Kukbuk
Kukbuk
Śniadanie z miodem

Gdzie kupić prawdziwy miód?

Złocisty i pełen słodyczy miód to nie tylko przysmak, ale także źródło cennych dla zdrowia składników.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały promocyjne

Opublikowano: 20 Października 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Powszechnie wiadomo, że miód poprawia odporność, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, wzmacnia serce, wspomaga regenerację wątroby, koi nerwy oraz dostarcza niezbędnych dla zdrowia mikro- i makroelementów, takich jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy. Każdy naturalny miód bowiem zawiera substancje o właściwościach prozdrowotnych. Pamiętajmy jednak, że tylko prawdziwy miód ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka. A zatem przy zakupie tego „płynnego złota” należy kierować się nie tylko jego rodzajem, smakiem i walorami zdrowotnymi, lecz – w pierwszej kolejności – pochodzeniem. Jak zyskać pewność, że wybraliśmy dobry miód?

Miody, Pasieka Sadowskich

Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub słodziki, a także sztuczne barwniki i inne nieznane składniki to dowód, że trzymamy w ręku tzw. sztuczny miód

Jak wybrać dobry miód?

Jeśli kupujemy miód w sklepie, nie jesteśmy w stanie stwierdzić na pierwszy rzut oka, czy na pewno jest naturalny i zdrowy. I choć niekiedy wydaje nam się, że barwa i konsystencja są bez zarzutu, analiza składu na etykiecie potrafi zdziwić. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub słodziki, a także sztuczne barwniki i inne nieznane składniki to dowód, że trzymamy w ręku tzw. sztuczny miód, czyli właściwie syrop cukrowy, który poza słodkim smakiem jest pozbawiony właściwości zdrowotnych.

Miody, Pasieka Sadowskich

Potwierdzeniem jakości miodu jest jego krystalizacja, ponieważ jedynie prawdziwy miód ulega temu procesowi. W zależności od gatunku trwa ona od tygodnia do roku od miodobrania. Aby skrystalizowany produkt odzyskał płynną postać, wystarczy go delikatnie podgrzać, pamiętając, że miód zachowuje swoje cenne właściwości jedynie do temperatury 40 stopni Celsjusza. Niestety, przy zakupie miodu, gdy ma on płynną konsystencję, trudno ocenić, czy jest dobrej jakości i czy nie został wcześniej zbyt podgrzany. Najlepiej więc zdać się na sprawdzonych dostawców, takich jak godny zaufania lokalny pszczelarz czy też dobrze oceniana firma pszczelarska, sprzedająca przebadany produkt w sklepach ze zdrową żywnością lub we własnym sklepie online.

Przy wyborze miodu zwracajmy uwagę na jego pochodzenie. Unikajmy miodów z mieszanek niewiadomego pochodzenia, oznaczonych jako mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE. Taki produkt spędza dużo czasu w transporcie, w którym często jest na przykład przegrzewany i tym sposobem traci swoje wartości odżywcze. Warto więc zwrócić uwagę na miejsce produkcji miodu – producent ma obowiązek umieścić ją na opakowaniu. Wybierajmy ten znany z wysokiej jakości i jasno oznakowany miód polski – wyjaśnia Arkadiusz Sadowski, założyciel Pasiek Rodziny Sadowskich.

Miód lipowy, Pasieka Sadowskich

Który miód jest najzdrowszy?

Najprościej powiedzieć, że każdy prawdziwy miód jest zdrowy. Jednak w zależności od tego, z jakich roślin pozyskiwany był nektar, poszczególne rodzaje miodu różnią się działaniem prozdrowotnym. Spośród miodów tradycyjnych największą popularnością cieszą się gryczany, rzepakowy i lipowy.

Wyrazisty, ziołowy w smaku miód gryczany wyróżnia się wyjątkowo silnym działaniem antybiotycznym, dlatego dobrze jest go regularnie spożywać w okresach przejściowych – wiosną i jesienią. Działa również odtruwająco – wspiera pracę wątroby, a także oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, ponieważ zawiera rutynę. 

Miód rzepakowy, o jasnej barwie i kremowej, maślanej konsystencji, to prawdziwa bomba energetyczna. Duża zawartość glukozy i cukrów prostych sprawia, że jest on doskonałym sposobem na szybką regenerację sił. Poza tym wzmacnia układ krwionośny i moczowy, a także poprawia odporność oraz przynosi ulgę w alergiach i nieżytach dróg oddechowych.

Olejek lipowy ma ponadto kojące działanie na układ nerwowy, łagodzi napięcia, ma pozytywny wpływ na koncentrację

Gdy nadchodzi okres przeziębień i grypy, niezastąpiony w codziennej diecie staje się miód lipowy. W smaku i zapachu ma charakterystyczną nutę kwiatów lipy, przywodzącą wspomnienie ciepłych letnich wieczorów. Dzięki zawartości olejku eterycznego miód ten wykazuje działanie napotne, wykrztuśne i antyseptyczne – przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a do tego obniża gorączkę. Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia odporność i zmniejsza częstotliwość zapadania na infekcje. Olejek lipowy ma ponadto kojące działanie na układ nerwowy, łagodzi napięcia, ma pozytywny wpływ na koncentrację, a częste spożywanie miodu lipowego redukuje problem bezsenności i obniża poziom codziennego stresu.

Miód z cynamonem, Pasieka Sadowskich

Niezwykłe miody smakowe

Prawdziwy miód doskonale łączy się ze sprawdzonymi wyrazistymi smakami, na przykład z cynamonem i imbirem. Jeśli jednak szukamy nowych, zaskakujących wrażeń kulinarnych, spróbujmy niecodziennych połączeń, takich jak miód i kakao, miód i malina, miód, kurkuma i pieprz cayenne, miód, czarnuszka i dziki bez czarny. Dodatek liofilizowanych owoców i przypraw sprawia, że naturalny miód wielokwiatowy gwarantuje nowe doznania i zachęca do kulinarnych eksperymentów.

Kwaskowate nuty w połączeniach miodu z maliną lub porzeczką podbiły serca największej liczby klientów. Swoich zagorzałych zwolenników mają również miody z kakao, cynamonem, czarnuszką i dzikim bzem czarnym czy też świetnie sprawdzające się w kuchni bardziej wytrawne kompozycje: miód z imbirem i czosnkiem oraz miód z kurkumą i pieprzem cayenne. To zupełnie nowa jakość i nowe smaki – zachwala Arkadiusz Sadowski z Pasiek Rodziny Sadowskich.

 

Artykuł powstał we współpracy z Pasieką Rodziny Sadowskich.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka