Kukbuk
Kukbuk
Żółty food truck z jedzeniem (fot. Karen Zeng / unsplash.com)

Największe festiwale food trucków

Są zwiastunem cieplejszych dni i słonecznej pogody – w sezonie na jedzenie w plenerze wypatrujemy food trucków i zastanawiamy się, które festiwale ulicznego jedzenia warto odwiedzić.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Karen Zeng / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 13 minut!

Jedzenie na zewnątrz po prostu smakuje lepiej. Świeże powietrze sprawia, że nasze zmysły się wyostrzają, a smaki stają się wyrazistsze i pełniejsze. Po długiej izolacji z niecierpliwością czekaliśmy na plenerowe kawiarnie i restauracyjne ogródki. Nadejście cieplejszych miesięcy i zniesienie wielu ograniczeń związanych z pandemią, oznacza również rozpoczęcie sezonu na festiwale kulinarne. Zwłaszcza te ze street foodem, które oprócz bogatej oferty kulinarnej oferują także niepowtarzalny klimat, wpływający korzystnie na nasze samopoczucie. W końcu badania naukowe dowodzą, że jedzenie w większym gronie ma wymiar nie tylko towarzyski, ale również terapeutyczny – znacząco wpływa na nasze poczucie szczęścia oraz poziom zadowolenia z życia.

Owoce morza zawinięte w papier i podane z cytryną do zjedzenia na wynos nad morzem (fot. Anna Church / unsplash.com)

fot. Anna Church / unsplash.com

Bez wątpienia przesądza to o popularności food trucków, które komfortem spożywania posiłku znacznie odstają od stacjonarnych restauracji. W końcu jedzenie na chodniku, w środku miasta, gdzie nierzadko brakuje miejsca, by wygodnie usiąść, trudno uznać za szczególnie przyjemne. Na dodatek większe dania, takie jak burger czy burrito często rozpadają się, a ich składniki lądują pod nogami lub na naszych ubraniach.

W tej niewygodzie i dość spartańskim sposobie jedzenia tkwi jednak niepowtarzalny urok, który rozumieją jedynie prawdziwi miłośnicy street foodu. Łączy on się nierozerwalnie z pogodnymi dniami, czasem spędzonym na zewnątrz i wspomnieniami o wakacjach. Co więcej, niekwestionowaną zaletą food trucków jest możliwość spróbowania dań inspirowanych kuchnią całego świata w jednym miejscu. Do tego wszystkie potrawy przygotowywane są na bieżąco ze świeżych składników.

W Polsce pierwsze food trucki pojawiły się w 1938 roku

W Polsce pierwsze food trucki pojawiły się w 1938 roku. Można w nich było kupić kanapki, kiełbaski i zupy. Po wojnie przyszły mobilne stoiska państwowych sklepów Społem, które niezmiennie towarzyszyły pochodom pierwszomajowym. Obecnie po kraju jeździ niemal tysiąc food trucków. Co roku w sezonie organizowanych jest kilkadziesiąt zlotów mobilnych kuchni, na których można spróbować dań między innymi kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, włoskiej, indyjskiej czy amerykańskiej. Na które warto się udać?

Poznań

Food Park Poznań

W sezonie teren pod Areną przy Wyspiańskiego zamienia się w wielki parking dla food trucków. Kilkudziesięciu wystawców z całego kraju co weekend rozstawia swoje mobilne kuchnie i przez dwa dni karmi głodnych mieszkańców miasta oraz wszystkich przyjezdnych. Świetnemu jedzeniu towarzyszą muzyka oraz wydarzenia kulturalne. Warto wiedzieć, że w tym roku Food Park zmienia swoje stałe miejsce i otwiera się w sercu Wildy przy parku imienia Jana Pawła II.

29 sierpnia.

Pierwszy zlot:

29-30 sierpnia

Przy Chwiałce, tuż obok parku Jana Pawła II

Warszawa

Nocny Market

Od pięciu lat Nocny Market karmi warszawiaków na terenie nieczynnego dworca kolejowego na Towarowej. Najlepsze stołeczne restauracje i bary wystawiają swoje przepyszne dania, które w zawrotnym tempie znikają z talerzy. Oprócz jedzenia na gości czeka DJ, stoisko, gdzie można wykonać profesjonalny tatuaż oraz wystawcy z designerskimi ubraniami. W tym roku, pomimo zapowiedzi, remont dworca ponownie się nie odbędzie, a Nocny Market po raz kolejny zaprasza miłośników street foodu na apetyczne jedzenie. My już sprawdziliśmy, co warto zjeść, a o naszych wrażeniach możecie przeczytać w artykule poświęconym najnowszej edycji Nocnego Marketu.

Gotowy street food – grillowane warzywa w stylu orientalnym z dipem i limonką (fot. Mika / unsplash.com)

fot. Mika / unsplash.com

Żarcie na kółkach

Jeden z pierwszych zlotów food trucków, które odbyły się w Polsce, po raz kolejny nakarmi mieszkańców stolicy. Żarcie na kółkach powraca w ten weekend już po raz siódmy. Z tej okazji organizatorzy zadali internautom pytanie, co chcieliby zjeść podczas pierwszego w tym roku weekendu z food truckami. W wielkiej trójce znalazły się ramen, pierożki na parze oraz tacos. Nie zabraknie oczywiście nowości, słodkich deserów oraz przeróżnych napojów. To będzie pyszny początek sezonu!

Pierwszy zlot:

26-26 lipca

PGE Narodowy

Al. Ks. J. Poniatowskiego 1

Targ śniadaniowy

W sezonie co weekend w różnych dzielnicach miasta odbywają się śniadaniowe „pikniki”, na których można zajadać się przeróżnymi smakołykami, wziąć udział w kreatywnych warsztatach czy pobawić się z dziećmi na placu zabaw. Każde spotkanie jest nieco inne, kolejne edycje różnią się od siebie stoiskami i oferowanymi na nich daniami. Co jakiś czas pomysłodawcy organizują tematyczne spotkania, na które zapraszają przedstawicieli wybranych kuchni narodowych bądź regionalnych. Targ śniadaniowy to idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią zabierać swoje pociechy w nietuzinkowe miejsca albo wychodzić z przyjaciółmi na niedzielne śniadania.

Łódź

Piotrkowska 217

Teren dawnej odlewni żelaza Józefa Johna w Łodzi po remoncie jest nie do poznania. Regularnie odbywają się tu warsztaty, festiwale oraz koncerty. Znajdują się tu biura i autorskie sklepy, a w strefie gastronomicznej – specjalne miejsca dla food trucków. Cyklicznie organizowane są tu również rozmaite festiwale kulinarne, między innymi Street Food Festiwal, Street Beer Festival czy Festiwal Śniadań Świata. To idealne miejsce dla miłośników jedzenia, którym zależy na ciągłym odkrywaniu nowych smaków.

Pierwszy zlot:

31.07-2.08

Piotrkowska 217

Wrocław

Wrocławscy Ulicożercy

Swoją miłością do street foodu Ulicożercy dzielą się z wrocławianami od 2014 roku. Co roku w sezonie organizują wiele festiwali kulinarnych oraz zlotów, podczas których można spróbować potraw z całego świata – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. W tym roku organizatorzy po raz drugi połączyli siły z Wrocławską Fetą, festiwalem poświęconym winom, piwom i serom, i zaprosili wszystkich miłośników ulicznego jedzenia na kulinarny weekend, urozmaicony konkursami, pokazami gotowania na żywo i wydarzeniami kulturalnymi.

Pierwszy zlot:

25-26 lipca

Głogowska 14

Placek pszenny z guacamole, ostrą papryką, grillowanymi warzywami i jogurtowym dipem (fot. Caroline Attwood / unsplash.com)

fot. Caroline Attwood / unsplash.com

Wrocław StrEAT – street food festival

W sezonie we Wrocławiu nie brakuje festiwali ulicznego jedzenia. StrEAT to kolejna propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie ciepłych weekendów bez wyjścia na miasto i dobrego jedzenia. Podczas każdego wydarzenia króluje konkretna kuchnia bądź danie – podczas poprzednich edycji można było spróbować między innymi kuchni azjatyckiej, alkoholi z całego świata czy sushi. To doskonała okazja także dla tych, którzy chcieliby lepiej poznać wegańskie smaki, bo food trucków z nimi z roku na rok jest coraz więcej. Oprócz food trucków, rozstawione będą także stoiska z kosmetykami, odzieżą, biżuterią oraz rękodziełem.

Browar Mieszczański

Ul. Hubska 44

 

Katowice

Rynek Smaków

Festiwal organizowany jest co roku przez SK Food Truck. Pomysłodawcy od lat przekonują mieszkańców, że uliczne jedzenie nie musi wcale oznaczać śmieciowych posiłków, przygotowanych w pośpiechu z niezbyt wysokiej jakości składników. Stąd organizatorzy przykładają szczególną wagę do wyboru wystawców i stawiają przede wszystkim na te food trucki, które zachwycają oryginalnym menu, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Hot-dog z musztardą i keczupem (fot. Peter Secan / unsplash.com)

fot. Peter Secan / unsplash.com

Kraków

Bezogródek Street Food

W centrum Krakowa, niedaleko Błoni oraz Parku Jordana, w otoczeniu zieleni można rozciągnąć się na kocu, rozłożyć leżak i posłuchać muzyki. Od czerwca w Bezogródku, jak co roku, stanęły także food trucki, które serwują zgłodniałym turystom oraz mieszkańcom miasta burgery, frytki, niesamowite zapiekanki czy klasyki dalekowschodnich kuchni. Organizatorzy zadbali nie tylko o świetne jedzenie, ale także atrakcje kulturalne. Na fanpage’u Bezogródka znajdziecie informację o nadchodzących koncertach i warsztatach oraz animacjach dla dzieci.

Cała polska

Festiwal Smaków Food Trucków

Festiwal odbywa się w 30 miastach w Polsce. Organizatorzy stawiają przede wszystkim na promocję street foodu w Polsce oraz jedzenia w duchu „slow”. Podczas każdego z wydarzeń można wybrać się w podróż dookoła świata, próbując dań z odległych państw i regionów. Pierwszy zlot odbył się już pod koniec czerwca. Informację, gdzie szukać mobilnych kuchni w najbliższe weekendy znajdziecie na fanpage’u festiwalu.

Burger na papierze z szpinakiem, smażonym mięsem, serem i majonezem (fot. Wine Dharma / unsplash.com)

fot. Wine Dharma / unsplash.com

Food Fest

Pierwszy Food Fest odbył się w 2016 roku w Katowicach. Potem przyszły kolejne edycje, które organizowano w innych miastach Polski, między innymi Rybniku, Oświęcimiu, Tarnowie czy Gliwicach. Tym razem będzie można spróbować jedzenia z 20 food trucków z całego kraju. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych oraz licznych konkursów. Więcej informacji o wydarzeniu znajdziecie na fanpage’u Food Fest.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk