W kwestii smaku i dbałości o każdy szczegół możemy mu zaufać – to w końcu zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin. Kawa ma dla niego znaczenie szczególne – z jednej strony jest dopełnieniem posiłku, z drugiej – momentem relaksu, chwilą wyciszenia, czasem na zebranie myśli. Niedaleko Warszawy, w Dębówce, Amaro tworzy wyjątkowe miejsce, w którym szczegóły robią różnicę. Te detale mają znaczenie w trakcie przygotowywania najwyższej jakości posiłków, ale i podczas odpoczynku – bo w kulinarnej podróży wszystkie momenty są równie ważne. A u Wojciecha Modesta Amaro ta przerwa smakuje kawą Nespresso Professional.
![Wojciech Modest Amaro wspólnie z Nespresso podpowiada, czym jest coffee pairing – sztuka łączenia kawy z daniami](https://mediaconvert.kukbuk.pl/d2fPmKw3KcIe1g7ZcB_0Xt4FUuJaEfjC7n86JUHFiYE/fill/1418/1682/fp:0.61:0.37/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTAv/TU9ERVNUX0FNQVJP/XzFfSFJFU1MuanBn.jpg)
Momenty warte celebracji
Najwyższa jakość i brak kompromisów – tak w kilku słowach można opisać pracę Wojciecha Modesta Amaro, najsłynniejszego polskiego szefa kuchni. Te zasady dotyczą także doskonałej kawy, którą serwuje swoim gościom i którą sam pije.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: materiały prasowe
![Modest Amaro i Nespresso – jak łączyć kawę z daniami](https://mediaconvert.kukbuk.pl/cuthWtYcTZnPRuFHTciEHmks02EZ_-lbeozPTcX8Z-o/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTEv/RmFybUZpZWxkX05F/VF9mb3QuX01vbmlr/YV9TemFsZWstMi5K/UEc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/DwKO65G9cQjNAsugBhfHU-1GJcba55dqkxE9cyK0r4M/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTEv/RmFybUZpZWxkX05F/VF9mb3QuX01vbmlr/YV9TemFsZWstMi5K/UEc.jpg 1010w)
Amaro od wielu lat współpracuje z tą marką – jego zdaniem kawy Nespresso zapewniają różnorodność smaków i aromatów, których od zawsze poszukuje w swojej kuchni. Wachlarz doświadczeń to jedno, ale ważna jest dla niego także pewność, że za każdym razem goście będą mogli cieszyć się tej samej, wysokiej jakości kawą. A jakość to nie tylko najlepsze ziarna, ale też świeżość, którą gwarantuje pakowanie kawy w hermetycznym środowisku tuż po wypaleniu i zmieleniu. Tę jakość Amaro znajduje w kawie Nespresso, która współgra z serwowanymi przez niego daniami.
![Nespresso – jak łączyć kawę z daniami. Danie z restauracji Wojciecha Modesta Amaro](https://mediaconvert.kukbuk.pl/YdduWJPFbHkqA-eEGkuYzKZ6VV2kcp8Dkefzb1kucGs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTIv/c3RpbGxfMS40OS4x/X2tvcGlhLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/nUA0w2vAoXsht5mmWedj8lwM_aaKjx1lyu9lU9uLG3E/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTIv/c3RpbGxfMS40OS4x/X2tvcGlhLmpwZw.jpg 1010w)
Mogę wybierać z szerokiej gamy mieszanek kaw i nie raz udało mi się zaskoczyć moich gości. Kawa jest zwieńczeniem serwowanego im menu, nie może odbiegać jakością od pozostałych dań. Różnica tkwi w szczegółach. Razem z Nespresso przybliżamy też Polakom coffee pairing, czyli sztukę łączenia kawy z daniami w taki sposób, by osiągnąć synergię smaku – mówi szef kuchni.
![Coffee pairing – sztuka łączenia kawy z daniami. Ekspres do kawy](https://mediaconvert.kukbuk.pl/8MgEFFYGDIGTcyeW9pV3TH_8P0fDXmkRwmQFsFa6GtQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTAv/TkVTUFJFU1NPX01P/TUVOVE9fQ09GRkVF/X19NSUxLXzNfSFJF/U1MuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/l32NH_EXlTVJenJa4oLPQ42vp2fl_oP-JZC8IcF3xuA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTAv/TkVTUFJFU1NPX01P/TUVOVE9fQ09GRkVF/X19NSUxLXzNfSFJF/U1MuanBn.jpg 1010w)
Podobnie jak przy innych produktach, których używa w swojej kuchni, dla Amaro liczy się jakość, bioróżnorodność i sposób pozyskiwania produktów, których używa do przygotowywanych dań. Kawa jest jednym z nich, dlatego musi pochodzić ze zrównoważonych źródeł, a ziarna muszą być starannie wyselekcjonowane i obrabiane z troską. Prostota i konsekwencja są kluczem do wszystkiego, także w fine diningu. Aby z kawy wydobywać najlepsze aromaty, w nowym miejscu Amaro stanął nowoczesny ekspres Nespresso Momento Coffee & Milk.
![Coffee pairing – sztuka łączenia kawy z daniami. Ekspres Nespresso](https://mediaconvert.kukbuk.pl/JcRD8oVBKOA2pRIdH8-Sbfc3ItQsLTYoHo-LzNqYCxs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTAv/TkVTUFJFU1NPX01P/TUVOVE9fQ09GRkVf/X01JTEtfMl9IUkVT/Uy5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ZIoJEpneIdJ9ch_KkyKX05ftu13a7f4xoHg-qsvA5Vk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTAv/TkVTUFJFU1NPX01P/TUVOVE9fQ09GRkVf/X01JTEtfMl9IUkVT/Uy5qcGc.jpg 1010w)
Daje możliwość szybkiego i intuicyjnego stworzenia dwunastu specjalnie przygotowanych przepisów mlecznych i aż pięciu rozmiarów kaw najwyższej jakości – od ristretto, przez lungo, po americano. Nie bez znaczenia jest także elegancki, ponadczasowy dizajn, który z łatwością wkomponowuje się w nowoczesną przestrzeń. Intuicyjny wyświetlacz informuje nawet o nutach aromatycznych każdej z szesnastu mieszanek, dzięki czemu może zostać prywatnym asystentem i pomocą w dzieleniu się wiedzą z gośćmi restauracji. A jeśli do funkcjonalności dodamy przyjazność środowisku – każda porcja napoju powstaje tu przy wykorzystaniu precyzyjnie odmierzonej ilości kawy, wody i energii, a aluminiowe kapsułki w 100% podlegają recyklingowi – dostaniemy doświadczenie na miarę naszych czasów, w którym warto zanurzyć się na dłuższą chwilę.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/EroXFSZzQ-7V6GHQMJmGf4chOfdUPoP2JvpXodZ7NvQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDEv/bmVzcHJlc3NvLnBu/Zw.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/TZaXgs0Jg3R5h_jbJZ8K7XW251_Bd5RW6Q9LVcw7ysE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMDEv/bmVzcHJlc3NvLnBu/Zw.png 1010w)
Materiał powstał we współpracy z marką Nespresso.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?