Zima trwa w najlepsze, a my nie możemy przestać błądzić myślami wokół stołu i naszych ulubionych rozgrzewających dań oraz deserów. Wreszcie można zajadać się słodkimi, pełnymi orzechów i bakalii ciastami czy korzennymi pierniczkami, na które czekamy przez cały rok. A takie rarytasy najlepiej smakują podkradane prosto z kuchni albo jedzone w towarzystwie najbliższych. Koniecznie z kubkiem gorącego kakao w ręku lub aromatycznej kawy. Z tymi przyjemnościami może się równać tylko zimowy poranek, kiedy, wciąż zaspani, zasiadamy do stołu, na którym piętrzą się puszyste naleśniki.
Miód: jakie zimowe wypieki z nim zrobić?
Zimą nic nie smakuje wyborniej niż domowe ciasta i pierniczki. By podkreślić korzenny aromat i sezonową aurę, najlepiej dodać do nich miód. Jaki wybrać do wypieków i co z nim przyrządzić?
Tekst: Jacek Antoniewicz i Diana Dyba / zespół Roi Się
Zdjęcia: materiały prasowe
Przepisy: Tomasz Burzyński, Jacek Antoniewicz, Diana Dyba
By sezonowe słodkości były szczególne, a korzenne aromaty zdecydowanie wybrzmiały w wypiekach, przygotowaliśmy dla was kilka sprawdzonych przepisów
A żeby ten zimowy, magiczny czas był jeszcze bardziej smakowity i aromatyczny, do deserów i słodkich śniadań koniecznie dodajcie miód. W tym okresie, gdy nasze pszczoły z Roi Się, spokojnie śpią w ulach, my chętnie zaszywamy się w kuchni i korzystamy z dobrodziejstw ich ciężkiej wiosenno-letniej pracy.
By sezonowe słodkości były szczególne, a korzenne aromaty zdecydowanie wybrzmiały w wypiekach, przygotowaliśmy dla was kilka sprawdzonych przepisów, które sprawią, że zimowa aura będzie znacznie znośniejsza i przyjemniejsza. Pamiętajcie tylko, by podczas pieczenia zawsze sięgać po stuprocentowo naturalny miód, pochodzący z zaufanego źródła. Dzięki temu wasze wypieki będą nie tylko smaczne, ale również zdrowsze.
Czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzeniaCiasteczka miodowo-pyłkowe
Coś dla sportowców, którzy również zimą nie zapominają o treningach i właściwej diecie. Na ciekawy, rozgrzewający i nieco zdrowszy deser wybierzcie ciasteczka od Tomka. Znajdziecie w nich mnóstwo białka. Wszystko dzięki niepozornemu pyłkowi pszczelemu, który jest niezwykle bogaty w ten składnik. Pst! To połączenie posmakuje też pozostałym domownikom.
Składniki:
- kasza jaglana 100 g
- siemię lniane 80 g
- płatki owsiane górskie 200 g
- mielone płatki owsiane 20 g + do podsypania
- masło 50 g
- prażony słonecznik 40 g
- mielone orzechy 50 g
- miód 200 g
- pyłek pszczeli 5 łyżek
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie mielemy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej konsystencji.
krok 2
Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut, by się dobrze schłodziło.
krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką ze zmielonych płatków owsianych. Wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut.
TIP
Ciasteczka możecie też upiec w wersji czekoladowej. Wystarczy, że dodacie do ciasta 50 gramów kakao.
Czas przygotowania: 30 minutPulchne naleśniki z granolą, miodem i pyłkiem
Ten przepis sprawdzi się doskonale na nieco mniej tradycyjne, ale jakże wyjątkowe zimowe śniadanie. Z takimi naleśnikami poranek można celebrować nawet cały dzień. Co więcej, dodadzą one mnóstwo energii domownikom i przygotują ich na kolejne atrakcje.
składniki
Naleśniki:
- mleko 300 ml
- mąka pszenna 300 g
- sól do smaku
- jajko „zerówka” 1 sztuka
- jogurt naturalny 150 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- granola garść
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- miód według uznania
- pyłek pszczeli według uznania
krok 1
Wszystkie składniki naleśników, oprócz granoli, mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy garść granoli. Delikatnie mieszamy.
krok 2
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Gdy będzie gorąca, smażymy na niej naleśniki.
krok 3
Gotowe naleśniki polewamy miodem i posypujemy pyłkiem. Możemy dodać ulubione owoce.
TIP
By naleśniki były bardziej puszyste i smaczniejsze, ciasto przed usmażeniem możemy przykryć serwetką i odstawić na mniej więcej 10 minut.
Czas przygotowania: 50 minut + czas chłodzenia ciastaRozgrzewające miodowe pierniczki
Ci, którzy są miłośnikami piernika w każdej postaci, niech koniecznie wypróbują ten przepis. Pierniczki to ulubione słodkości Diany z Roi Się – może się nimi zajadać przez cały rok. Wypróbujcie zatem jej sprawdzoną recepturę na rozgrzewające miodowe pierniczki, które trafiły do nas prosto z San Francisco, z jednej z tamtejszych piekarenek. A tym, którzy kochają prawdziwe zimowe smaki, polecamy przepis na ciasto pełne miodu, orzechów i kaszy manny. Nie pożałujecie!
składniki
Ciasto:
- mąka pszenna 525 g + do podsypania
- kakao 1 łyżka
- mielony imbir 2 łyżeczki
- mielone goździki 1½ łyżeczki
- cynamon 2 łyżeczki
- sól ½ łyżeczki
- mielony pieprz 1¼ łyżeczki
- soda oczyszczona ½ łyżeczki
- masło 225 g
- cukier 170 g
- jajko „zerówka” 1 sztuka
- melasa 155 g
- miód 2 łyżki
Lukier:
- cukier puder 115 g
- woda 30 ml
krok 1
Mąkę, kakao, wszystkie przyprawy i sodę oczyszczoną łączymy w misce. Odstawiamy.
krok 2
W drugiej misce ucieramy masło mikserem. Powoli wsypujemy cukier i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy melasę i miód. Ucieramy, aż składniki się połączą.
krok 3
Do masy dodajemy mąkę z przyprawami. Zagniatamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Zawijamy je w folię spożywczą i rozwałkowujemy na grubość około 2 centymetrów. Rozwałkowane ciasto w folii wkładamy do lodówki i chłodzimy przez całą noc.
krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 1 centymetra na oprószonym mąką blacie. Z ciasta wycinamy pierniczki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 7-15 minut (w zależności od wielkości).
krok 5
W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z wodą i miksujemy na jednolitą masę. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.
Czas przygotowania: 90 minut + czas studzenia ciastaMiodownik
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna 500 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- sól do smaku
- cukier puder 130 g
- masło 200 g
- jajko „zerówka” 2 sztuki
- miód 5 łyżek
Krem
- mleko 1 l
- cukier z wanilią 1 łyżka
- cukier 100 g
- kasza manna 130 g
- masło 250 g
Karmel:
- cukier 160 g
- śmietanka kremowa 30% 2 łyżki
- masło 120 g
- orzechy włoskie lub bakalie według uznania
krok 1
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i odrobiną soli. Dodajemy cukier i pokrojone masło, mieszamy. Po chwili dodajemy roztrzepane jajka oraz miód. Zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na minimum 30 minut.
krok 2
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części i obie rozwałkowujemy. Dwie blachy w rozmiarze około 25×40 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto na blachy i wstawiamy je do piekarnika – pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu każdy placek przecinamy wzdłuż, tak by z każdej blachy wyszły 2 blaty – w sumie miodownik będzie miał 4 warstwy. Ciasto będzie dosyć twarde, ale takie powinno być. Odstawiamy je do wystudzenia.
krok 3
W tym czasie szykujemy krem. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, ze zwykłym cukrem oraz z kaszą manną. W miarę podgrzewania masa powinna delikatnie zgęstnieć. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy się schłodzi, dodajemy masło. Ucieramy na gładką masę.
krok 4
Przestudzone 4 blaty przekładamy kremem.
krok 5
Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się rozpuści i zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy rondelek z ognia i bardzo powoli dodajemy śmietankę, nie przestając mieszać. Do wymieszanego cukru ze śmietanką dodajemy pokrojone masło. Ucieramy. Na końcu wrzucamy orzechy i bakalie. Gotowym karmelem od razu polewamy ciasto.
krok 6
Ciasto polane karmelem wstawiamy do lodówki na całą noc. Deser najlepiej smakuje następnego dnia, gdy blaty nasiąkną kremem.
TIP
Śmietanka przed dodaniem do cukru powinna być w temperaturze pokojowej.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?