Kukbuk
Kukbuk
nocny market warszawa 2019

Nocny Market po raz piąty!

Najsmaczniejszy dworzec w Warszawie otworzył się po raz piąty już 26 czerwca! To znakomita wiadomość dla wszystkich, którzy obawiali się, że street food nie powróci na perony Warszawy Głównej.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Anna Czajkowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Powroty to ich specjalność! Kilka razy żegnali się już z Warszawą Główną, by za każdym razem powrócić z przytupem i szeroką ofertą streetfoodową. Z wielkim entuzjazmem i jeszcze większym apetytem wybieramy się więc na rozświetlony neonami peron, by spróbować najsmaczniejszych ulicznych dań, jakie oferuje stolica! W tym roku możemy liczyć zarówno na starych graczy, między innymi Melted, Smoke BBQ i Brasil on the Plate, jak i debiutantów: Mr. OH, Makrell czy Soy Soy.

Kto serwuje na Nocnym Markecie w tym roku?

  • Pyzy Flaki Gorące
  • Mr. OH
  • Makrell
  • Momencik Vegan Burritos & Tacos
  • Kiełbasa Polska by  Szymon Czerwiński
  • Soy Soy
  • Melted
  • Pho Kwadrat
  • Smoke BBQ
  • Groole
  • Paris Minuit - bistro
  • Food Stories
  • BRASIL ON THE PLATE
  • Churros and More
  • Woda Ognista
  • Fragola - Świeże Owoce w Czekoladzie
  • BBQ BAR
  • Lokal Vegan Langosze
  • my'o'tai
  • Warburger
  • El Puertito
  • The Cool Cat
  • Melody - Naturalne Lody
  • Mięsny Premium by Pogromcy Meatów
Klasyczne raclette

Klasyczne raclette

 

Czego udało się nam spróbować?

Melted

Melted to street food w prawdziwie serowym wydaniu. Spróbujecie u nich klasycznego raclette, czyli świetnego połączenia młodych, grillowanych ziemniaków z prosciutto i szwajcarskim serem, cheeseburgera na maślanej bułce, a także hot doga z frankfurterką i sosem sriracha. Dwie pierwsze pozycje w menu zjecie także w wersji wegetariańskiej. Nie zwlekajcie z odbiorem swojego dania – sekret tkwi przecież w ciągnącym się serze!

Co w menu?

  • Raclette klasyk – 26 zł
  • Raclette cheeseburger – 24 zł
  • Raclette hot dog – 22 zł
Legendary K-fries / Frytki

Legendary k-fries

 

The Cool Cat

Azjatycka kuchnia fusion, znana nam już z Solca i z Marszałkowskiej, w tym roku także gości na Nocnym Markecie. Choć w ich menu znajdziemy wyłącznie frytki, nie powinniśmy obawiać się nudy. Dodatki takie jak jalapeño, wołowina bulgogi czy kimchi sprawiają, że zwykłe frytki stają się ciekawym daniem. 

Co w menu?

  • Legendary k-fries – 22 zł
  • Wegan k-fries – 20 zł
  • Cheetosowe – 15 zł
  • Truflowe – 15 zł
Restauracja Epoka na Nocnym Markecie (fot. materiały prasowe)
nocny marekt

Lobster roll z El Puertito

El Puertito

Zadebiutowali na Nocnym dwa lata temu i byli wtedy wymieniani jako jeden z najjaśniejszych punktów poprzedniej edycji. I w tym roku trzymają poziom! Specjalnością El Puertito są owoce morza przyrządzane na różne sposoby. Na ich stoisku zjecie świeże ostrygi, stek z kalmara, ośmiornice czy langustynki. Nas zachwycił lobster roll. Kusiła też klasyczna paela parująca na wielkiej patelni – wpisaliśmy ją na listę „do spróbowania” podczas kolejnej wizyty.

Co w menu?

  • Stek z kalmara – 30 zł
  • Krewetki – 25 zł
  • Ośmiornica – 40 zł
  • Krewetki torpedo – 25 zł
  • Kalmar chrupiący – 25 zł
  • Paella de marisco – 25 zł
  • Ostrygi irlandzkie – 15 zł
  • Ostrygi normandzkie – 10 zł
  • Patatas bravas – 15 zł
Bao z krabem

Bao z panierowanym krabem

Mr. OH

Założona zaledwie kilka miesięcy temu restauracja zdążyła już na dobre zagościć na kulinarnej mapie Warszawy. Zachwyca w niej nie tylko smaczne jedzenie w duchu azjatyckiego fusion, ale także futurystyczny, lekko dystopijny klimat. W tym roku Mr. OH debiutuje na Nocnym, ale wszystko wygląda na to, że zostanie tu na dłużej!

Co w menu?

  • Arancini z shitake i kimchi – 15 zł
  • Masala arancini z gorgonzolą – 15 zł
  • Kurczak Mr. OH  – 25 zł
  • Bao z seitanem hoisin – 25 zł
  • Bao samuraja z szarpaną wieprzowiną w hoisin – 25 zł
  • Bao z panierowanym krabem – 39 zł
  • Wontony krewetkowo-kurczakowe – 25 zł
  • Frytki z batata – 15 zł

BBQ BAR

To nie jest debiut BBQ na Nocnym Markecie – wiele osób nam ich polecało, ale w poprzednich latach nie udało nam się spróbować ich specjałów. Tym razem nadrabiamy – szarpana wołowina na długo zostaną nam w pamięci.  Soczyste mięso i słodko-ostre barbeque – zbalansowane w punkt. Jak głosi napis w ich menu: „nie mają burgerów, za to mają zajebiste kanapki”. Potwierdzamy i już szykujemy się by spróbować innych dań z menu.

Co w menu?

  • Szarpana świnia – 22 zł
  • Kura w dymie – 25 zł
  • Pastrami – 29 zł
Langosz ze śmietaną, boczkiem i serem

Langosz z serem i boczkiem

Lokal Vegan Langosze

Lokal Vegan Bistro, które na co dzień robi najsmaczniejsze wegańskie schabowe w Warszawie, na Nocnym Markecie pojawia się w roli eksperta od langoszy, czyli drożdżowych placków, smażonych na głębokim oleju. Każda pozycja w menu jest oczywiście wegańska. Warto przekonać się, jak smakuje nabiał bez mleka!

Co w menu?

  • Langosz z czosnkiem – 15 zł
  • Langosz z kwaśną śmietaną i czosnkiem – 17 zł
  • Langosz ze śmietaną, serem, boczkiem i czosnkiem – 20 zł
  • Langosz z zapiekanym serem, tofu i jalapeño – 20 zł
  • Langosz z cebulowym chutneyem, tofu, śmietaną – 20 zł
  • Langosz z sosem pomidorowym, serem i czosnkiem – 20 zł
  • Langosz z masłem orzechowym, bananem, konfiturą – 20 zł
Grool z burakiem

Grool z burakiem

Groole

Już od kilku lat Groole udowadniają, że zwykły ziemniak ma wielki potencjał kulinarny. W ich lokalu możecie spróbować kartofla zapiekanego z serem i rozmaitymi dodatkami, które regularnie się zmieniają. Na Nocnym Markecie Groole postanowiły ograniczyć swoje menu do pięciu pozycji, które są wystarczająco różnorodne, by każdy znalazł coś dla siebie.

Co w menu?

  • Grool ze śmietaną – 10 zł
  • Grool z chorizo – 18 zł
  • Grool z burakiem – 18 zł
  • Grool z teriyaki – 18 zł
  • Grool ze śledziem – 18 zł

Nowe godziny otwarcia Nocnego Marketu

Piątek – 17:00-1:00
Sobota – 17:00-1:00
Niedziela – 16:00-23:00

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk