Kukbuk
Kukbuk

Miód: jakie zimowe wypieki z nim zrobić?

Zimą nic nie smakuje wyborniej niż domowe ciasta i pierniczki. By podkreślić korzenny aromat i sezonową aurę, najlepiej dodać do nich miód. Jaki wybrać do wypieków i co z nim przyrządzić?

Tekst: Jacek Antoniewicz i Diana Dyba / zespół Roi Się

Zdjęcia: materiały prasowe


Przepisy: Tomasz Burzyński, Jacek Antoniewicz, Diana Dyba 

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Zima trwa w najlepsze, a my nie możemy przestać błądzić myślami wokół stołu i naszych ulubionych rozgrzewających dań oraz deserów. Wreszcie można zajadać się słodkimi, pełnymi orzechów i bakalii ciastami czy korzennymi pierniczkami, na które czekamy przez cały rok. A takie rarytasy najlepiej smakują podkradane prosto z kuchni albo jedzone w towarzystwie najbliższych. Koniecznie z kubkiem gorącego kakao w ręku lub aromatycznej kawy. Z tymi przyjemnościami może się równać tylko zimowy poranek, kiedy, wciąż zaspani, zasiadamy do stołu, na którym piętrzą się puszyste naleśniki.

By sezonowe słodkości były szczególne, a korzenne aromaty zdecydowanie wybrzmiały w wypiekach, przygotowaliśmy dla was kilka sprawdzonych przepisów

A żeby ten zimowy, magiczny czas był jeszcze bardziej smakowity i aromatyczny, do deserów i słodkich śniadań koniecznie dodajcie miód. W tym okresie, gdy nasze pszczoły z Roi Się, spokojnie śpią w ulach, my chętnie zaszywamy się w kuchni i korzystamy z dobrodziejstw ich ciężkiej wiosenno-letniej pracy.

By sezonowe słodkości były szczególne, a korzenne aromaty zdecydowanie wybrzmiały w wypiekach, przygotowaliśmy dla was kilka sprawdzonych przepisów, które sprawią, że zimowa aura będzie znacznie znośniejsza i przyjemniejsza. Pamiętajcie tylko, by podczas pieczenia zawsze sięgać po stuprocentowo naturalny miód, pochodzący z zaufanego źródła. Dzięki temu wasze wypieki będą nie tylko smaczne, ale również zdrowsze.

Ciasteczka miodowo-pyłkowe

Czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia
Kruche ciasteczka miodowe

Coś dla sportowców, którzy również zimą nie zapominają o treningach i właściwej diecie. Na ciekawy, rozgrzewający i nieco zdrowszy deser wybierzcie ciasteczka od Tomka. Znajdziecie w nich mnóstwo białka. Wszystko dzięki niepozornemu pyłkowi pszczelemu, który jest niezwykle bogaty w ten składnik. Pst! To połączenie posmakuje też pozostałym domownikom.

Składniki:

  • kasza jaglana 100 g
  • siemię lniane 80 g
  • płatki owsiane górskie 200 g
  • mielone płatki owsiane 20 g + do podsypania
  • masło 50 g
  • prażony słonecznik 40 g
  • mielone orzechy 50 g
  • miód 200 g
  • pyłek pszczeli 5 łyżek
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie mielemy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej konsystencji.

krok 2

Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut, by się dobrze schłodziło.

krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką ze zmielonych płatków owsianych. Wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut.

TIP

Ciasteczka możecie też upiec w wersji czekoladowej. Wystarczy, że dodacie do ciasta 50 gramów kakao.

Pulchne naleśniki z granolą, miodem i pyłkiem

Czas przygotowania: 30 minut
Miodowe naleśnikiwq2

Ten przepis sprawdzi się doskonale na nieco mniej tradycyjne, ale jakże wyjątkowe zimowe śniadanie. Z takimi naleśnikami poranek można celebrować nawet cały dzień. Co więcej, dodadzą one mnóstwo energii domownikom i przygotują ich na kolejne atrakcje.

składniki

Naleśniki:

  • mleko 300 ml
  • mąka pszenna 300 g
  • sól do smaku
  • jajko „zerówka” 1 sztuka
  • jogurt naturalny 150 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • granola garść

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • miód według uznania
  • pyłek pszczeli według uznania

krok 1

Wszystkie składniki naleśników, oprócz granoli, mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy garść granoli. Delikatnie mieszamy.

krok 2

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Gdy będzie gorąca, smażymy na niej naleśniki.

krok 3

Gotowe naleśniki polewamy miodem i posypujemy pyłkiem. Możemy dodać ulubione owoce.

TIP

By naleśniki były bardziej puszyste i smaczniejsze, ciasto przed usmażeniem możemy przykryć serwetką i odstawić na mniej więcej 10 minut.

Rozgrzewające miodowe pierniczki

Czas przygotowania: 50 minut + czas chłodzenia ciasta
Czekoladowe ciasteczka miodowe

Ci, którzy są miłośnikami piernika w każdej postaci, niech koniecznie wypróbują ten przepis. Pierniczki to ulubione słodkości Diany z Roi Się – może się nimi zajadać przez cały rok. Wypróbujcie zatem jej sprawdzoną recepturę na rozgrzewające miodowe pierniczki, które trafiły do nas prosto z San Francisco, z jednej z tamtejszych piekarenek. A tym, którzy kochają prawdziwe zimowe smaki, polecamy przepis na ciasto pełne miodu, orzechów i kaszy manny. Nie pożałujecie!

 

składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna 525 g + do podsypania
  • kakao 1 łyżka
  • mielony imbir 2 łyżeczki
  • mielone goździki 1½ łyżeczki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • sól ½ łyżeczki
  • mielony pieprz 1¼ łyżeczki
  • soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • masło 225 g
  • cukier 170 g
  • jajko „zerówka” 1 sztuka
  • melasa 155 g
  • miód 2 łyżki

Lukier:

  • cukier puder 115 g
  • woda 30 ml

krok 1

Mąkę, kakao, wszystkie przyprawy i sodę oczyszczoną łączymy w misce. Odstawiamy.

krok 2

W drugiej misce ucieramy masło mikserem. Powoli wsypujemy cukier i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy melasę i miód. Ucieramy, aż składniki się połączą.

krok 3

Do masy dodajemy mąkę z przyprawami. Zagniatamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Zawijamy je w folię spożywczą i rozwałkowujemy na grubość około 2 centymetrów. Rozwałkowane ciasto w folii wkładamy do lodówki i chłodzimy przez całą noc.

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 1 centymetra na oprószonym mąką blacie. Z ciasta wycinamy pierniczki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 7-15 minut (w zależności od wielkości).

krok 5

W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z wodą i miksujemy na jednolitą masę. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.

Miodownik

Czas przygotowania: 90 minut + czas studzenia ciasta

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna 500 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • cukier puder 130 g
  • masło 200 g
  • jajko „zerówka” 2 sztuki
  • miód 5 łyżek

Krem

  • mleko 1 l
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • cukier 100 g
  • kasza manna 130 g
  • masło 250 g

Karmel:

  • cukier 160 g
  • śmietanka kremowa 30% 2 łyżki
  • masło 120 g
  • orzechy włoskie lub bakalie według uznania

krok 1

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i odrobiną soli. Dodajemy cukier i pokrojone masło, mieszamy. Po chwili dodajemy roztrzepane jajka oraz miód. Zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na minimum 30 minut.

krok 2

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części i obie rozwałkowujemy. Dwie blachy w rozmiarze około 25×40 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto na blachy i wstawiamy je do piekarnika – pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu każdy placek przecinamy wzdłuż, tak by z każdej blachy wyszły 2 blaty – w sumie miodownik będzie miał 4 warstwy. Ciasto będzie dosyć twarde, ale takie powinno być. Odstawiamy je do wystudzenia.

krok 3

W tym czasie szykujemy krem. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, ze zwykłym cukrem oraz z kaszą manną. W miarę podgrzewania masa powinna delikatnie zgęstnieć. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy się schłodzi, dodajemy masło. Ucieramy na gładką masę.

krok 4

Przestudzone 4 blaty przekładamy kremem.

krok 5

Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się rozpuści i zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy rondelek z ognia i bardzo powoli dodajemy śmietankę, nie przestając mieszać. Do wymieszanego cukru ze śmietanką dodajemy pokrojone masło. Ucieramy. Na końcu wrzucamy orzechy i bakalie. Gotowym karmelem od razu polewamy ciasto.

krok 6

Ciasto polane karmelem wstawiamy do lodówki na całą noc. Deser najlepiej smakuje następnego dnia, gdy blaty nasiąkną kremem.

TIP

Śmietanka przed dodaniem do cukru powinna być w temperaturze pokojowej.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk