Kukbuk
Kukbuk
Wojciech Modest Amaro wspólnie z Nespresso podpowiada, czym jest coffee pairing – sztuka łączenia kawy z daniami

Momenty warte celebracji

Najwyższa jakość i brak kompromisów – tak w kilku słowach można opisać pracę Wojciecha Modesta Amaro, najsłynniejszego polskiego szefa kuchni. Te zasady dotyczą także doskonałej kawy, którą serwuje swoim gościom i którą sam pije.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

W kwestii smaku i dbałości o każdy szczegół możemy mu zaufać – to w końcu zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin. Kawa ma dla niego znaczenie szczególne – z jednej strony jest dopełnieniem posiłku, z drugiej – momentem relaksu, chwilą wyciszenia, czasem na zebranie myśli. Niedaleko Warszawy, w Dębówce, Amaro tworzy wyjątkowe miejsce, w którym szczegóły robią różnicę. Te detale mają znaczenie w trakcie przygotowywania najwyższej jakości posiłków, ale i podczas odpoczynku – bo w kulinarnej podróży wszystkie momenty są równie ważne. A u Wojciecha Modesta Amaro ta przerwa smakuje kawą Nespresso Professional 

Modest Amaro i Nespresso – jak łączyć kawę z daniami

Amaro od wielu lat współpracuje z tą marką – jego zdaniem kawy Nespresso zapewniają różnorodność smaków i aromatów, których od zawsze poszukuje w swojej kuchni. Wachlarz doświadczeń to jedno, ale ważna jest dla niego także pewność, że za każdym razem goście będą mogli cieszyć się tej samej, wysokiej jakości kawą. A jakość to nie tylko najlepsze ziarna, ale też świeżość, którą gwarantuje pakowanie kawy w hermetycznym środowisku tuż po wypaleniu i zmieleniu. Tę jakość Amaro znajduje w kawie Nespresso, która współgra z serwowanymi przez niego daniami.

Nespresso – jak łączyć kawę z daniami. Danie z restauracji Wojciecha Modesta Amaro

Mogę wybierać z szerokiej gamy mieszanek kaw i nie raz udało mi się zaskoczyć moich gości. Kawa jest zwieńczeniem serwowanego im menu, nie może odbiegać jakością od pozostałych dań. Różnica tkwi w szczegółach. Razem z Nespresso przybliżamy też Polakom coffee pairing, czyli sztukę łączenia kawy z daniami w taki sposób, by osiągnąć synergię smaku – mówi szef kuchni.

Coffee pairing – sztuka łączenia kawy z daniami. Ekspres do kawy

Podobnie jak przy innych produktach, których używa w swojej kuchni, dla Amaro liczy się jakość, bioróżnorodność i sposób pozyskiwania produktów, których używa do przygotowywanych dań. Kawa jest jednym z nich, dlatego musi pochodzić ze zrównoważonych źródeł, a ziarna muszą być starannie wyselekcjonowane i obrabiane z troską. Prostota i konsekwencja są kluczem do wszystkiego, także w fine diningu. Aby z kawy wydobywać najlepsze aromaty, w nowym miejscu Amaro stanął nowoczesny ekspres Nespresso Momento Coffee & Milk.

Coffee pairing – sztuka łączenia kawy z daniami. Ekspres Nespresso

Daje możliwość szybkiego i intuicyjnego stworzenia dwunastu specjalnie przygotowanych przepisów mlecznych i aż pięciu rozmiarów kaw najwyższej jakości – od ristretto, przez lungo, po americano. Nie bez znaczenia jest także elegancki, ponadczasowy dizajn, który z łatwością wkomponowuje się w nowoczesną przestrzeń. Intuicyjny wyświetlacz informuje nawet o nutach aromatycznych każdej z szesnastu mieszanek, dzięki czemu może zostać prywatnym asystentem i pomocą w dzieleniu się wiedzą z gośćmi restauracji. A jeśli do funkcjonalności dodamy przyjazność środowisku – każda porcja napoju powstaje tu przy wykorzystaniu precyzyjnie odmierzonej ilości kawy, wody i energii, a aluminiowe kapsułki w 100% podlegają recyklingowi – dostaniemy doświadczenie na miarę naszych czasów, w którym warto zanurzyć się na dłuższą chwilę.

Materiał powstał we współpracy z marką Nespresso.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk