >>

ul. Dereniowa 60

Na Ursynowie pojawiła się nowa pizzeria, który wypieka placki w neapolitańskim stylu! W Piccolo Pizzaiolo spróbujecie zarówno tradycyjnych pizz, takich jak margherita, jak i autorskich kompozycji, na przykład z crème fraîche i mortadelą czy z 'ndują, ricottą cytrynową i miodem chili. Przy Dereniowej oprócz pizzy znajdziecie także wiele domowych włoskich produktów, począwszy od makaronów, przez przetwory czy oliwę, aż po ryż do risotto, pieczywo na zakwasie czy naturalne wina.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk